Cand te gandesti la unele dintre cele mai puternice companii de acolo (Apple, Nike, Amazon, Coca-Cola etc.), stii foarte bine ca unii oameni le urmeaza ca si cum fac religiile. Dar ce face ca aceste companii sa aiba atat de mult succes? Oare pentru ca produsele si serviciile lor sunt mai bune decat concurentii?

Este sloganul lor atragator sau logo-ul puternic? Este cercetarea lor de marketing incredibila? Ei bine, sunt toate astea si multe, multe altele. Deci, ce este exact branding-ul si care sunt principalele beneficii ale branding-ului? Sa sapam in ea! 

Ce este Branding-ul?

Potrivit lui Jeff Bezos, „marca ta este ceea ce spun ceilalti despre tine cand nu esti in camera”. Fiecare are un stil diferit cand vine vorba de propriul brand. Un brand bun nu trebuie sa va coste milioane de dolari, dar necesita multa creativitate si cercetare. Studiile arata ca 89% dintre cumparatori raman loiali marcilor cu care impartasesc valori similare.

Iata cativa factori pe care trebuie sa ii luati in considerare pentru a construi un brand puternic:

 1. Designul marcii (culori, font, ambalaj, teme etc.)
 2. Prezenta in retelele sociale
 3. Mediul si cultura companiei
 4. Calitatea produsului si pretul
 5. Site web si marketing
 6. Sloganuri si sloganuri
 7. Serviciu clienti

In afara de acestia, exista si alti factori, cum ar fi mesajul, gradul de constientizare, tonul, filozofia si personalitatea generala a afacerii care contribuie la construirea unui brand bun. In lumea de astazi, oamenii sunt bombardati cu milioane de mesaje pe parcursul zilei. Pentru a iesi in evidenta din multime, nu numai ca trebuie sa ai produse si servicii bune, dar trebuie si sa creezi un brand bun. Cand este facuta corect, un brand puternic poate avansa o afacere mult mai departe decat s-a crezut vreodata posibil.

8 Beneficii ale brandingului

1. Recunoasterea clientilor

In lumea reclamelor, atunci cand un client recunoaste culoarea, tema, logo-ul etc. ale unei marci, este mai probabil sa aleaga acel produs decat toate celelalte. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt deja familiarizati cu marca dvs. si cu ce reprezinta aceasta. De la ceva simplu si minimalist la ceva salbatic si atragator, un brand bun va fi intotdeauna recunoscut intr-o mare de altele.

2. Fidelizarea clientilor

Odata ce un client incepe sa recunoasca si sa cumpere un produs sau un serviciu, un branding bun il va face sa revina pentru mai mult. O companie buna cu produse grozave combinate cu branding eficient atinge toate notele potrivite cu clientii. Acest lucru va creste loialitatea clientilor pe termen lung. Un bun exemplu de loialitate a clientilor este Apple, care are una dintre cele mai de succes povesti de branding din lume. A reusit sa construiasca o urmarire fidela prin construirea unei conexiuni emotionale cu clientii sai. Loialitatea marcii este unul dintre motivele majore din spatele succesului masiv al Apple pe piata.

3. Consecventa

Un brand bun pune bazele unei afaceri. Odata ce o afacere si-a gasit brandingul – filozofia companiei, culorile, tipografia etc., toate celelalte eforturi pot fi modelate in jurul ei. Toate eforturile viitoare de marketing se pot ramifica din aceasta fundatie. Acest lucru creeaza coerenta in cadrul unei marci si ii ajuta pe clienti sa se relationeze mai mult cu acesta. Imaginati-va ca o companie isi schimba logo-ul o data la doua luni. Majoritatea clientilor ar fi confuzi si nici macar nu ar dori sa cumpere produsele si serviciile de la marci inconsistente.

4. Credibilitatea

Fiecare client are probleme de incredere ori de cate ori este vorba de a incerca un nou produs sau serviciu. Cu toate acestea, un brand puternic va poate ajuta sa va deosebiti ca o afacere bine stabilita, cu valori puternice cu care clientii pot rezona. Marketingul inovator, impreuna cu produse si servicii exceptionale, servicii pentru clienti fenomenale si imagini interesante vor ajuta cu siguranta chiar si o companie mica sa se stabileasca ca o afacere profesionala serioasa.

