Copreședintele PNL deputatul Alina Gorghiu, recunoaște ca sunt unele tensiuni in teritoriu generate de fuziunea rezultata dintre cele doua formațiuni de Dreapta – PNL și PDL.

Ea admite ca PNL trebuie consolidat și ca are in acest moment  oportunitate uriașa; coagularea dreptei intr-o singura formațiune politica mare, coerenta, consistenta.

”Va reamintesc ca au existat incercari continue in acest sens dupa 1990 incoace, dar politica de alianțe a eșuat de fiecare data. Și din acest punct de vedere, suntem obligați la succes in acest proces de fuziune”, a spus Gorghiu.

„Nu spun ca e ușor. Sunt orgolii, sunt unele tensiuni in cateva locuri, dar contextul și deschiderea, pe care o regasesc și la nivel de c-președinție, și mai jos, pe diferite paliere, este mare, pentru ca avem, ca liant, un obiectiv comun: lupta pentru Romania impotriva unui partid nociv și totalitar. PSD reușește sa fie democrat doar in opoziție; cum ajunge la guvernare, cum iși dorește sa acapereze statul. Daca vrem sa fim credibili la guvernare și caștigatori in alegeri, fuziunile locale din PNL trebuie sa se incheie rapid. Semnalele sunt foarte bune. Am reușit sa fim uniți in noiembrie 2014, putem sa fim cel puțin la fel de coerenți ca echipa, la alegerile locale și parlamentare”, a explicat Gorghiu.

In ce privește declarația președintelui Klaus Iohannis  potrivit careia ”a venit timpul ca (MCV) Mecanismul de Cooperare și Verificare, sa fie ridicat” Alina Gorghiu a declarat ca MCV este util.

Intrebata care ar fi momentul cand nu vom mai avea nevoie de MCV, aleasa PNL n-a dat un raspuns concret.

”MCV a fost un instrument util Romaniei, iar datorita acestui instrument justiția din Romania a realizat progrese importante in ultimii ani. Nu e mai puțin adevarat ca, in condițiile in care inca avem la putere un partid care din cand in cand incearca sa faca din statul de drept un stat de partid, e de ințeles de ce inca mai sunt reticențe in plan internațional cu privire la soliditatea reformelor. Mai mult, poate cea mai deranjanta situație, in continuare, este aceea ca state membre, precum Olanda, leaga MCV de acordarea statutului de țara Schengen pentru Romania, exclusiv din interese de politica interna. Astfel de atitudini poate ar trebui rediscutate intr-un cadru mai larg, in forurile europene, pentru ca meritam un tratament egal cu toate țarile membre. Eu cred ca Romania va putea in curand sa funcționeze la standarde europene și fara sa aiba neaparat un astfel de mecanism, dar ințeleg ca unii parteneri europeni sunt inca reticenți la ridicarea MCV. Cred ca, odata cu scoaterea PSD de la guvernare, credibilitatea noastra externa se va imbunatați consistent” a precizat Gorghiu.

La intrebarea care este poziția PNL fața de penalii din partid și daca va avea o regula aplicabila tuturor, inclusiv lui Varujan Vosganian și Tudor Chiuariu (proaspat autosuspendat din partid), șefa liberalilor de la centru s-a rezumat doar sa puncteze ca, pe 23 ianuarie sau pana atunci, se va tranșa aceasta problema.

”Așa cum am discutat și in interiorul partidului, statutul PNL se aplica pentru toata lumea din partid. Nu se pot face derogari. El a fost adoptat și de PDL, și de PNL. Eu nu am sa comentez deciziile justiției sau cazuri punctuale, din respect pentru aceasta și pentru dreptul la prezumția de nevinovație. In mandatul meu, va asigur ca liberalii nu vor merge sa faca miting pentru nimeni ca sa puna presiune pe justiție. Pentru mine și pentru PNL, problemele legate de integritate și percepția asupra partidului sunt extrem de importante. Dați-mi voie, sa-mi exprim un punct de vedere asupra acestui subiect pe 23 ianuarie, mai intai, in cadrul Biroului Politic al PNL, și mai apoi public” a conchis co-președinta PNL.