Pentru a promova bunuri, servicii si multe altele, companiile se bazeaza pe strategiile de marketing digital si social media. Ambii folosesc aceleasi platforme si instrumente de social media pentru marketingul lor. Expertii de marketing care desfasoara initiative de marketing online au adesea medii si specialitati complementare. In timp ce explorati marketingul digital versus marketingul pe retelele sociale, veti intalni urmatoarele diferente. 

Ce este marketingul digital? 

Primul pas pentru a intelege marketingul digital versus marketingul pe retelele sociale este sa inveti ce presupune marketingul digital. Marketingul digital este orice strategie de marketing online care depinde de tehnologia digitala, inclusiv de internet. Marketingul digital include marketing pe retelele sociale, marketing video, marketing afiliat, publicitate cu plata-pe-clic si multe altele.

Instrumentele de marketing digital sunt esentiale pentru intelegerea marketingului digital versus marketingul pe retelele sociale. Pentru a concura cu concurentii, agentii de marketing digital modern trebuie sa fie prezenti pe mai multe forumuri. Mai multe instrumente de marketing digital ii pot ajuta pe manageri sa economiseasca timp si sa-i ajute eficient sa treaca prin informatii sau sa ajusteze strategiile de marketing. Unele dintre instrumentele de marketing digital sunt urmatoarele:

 • Marketing organic pe retelele sociale
 • Marketing prin e-mail
 • Instrumente de creare de continut
 • Marketing pe retelele sociale platit
 • Canale de social media
 • Instrumente de gazduire video
 • Analiza site-ului
 • Instrumente SEO

Un aspect important al marketingului digital versus social media marketing este faptul ca social media marketing este o parte a marketingului digital si se desfasoara pe site-uri web precum Instagram, Facebook etc. Crearea de continut pentru diverse platforme si audiente sociale, interactionand cu actualele si potentialele consumatorii si dezvoltarea unei prezente online sunt toate componente comune ale eforturilor de marketing pe retelele sociale.  

Marketingul pe retelele sociale este un element important al marketingului digital fata de marketingul in retelele sociale. Social media marketing este un instrument extrem de versatil care necesita principii directoare puternice. Exista anumite elemente care, atunci cand sunt incorporate, ajuta la producerea unei bune strategii de management al retelelor sociale. 

1. Strategie

Succesul in social media depinde de o strategie bine gandita. Fiecare platforma de socializare are nevoie de reguli pentru ce obiective de afaceri sa urmareasca, ce material sa publice si ce tipuri de persoane de marca sa angajeze.

2. Consecventa

Consecventa este importanta pentru un angajament sustinut pe retelele sociale. Mentineti calendare de publicare lunare, saptamanale sau chiar zilnice folosind instrumente automate.

3. Implicare 

Solutiile software de management al retelelor sociale sunt necesare pentru a monitoriza performanta retelelor sociale a unei marci. Pentru a monitoriza si a ramane inaintea dispozitiei si tendintelor pietei, aceste tehnologii urmaresc reactiile clientilor si multe altele.

4. Date si analize

Site-urile de social media ofera o gama larga de instrumente analitice. Luati in serios datele si folositi-le pentru a evalua si cuantifica lucruri precum recunoasterea marcii, eficacitatea initiativelor si multe altele.

5. Reclame comerciale

Cand sunt utilizate corect, reclamele platite pe retelele sociale pot fi o investitie foarte profitabila. Pentru a garanta o rentabilitate decenta a investitiei, cheltuiti pe campanii personalizabile de inalta calitate.

Toate eforturile de marketing digital necesita strategii de social media pentru a asigura un angajament sustinut si utilizarea cu succes a strategiilor de marketing. Cand este vorba de marketing digital versus marketing de social media, ar trebui sa va amintiti urmatoarele diferente. 

 • Marketingul digital este orice marketing realizat pe toate platformele digitale, inclusiv offline si online. In timp ce marketingul pe retelele sociale este un tip de marketing digital realizat exclusiv online si utilizeaza site-uri web, canale si forumuri de retele sociale.
 • Marketingul digital cauta adesea sa creasca gradul de constientizare, ajungand la public in diferite puncte de contact. Cu toate acestea, social media marketing se conecteaza cu publicul prin canalele sociale.
 • Media digitala trebuie sa investeasca in reclame eficiente in locatii importante, cum ar fi panouri publicitare sau reclame TV. Pe de alta parte, succesul retelelor sociale depinde in mod semnificativ de strategia de continut.
 • Toata publicitatea contemporana, bazata pe electronice, se incadreaza in categoria larga a media digitale. Marketingul pe retelele sociale este unic, deoarece foloseste platforme de implicare in retelele sociale.
 • Media digitale stimuleaza in primul rand vanzarile. Retelele sociale pot fi utilizate pentru o varietate de obiective comerciale, inclusiv analiza concurentilor, expunerea marcii si multe altele.

