Blockchain-ul este o tehnologie digitala descentralizata care continua sa creasca si devine din ce in ce mai importanta in domeniul marketingului digital. Datorita blockchain-ului, ideile care erau doar teorii sunt inlocuite cu solutii valide si dovedite care rezolva probleme legate de transparenta, eficienta si lupta impotriva fraudei. De exemplu, aplicatiile de identificare a identitatii devin din ce in ce mai populare. In acest articol explicam diferite aplicatii blockchain in industria de marketing.

Aplicatii blockchain in industria de marketing

Pentru aceia dintre voi care nu ati stapanit inca lumea blockchain-ului, mai intai vom defini in ce consta. In termeni simpli, am putea spune ca blockchain-ul este o baza de date descentralizata. Adica nu controlat de o singura unitate centrala, ci de un grup de utilizatori. Datele pe care le colectati in sistem sunt criptate si nu pot fi sterse sau modificate.

In tranzactiile de afaceri ale sistemului blockchain, informatiile financiare si diferitele inregistrari ale utilizatorului sunt permanente si nu pot fi modificate. Blockchain-ul este un instrument transparent si sigur pentru industrii precum marketingul.

Desi poate fi o tehnologie relativ noua, deja schimba lumea din jurul nostru. Specialistii in marketing asteapta cu nerabdare sa vada cum blockchain-ul le va afecta si eficientiza munca. Blockchain-ul prevede un mediu cu totul nou de publicitate si marketing, in care consumatorii isi pot detine si vinde datele direct agentilor de marketing. Acest lucru ar insemna ocolirea in intregime a platformelor precum Facebook si Instagram, astfel incat sa existe o mai mare incredere si o utilizare mai mare a datelor consumatorilor.

Blockchain-ul construieste un schimb direct de date intre consumatori si marci pentru a sublinia relatiile lor. Acest lucru este crucial deoarece platformele precum Facebook colecteaza de obicei date prin urmarirea activitatii utilizatorilor, dar informatiile rezultate sunt de calitate scazuta. Exista, de asemenea, incredere negativa a consumatorilor cu acest tip de supraveghere.

Sa aruncam o privire mai atenta asupra aplicatiilor blockchain din industria de marketing:

Un marketing mai democratic

Blockchain-ul reda consumatorilor o parte din puterea care era anterior in mainile platformelor de social media si altor companii care colecteaza date despre consumatori. De exemplu, datorita blockchain-ului, utilizatorii pot alege sa vizioneze reclame in schimbul unei monede sau a unui token digital. Este o modalitate de a imparti recompensele. Adica, consumatorii pot fi compensati direct pentru vizualizarea reclamelor si pentru renuntarea la datele lor.

Pe de alta parte, printre aplicatiile blockchain in marketing exista o mare imbunatatire in ceea ce priveste confidentialitatea. Confidentialitatea este o problema de care utilizatorii sunt foarte ingrijorati atunci cand cumpara online sau folosesc un serviciu de tehnologie online. Clientii sunt ingrijorati de anonimatul si confidentialitatea tranzactiilor lor. Aceste preocupari se datoreaza posibilitatii de a obtine, de a utiliza gresit si de a dezvalui informatiile dumneavoastra personale. Preocuparile privind confidentialitatea au crescut din moment ce cookie-urile paginilor web capteaza informatii personale si le stocheaza in sistemele de informatii.

In timp ce nevoia de protectie a confidentialitatii online este in crestere, tehnologia blockchain poate atenua multe probleme care ii impiedica pe consumatori sa cumpere online. De exemplu, consumatorii pot avea incredere in informatiile lor personale pe o platforma blockchain, deoarece tranzactiile nu sunt legate de identitati reale odata ce sunt directionate catre un set aleatoriu de puncte din retea.

