In ultimele luni s-a discutat mult pe marginea permisiunilor pe care le necesita aplicatia Facebook Messenger la instalare. Ca sunt prea multe, ca vrea sa citeasca SMS-urile, ca poate efectua apeluri in background, ca are acces la informatiile de pe card si asa mai departe.

Si e oarecum justificat, pentru ca daca instalezi o alta aplicatie, de data asta pentru a vedea toate permisiunile aplicatiilor instalate pe telefon (cea pe care am folosit-o eu se numeste F-Secure App Permisions), o sa te sperii putin. Si nu doar in cazul Faceobook Messenger.

Si cu toatea astea, parerea mea e ca stirile pe tema asta sunt exagerate sau nefondate, pentru ca privind permisiunile din perspectiva functionalitatilor acestor aplicatii, cele mai multe au sens, sunt necesare. Si o sa explic imediat si de ce.

Permisiunile aplicatiei Google Search

Ca sa incep cu inceputul, chiar si Google Search, aplicatie care vine preinstalata pe orice smartphone cu Android, are un total de 74 de permisiuni. O parte dintre ele sunt mai jos (click pentru marire):

Daca te uiti in imaginea 3, spre exemplu, pe randul 8 apare permisiunea READ_SMS (Allows an application to read SMS messages). Iti cam creste tensiunea. De ce imi citeste Google SMS-urile si de ce? Chiar nu mai exista intimitate pe lumea asta?

Daca te linistesti putin, insa, in descrierea aplicatiei Google din Google Play, chiar pe primul rand, scrie asa: The fastest, easiest way to find what you need on the web and on your device. Ok, deci trebuie sa aiba acces la SMS-uri ca sa-ti poata cauta prin ele.

Un alt exemplu e in imaginea 2, permisiunea DOWNLOAD_WITHOUT_NOTIFICATION, care te sperie initial, ca nu suna bine deloc. Ce-mi descarca asta in telefon? Virusi? Pe de alta parte, ai prefera ca Google sa te intrebe la fiecare actualizare de harta? La fiecare actualizare de locatie? Si tot asa.

Permisiunile aplicatiei Facebook Messenger

Ceva mai cuminte decat Google Search, cu 47 de permisiuni, multe dintre ele comune cu cele de mai sus. Si majoritatea au sens chiar si pentru un incepator, daca te uiti putin la functionalitatile aplicatiei.

Probabil cea mai des intalnita plangere este legata de permisiunea ACCES_FINE_LOCATION (din prima imagine). Unii au aceasta teorie cu urmarirea/monitorizarea. De ce suntem urmariti peste tot? Ei bine, eu ii gasesc o exlicatie mult mai simpla acestei permisiuni.

Langa butonul de trimitere mesaje din Facebook Messenger exista optiunea de a trimite si zona in care te afli, sa vada omul de unde scrii (celebra Ghencea detectata pentru mai toti utilizatorii din Bucuresti). Daca Facebook nu ar monitoriza constant coordonatele tale, chestia aia nu ar putea functiona instant, mai ales daca functia GPS nu e activa. Si asa incepe sa aiba sens.

Concluziile mele

Cum am scris si in titlu, sunt ceva mai optimist in discutiile conspirationiste pe marginea tehnologiei. E instinct combinat cu ceva cunostinte in domeniu, dar si acceptarea asumata a tehnologiei cu bune si rele. Aplicatiile de telefon nu sunt perfecte, dar e foarte departe de mine intentia de a dezinstala Facebook Messenger pentru ca nu inteleg o permisiune.

Mai toate aplicatiile de pe un smartphone au permisiuni de tot felul in spate. Daca vreti o comparatie, pe telefonul meu Google Play Services e pe primul loc cu 76 de permisiuni, Google Search e pe doi cu 74, Facebook cu 57, Facebook Messenger cu 47, Google+ cu 42, Skype cu 37, Hangouts cu 34, Chrome cu 30, Google Docs si Twitter cu 29, Gmail cu 26, Linkedin cu 25, Shazam cu 25 si inca cateva.

Aplicatiile cu multe permisiuni sunt aplicatii cu multe functionalitati, deci au nevoie sa acceseze tot felul de zone ale telefonului pentru o functionare cat mai rapida si eficienta. Si ne place asta pana citim negru pe alb care sunt permisiunile alea. Nu stiu ce parere aveti voi, dar eu prefer varianta asta decat sa imi dau acceptul de 5 ori pe diverse actiuni ca sa chem un taxi, spre exemplu.

Daca nu te simti confortabil cu toate astea ia o pauza, scapa de orice aplicatie care te incurca si ia o pauza. E cea mai sanatoasa metoda sa iti vezi de treaba fara griji. Daca dupa cateva zile nu simti ca ai pierdut ceva anume, pastreaza directia. E atat de simplu.