Ce include o campanie tipica de marketing digital? 

Discutia despre marketingul digital versus marketingul pe retelele sociale este incompleta fara a vorbi despre campanii de marketing digital. Desi exista multe aspecte diferite ale marketingului digital, o campanie tipica de marketing media digitala include urmatoarele.

 • Marketing pentru motoarele de cautare: Folosind fie publicitate platita de cautare, fie strategie SEO si continut.
 • Promotii pe retelele sociale: promotii si campanii pe platformele de retele sociale si folosind publicitate platita pe Facebook, Instagram si multe altele.
 • Promotii pe piata mobila: crearea de aplicatii si jocuri si incarcarea acestora in Apple Store si Google Play.
 • Marketing prin e-mail: Utilizarea campaniilor de marketing prin e-mail pentru a promova servicii sau produse. 

Marketingul pe retelele sociale a devenit o necesitate in lumea digitala de astazi. Este esential pentru orice companie daca doreste sa puna marca in fata clientilor si sa-si dezvolte clientela la nivel international.

In comparatie cu alte tipuri de marketing media digital, eforturile de marketing pe retelele sociale tind sa genereze raspunsuri mai rapid pentru majoritatea marcilor. Afacerile si marcile trebuie sa integreze elemente suplimentare de marketing digital in strategia lor de marketing digital, pe langa marketingul pe retelele sociale, daca doresc sa maximizeze beneficiile si rentabilitatea investitiei.

Care este mai bine: marketing digital sau social? 

Marketingul digital versus marketingul pe social media poate contribui semnificativ, in functie de obiectivele unui brand. Media digitala exista de mult timp, iar retelele sociale sunt mai recente.

Marketingul pe retelele sociale a aparut rapid ca una dintre cele mai importante forme de marketing pentru multe companii. Ar trebui sa fie o componenta cheie a strategiei de marketing in viitor. Pentru a ajunge la cei mai potentiali clienti, atat retelele sociale, cat si alte activitati de marketing digital ar trebui sa functioneze in mod ideal la unison.

Marketingul digital versus marketingul pe retelele sociale este greu de ales si nu este recomandabil sa faceti acest lucru. Cu toate acestea, anumite aspecte va vor ajuta sa alegeti unul sau ambele intr-un mod care sa faca marketingul mai eficient si mai fructuos.

Cunostinte teoretice

Lucrul in marketing digital sau social media nu necesita o diploma de marketing. Ambele cariere ofera pozitii de nivel de intrare pentru persoane fara experienta anterioara de marketing. Cu toate acestea, un curs care acopera toate aspectele marketingului digital si antreneaza cele mai recente abilitati din industrie este mult mai util.

Interese personale

Care strategie de marketing sau cariera a celor doi depinde de preferintele unei persoane. Ambele domenii au o mare posibilitate de crestere si un interes pentru analiza datelor, managementul proiectelor, efectuarea de experimente, testarea teoriilor si munca in echipa va fi necesar pentru ambele cai profesionale.

Telurile carierei

Atat marketingul pe retelele sociale, cat si marketingul digital ofera posibilitati de crestere a salariilor si de crestere a carierei. Cu cat mergi mai sus, cu atat este mai probabil sa-i gestionezi pe altii si sa primesti responsabilitatea pentru strategia de social media sau de marketing digital a companiei tale.

Un manager de marketing digital ar trebui sa supravegheze implementarea unui plan care sa ajute compania sa-si atinga obiectivele de marketing si sa posede cunostinte despre diferitele discipline de marketing digital. Pe de alta parte, un manager de marketing social media va fi responsabil de dezvoltarea, implementarea si iterarea strategiei de social media a unei companii, avand in acelasi timp un accent mai restrans decat alti manageri de marketing.

De asemenea, se va astepta ca acestia sa cunoasca diversele canale de social media si tehnici/instrumente de marketing. Inscrieti-va in programul nostru de marketing digital PG pentru a afla despre toate instrumentele, strategiile si conceptele de marketing digital si pentru a deveni astazi un agent de marketing digital bazat pe inteligenta artificiala!