Mai multa transparenta

In al doilea rand, blockchain-ul poate crea transparenta in ceea ce priveste locul in care produsele au fost obtinute sau fabricate. De exemplu, poate indica daca produsul este cu adevarat ecologic sau daca fermierul din lantul de aprovizionare a fost platit corect pentru munca sa. Auditarea lanturilor de aprovizionare devine mult mai usoara, iar consumatorii pot fi mai increzatori ca etichetele produselor spun adevarul.

Internetul este, de asemenea, un instrument eficient de comunicare care permite companiilor sa interactioneze direct cu consumatorii si sa ii tina la curent cu cele mai recente produse, servicii si evolutii ale companiei. Desi importanta existentei pe Internet este incontestabila, reputatia industriei de marketing si publicitate a fost afectata de fraude, scandaluri si campanii inselatoare.

Frauda prin clicuri este un act intentionat in care o persoana sau o organizatie incearca sa obtina interese nelegitime sau sa epuizeze bugetul publicitar al unui concurent utilizand scripturi automate, programe de calculator sau angajand persoane pentru a uzurpa identitatea utilizatorilor web legitimi pentru a face

In acest sens, blockchain-ul poate reduce sansele de clicuri false pe reclame sau vizite de bot. Am putea spune ca stii cand o persoana reala a vazut anuntul. Acest lucru se datoreaza faptului ca valideaza si analizeaza calatoria clientului prin livrarea de anunturi verificata.

Eliminarea intermediarilor

Prevalenta retelelor sociale a creat nevoia companiilor de a ajunge la clienti prin intermediul platformelor de mesagerie precum Facebook, Twitter si YouTube. In loc sa genereze venituri prin platile clientilor pentru continut si servicii, aceste platforme se bazeaza pe venituri prin date si anunturi directionate. 

In general, organizatiile au o mare dependenta de intermediari pentru a raspunde nevoilor potentialilor lor clienti. Ei cauta sa atraga atentia consumatorilor, dar depind de obicei de canalele lor de comunicare, deoarece ofera o cantitate mare de informatii despre cererea de bunuri si servicii.

Pe de alta parte, consumatorilor ar putea sa nu le placa monetizarea datelor lor de catre intermediarii digitali. Aceasta abordare de la mijlocul drumului ii impiedica adesea pe consumatori sa culeaga beneficiile interactiunii directe cu marcile, cum ar fi co-crearea, asistenta mai centrata pe client sau o personalizare mai mare.

De exemplu, sa presupunem ca un comerciant cu amanuntul plateste in mod obisnuit companiilor de carduri de credit o taxa de procesare a platilor de 3% sau alte platforme online care percep taxe de listare sau comisioane de vanzare. Cu tehnologia blockchain, marcile pot limita sau elimina costurile si pot elimina activitatile care nu adauga valoare la nivelul intermediar.

Brandurile isi pot stimula apoi clientii sa dezvaluie si sa partajeze informatii prin recompense de loialitate. Adica oferirea de puncte, recompense pentru criptomonede, microplati sau stimulente cash back. Pe scurt, una dintre aplicatiile blockchain in marketing este consolidarea relatiei directe dintre marci si consumatori.

Reclame mai ieftine

In acest sens, aplicatiile blockchain in marketing pot fi un instrument propice care permite marcilor si consumatorilor sa evite intermedierea si sa creeze relatii mai puternice. Permite companiilor sa-si extinda campaniile de publicitate, sa-si imbunatateasca capacitatile de directionare catre clienti si capacitatea de raspuns a serviciului. Caracteristicile sale omniprezente, interactive, permit agentilor de marketing sa comunice eficient continutul lor de afaceri si sa reduca costurile prin ocolirea intermediarilor.

Fara intermediari, costul publicitatii digitale ar fi redus semnificativ pentru echipele de marketing. De asemenea, valorile publicitare ar fi mai precise daca nu se bazeaza pe o terta parte. Trecerea prin unul sau mai multi intermediari poate face dificila urmarirea anunturilor. Cu toate acestea, cu blockchain, marketerii pot accesa cu usurinta aceste informatii.