5. Imbunatatiti valorile companiei

Daca marca ta are o personalitate, este mai usor pentru oameni sa se relationeze cu valorile si motivele companiei tale. Atunci cand oamenii se raporteaza la valorile companiei tale, este mai probabil sa vrea sa faca afaceri cu tine. Luati pantofii lui Toms, de exemplu. Sunt una dintre cele mai populare marci de pantofi din lume, dar principalul lucru pentru care este cunoscut brandul sunt donatiile lor. Pentru fiecare pereche de pantofi pe care o cumparati, acestia doneaza o pereche de pantofi in parteneriat cu organizatii umanitare. Acest lucru favorizeaza o conexiune emotionala comuna intre companie si client si este unul dintre principalii factori ai branding-ului.

6. Ramai inaintea concurentilor

Daca aveti atat de multi concurenti pe piata si abia sunteti la inceput, poate fi o treaba grea sa ii devansati. Cu toate acestea, un brand personalizat si unic poate ajuta la atragerea clientilor potriviti pentru dvs. De asemenea, puteti percepe un cost suplimentar pentru produse de calitate premium cu o marca buna. 

7. Brand Equity

Unul dintre cele mai importante beneficii ale branding-ului este ca ajuta la promovarea noilor produse si servicii. Daca oamenii sunt loiali unui brand, ei sunt automat interesati de orice nou le ofera brandul. Cand Apple a introdus pentru prima data AirPods in 2018, a dominat castile wireless, depasind giganti precum Samsung si Xiaomi pe piata globala. Un studiu realizat de Strategy Analytics arata ca AirPods detine peste 50% din cota de piata globala.

8. Atrage Talent

Cand o afacere are un branding eficient, este greu pentru oameni sa nu observe. Acest lucru atrage influenti, creatori de continut, agenti de marketing in retelele sociale si alti constructori de concepte. Cand o afacere atrage astfel de oameni, isi maresc puterea creativa. Colaborarile cu oamenii potriviti pot contribui foarte mult pentru a va promova brandul si pentru a creste prezenta digitala a marcii. Acest lucru va ajuta sa ajungeti la un public si mai mare, deoarece oamenii au incredere in recomandarile influentelor si creatorilor de continut preferati.

Ce este co-branding?

Nu ai auzit de co-branding? Ei bine, asa cum sugereaza si numele, este o asociere intre 2 afaceri in care se unesc pentru a sustine succesul reciproc. Co-brandingul este puternic atunci cand companiile cu piete tinta similare se reunesc si creeaza un produs/serviciu/continut cu valoare adaugata unica pentru potentialii lor clienti. Cateva exemple de co-branding sunt: 

 1. Nykaa in parteneriat cu influente in frumusete 
 2. Marci de pasta de dinti in parteneriat cu stomatologi 
 3. Branduri de ingrijire a pielii in parteneriat cu dermatologi 
 4. Branduri de imbracaminte sport care colaboreaza cu jucatorii de cricket 

De ce este co-branding-ul la fel de important ca branding-ul?

In zilele noastre, brandingul si co-brandingul merg mana in mana. Ambele sunt esentiale pentru a va creste baza de consumatori. Iata cateva motive care sustin co-brandingul – 

 1. Va poate reduce bugetul publicitar – Da, este adevarat! Co-brandingul va poate ajuta de fapt sa reduceti bugetul de publicitate. Atunci cand colaborezi cu o persoana sau o companie cu un public tinta similar, comunici de fapt cu potentialii tai consumatori direct. Acest lucru va poate reduce costul de achizitie a clientilor intr-o mare masura.
 2. Obtineti consumatori entuziasmati – Co-brandingul creeaza un spatiu de explorat pentru clienti. Este emotionant sa vad ca doua marci similare se unesc pentru a crea ceva nou. 
 3. Interactionati cu un public nou – Chiar si atunci cand vizati acelasi public, trebuie sa existe unii clienti care sunt unici pentru o singura marca. Astfel, exista o mare posibilitate de a interactiona cu un nou public prin co-branding. 
 4. Co-brandingul creeaza incredere – Cand 2 marci populare apartinand aceleiasi industrii se reunesc, oamenii tind sa aiba mai multa incredere in produsul/serviciul rezultat.