In consecinta, acest lucru va face si calcularea rentabilitatii investitiei reclamelor mult mai usoara pentru echipele de marketing.

Verificati datele

O alta aplicatie a blockchain-ului in industria de marketing este verificarea datelor. Blockchain-ul poate colecta, verifica, stoca si actualiza automat baze de date cu interventie umana minima . Expertii cred ca acest lucru va transforma abordarea asupra perspectivelor clientilor. Este platforma perfecta pentru a genera idei, deoarece prioritizeaza marketingul bazat pe date.

Pe de alta parte, datele pot fi legate de un segment hiperpersonalizat de generare de informatii pentru o directionare mult mai eficienta a campaniei.

Securitatea informatiei poate fi vazuta ca centrul sistemelor informationale, atat la nivel tehnologic, cat si organizational. Aceasta inseamna ca asigurarea unui nivel ridicat de securitate a tranzactiilor si masuri preventive este un factor de diferentiere crucial pentru multe intreprinderi. In lumea digitala, livrarea de produse sigura si bine comunicata este un factor crucial de succes pentru construirea increderii in brand.

Diverse studii sustin ca preocuparile legate de securitatea informatiilor reprezinta o bariera majora in calea marketingului online. Acest lucru se datoreaza faptului ca cumparaturile online si comertul electronic se bazeaza pe acreditarile si informatiile sensibile ale oamenilor. La fel ca adresa de domiciliu si detaliile cardului de credit, multe dintre acestea consumatorii sunt foarte reticenti sa le furnizeze.

Amenintari percepute online

Principalele motive pentru aceasta perceptie negativa sunt:

  • Posibilitatea pierderii sau furtului de date
  • Furt de identitate
  • Furtul de informatii despre cardul de credit
  • Manipularea continutului
  • Acces neautorizat la cont
  • Atacurile la baze de date
  • Incalcari ale brevetelor si drepturilor de autor 

Inainte de a incorpora securitatea informatiilor in naratiunea de marketing, marcile trebuie sa construiasca o infrastructura tehnologica care sa abordeze lacunele de securitate si sa imbunatateasca increderea consumatorilor in mediul de marketing digital.

In acest sens, aparitia tehnologiei blockchain poate aduce beneficii atat marcilor, cat si consumatorilor, garantand un nivel de securitate fara precedent. Puterea securitatii blockchain se bazeaza pe stocarea sa de date distribuita si descentralizata. In plus, utilizarea diferitelor mecanisme de securitate, cum ar fi criptarea asimetrica, semnaturile digitale si controlul accesului, poate asigura stocarea, transmiterea si preluarea corespunzatoare a unor cantitati mari de informatii despre consumatori.

Construirea loialitatii

In cele din urma, printre aplicatiile blockchain in marketing se numara generarea de loialitate. Intr-un mediu de piata din ce in ce mai competitiv, marcile se lupta sa se asigure ca consumatorii raman loiali produselor si serviciilor lor. Pentru a imbunatati retinerea consumatorilor, marcile colecteaza si stocheaza in mod sistematic datele despre clienti, in primul rand prin programe de loialitate. Aceste instrumente servesc la cresterea loialitatii marcii, la reducerea sensibilitatii la pret, la incurajarea cuvantului in gura si la extinderea bazei de clienti.

Tehnologia Blockchain are potentialul de a remodela modul in care programele de loialitate sunt concepute si comunicate consumatorilor. Intr-un ecosistem de marketing bazat pe blockchain, programele de loialitate sunt complet integrate. Toate partile implicate in astfel de programe vor fi integrate si interconectate eficient. In loc sa fie fragmentati, partenerii programului de loialitate ar putea lucra sinergic pentru a imbunatati experienta membrilor si a atrage diferite segmente de consumatori.