Avantajele marketingului digital includ o acoperire sporita, implicarea publicului vizat, rezultate masurabile si eficienta costurilor.

De cand oamenii au invatat sa faca comert, marketingul a existat. Marketingul inseamna conectarea cu publicul la locul si momentul potrivit. Odata cu cresterea internetului, aceasta inseamna ca va puteti conecta cu publicul cu usurinta pe internet prin marketing digital. Dar care sunt mai exact avantajele marketingului digital? Sa le discutam pe toate in acest articol despre avantajele marketingului digital. Inainte de a afla despre beneficiile marketingului digital, sa trecem prin ceea ce este marketingul digital in primul rand.

Ce este marketingul digital?

Marketingul digital cuprinde toate eforturile de marketing care folosesc internetul. Acestea includ canale digitale precum motoarele de cautare, e-mailul, site-urile web, retelele sociale etc., care pot fi folosite pentru a intra in legatura cu clientii actuali si potentiali.

Cheia marketingului de succes a fost intotdeauna conectarea cu publicul tinta in locul potrivit, la momentul potrivit. Astazi – cand timpul de ecran al consumatorilor este la cote maxime – cel mai bun loc pentru a-i intalni este: pe Internet.

Principalele beneficii ale marketingului digital

1. Acoperire globala

Primul avantaj de marketing digital este acoperirea globala. Marketingul traditional este restrictionat de geografie si crearea unei campanii internationale de marketing poate fi dificila, costisitoare, precum si laborioasa. Cu toate acestea, marketingul digital se intampla pe internet, ceea ce inseamna ca acoperirea pe care o poti obtine cu el este imensa. Chiar si un proprietar de afaceri local foarte mic are capacitatea de a ajunge la un public international cu un magazin online. Acest lucru nu ar fi niciodata posibil cu marketingul traditional sau ar costa o multime de bani pentru a face acest lucru. Aceasta accesibilitate online a deschis multe oportunitati de crestere pentru ca intreprinderile sa le exploreze. Combinatia dintre acoperirea globala si vizibilitatea este o oportunitate excelenta pentru orice afacere.

2. Acoperire locala

In timp ce acoperirea globala este un avantaj semnificativ al marketingului digital, imbunatateste si vizibilitatea locala, ceea ce este deosebit de important daca afacerea dvs. se bazeaza pe clientii din apropiere. SEO local si reclamele directionate local pot fi benefice pentru companiile care incearca sa aduca mai multi clienti la usile lor. Ganditi-va la acoperirea pe care o puteti obtine intr-un intreg cartier cu marketingul digital fata de acoperirea pe care v-ar avea sa tipariti pliante si sa le distribuiti.

3. Eficient din punct de vedere al costurilor

Urmatorul avantaj de marketing digital este rentabilitatea. Indiferent daca doriti sa va promovati afacerea la nivel local sau international, marketingul digital va ofera solutii rentabile. Permite chiar si celor mai mici companii sa concureze cu companii mai mari folosind strategii foarte bine directionate. Cele mai multe dintre aceste strategii nici macar nu vor costa nimic de la inceput (cum ar fi SEO, retelele sociale si marketingul de continut). Cu toate acestea, nu orice forma de marketing digital este potrivita pentru fiecare afacere si unele pot avea chiar costuri mai mari decat altele. O afacere poate gasi solutii adecvate pe baza obiectivelor sale de marketing.

4. Constientizarea marcii

Marketingul digital poate ajuta companiile sa dezvolte gradul de constientizare si recunoastere a marcii. Acest lucru este important pentru companiile care doresc sa atraga noi clienti si sa-si dezvolte afacerea.

5. Directionare eficienta

Chiar daca nu aveti o idee clara despre publicul tinta, marketingul digital va permite sa extrageti date pentru a vedea care audiente vor functiona cel mai bine pentru dvs. si pentru a va optimiza campania in jurul lor. Exista multe optiuni diferite de directionare, cum ar fi prin cuvinte cheie pentru optimizarea motoarelor de cautare (SEO), plata-pe-clic (PPC) sau informatii demografice pe retelele sociale. Aceasta cantitate enorma de elemente de directionare pe care le aveti la dispozitie asigura ca fiecare campanie ajunge la publicul potrivit. De asemenea, va ajuta sa analizati comportamentele in schimbare ale clientilor si sa modificati campaniile pentru acele modificari. Aceasta capacitate de a intelege rapid nevoile in schimbare ale clientilor este o modalitate sigura de succes pentru orice companie. 

6. Strategii multiple

Exista diferite strategii de marketing digital care pot fi utilizate de diferite tipuri de afaceri. O afacere B2B care este interesata sa castige clienti potentiali internationali poate avea o strategie total diferita de o afacere locala B2C care vinde haine. In timp ce unele companii pot beneficia mai usor de pe urma marketingului de continut si SEO, altele pot beneficia de campanii publicitare bazate pe conversii. Cheia este sa analizati intotdeauna rezultatele si sa dezvoltati in timp tactici si metode mai bune. O strategie de marketing digital bine executata este una care se schimba si se adapteaza rapid pe masura ce nevoile afacerii se transforma.

7. Mai multe tipuri de continut

Un alt avantaj crucial al marketingului digital il reprezinta diferitele tipuri de continut disponibile pentru a va prezenta marca online. Pentru o multime de platforme, exista o gama larga de tipuri de continut din care puteti alege pentru a va pastra marca actuala si pentru a construi campanii online eficiente. Spre deosebire de marketingul traditional, puteti reproduce mai usor o singura bucata de continut pentru a se potrivi cu cate platforme doriti. 

Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de continut din care puteti alege:

 • Bloguri
 • Podcasturi
 • E-mailers
 • Carti electronice
 • Continut vizual
 • Infografice
 • Hartii albe
 • Chestionare
 • Postari pe retelele sociale
 • Webinarii

8. Implicare sporita

Unul dintre cele mai importante avantaje ale marketingului digital este implicarea sporita. Marketingul digital este conceput pentru a fi foarte captivant in mod implicit. Utilizatorii pot partaja o postare pe blog, cum ar fi o fotografie, pot salva un videoclip sau pot interactiona cu site-ul dvs. web printr-un clic pe anunt platit. Cea mai buna parte este ca toate aceste actiuni pot fi masurate. Acest lucru va permite sa creati postari si mai captivante pentru a creste gradul de cunoastere a marcii sau pentru a creste vanzarile. Cu cat te implici mai mult online, cu atat poti obtine mai multi clienti loiali. Companiile care folosesc formate atractive in mod eficient in strategiile lor online transforma mai usor traficul rece in clienti fideli.

9. Analiza si optimizare

Un alt avantaj important al marketingului digital este analiza web care masoara rezultatul campaniilor de marketing digital in timp real. Acest lucru ajuta la optimizarea campaniilor viitoare si la remedierea rapida a eventualelor greseli. Analizarea campaniilor de marketing digital va permite, de asemenea, sa aveti capacitatea de a identifica fiecare sursa de trafic si de a prelua controlul total asupra palniei dvs. de vanzari.

10. ROI crescut

Acumularea joaca un rol esential in succesul unei afaceri. Este esential sa obtineti rentabilitate maxima a investitiei. Marketingul digital va permite sa va accesati forta de vanzari pentru a o optimiza. Permite rate de conversie mai mari cu o clientela potentiala suprema.

11. Promoveaza implicarea

Marketingul digital permite companiei sa interactioneze cu clientii sai in timp real pentru a construi o baza solida. Comunicarea bidirectionala este cheia unei baze de clienti loiali. Puteti optimiza acest lucru pentru a genera vanzari mari, cu o fidelitate ridicata a clientilor. Avantajele marketingului digital fata de marketingul traditional ajuta la dezvoltarea afacerii. 

12. Domeniul de aplicare al testarii A/B

Testarea A/B este un segment fundamental al marketingului digital cu o amploare semnificativa in acest domeniu. Fenomenul care va permite sa aveti doua idei diferite pentru aceeasi campanie este cunoscut sub numele de A/B Testing. 

 • Optimizarea site-ului web – Mariti site-ul web cu elemente precum indemnuri, pagina de destinatie si meniuri de navigare. 
 • Social Media – Testarea A/B este optima pentru crearea de continut de social media, cum ar fi postare, videoclipuri si imagini. Puteti testa diferite versiuni pentru a determina care aranjament rezoneaza cel mai mult cu publicul dvs.
 • Email Marketing – Acest fenomen va permite sa testati mai multe campanii de e-mail. Utilizati diferite linii de subiect, imagini si copie de e-mail pentru a creste ratele de clic si deschidere. 
 • Optimizarea aplicatiilor mobile – Reformati aplicatia pentru telefonul mobil cu testare A/B pentru o experienta usor de utilizat. Elemente ale aplicatiei mobile, cum ar fi pictogramele aplicatiilor, mesageria in aplicatie si multe altele.

13. Baza imensa de clienti

Urmatorul beneficiu al marketingului online este extinderea bazei de clienti. Cu marketingul digital, afacerea dvs. obtine o acoperire globala si locala. In comparatie cu marketingul traditional, acoperirea afacerii tale nu este limitata. Lumea este o stridie daca stii unde sa explorezi. Chiar si o afacere mica poate atrage clienti internationali si poate asista la un vuiet in vanzarile sale. Foloseste strategii care iti vor creste vizibilitatea online. 

14. Experienta imbunatatita a clientilor

O baza de clienti loiali este coloana vertebrala a oricarei afaceri infloritoare, iar marketingul digital nu va permite sa construiti un public onest, ci si sa il pastrati folosind diverse tehnici. Marketingul digital ofera un podium pentru a ajunge la un nou public interesat de produsele si serviciile companiei tale. 

In plus, puteti sa va conectati cu plangerile publicului sau sa cautati servicii de reparare virtual. Multe companii folosesc chatbot-uri pentru a raspunde la intrebarile frecvente. Acest lucru il face pe client sa se simta auzit si respectat. In cele din urma, o retentie mai mare afecteaza vanzarile generale.

Cum sa utilizati diferite tipuri de canale de marketing digital pentru a atinge obiectivele

Exista mai multe tipuri de canale de marketing digital care pot fi utilizate pentru a atinge diferite obiective de marketing. Iata cateva canale comune de marketing digital si utilizarile lor potentiale:

1. Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO): SEO se concentreaza pe optimizarea continutului si structurii unui site web pentru a-i imbunatati vizibilitatea si clasarea pe paginile cu rezultate ale motoarelor de cautare. Ajuta la generarea traficului organic si la imbunatatirea vizibilitatii marcii.

2. Publicitate Pay-Per-Click (PPC): PPC implica plasarea de anunturi pe motoarele de cautare sau alte platforme si plata atunci cand utilizatorii dau clic pe anunturi. Poate fi folosit pentru a creste traficul pe site, pentru a genera clienti potentiali si pentru a genera conversii.

3. Social Media Marketing: Platformele de social media precum Facebook, Instagram, Twitter si LinkedIn ofera oportunitati de a interactiona cu un public tinta, de a dezvolta constientizarea marcii si de a genera trafic catre un site web sau o pagina de destinatie.

4. Marketing de continut: marketingul de continut implica crearea si distribuirea de continut valoros, relevant si consecvent pentru a atrage si pastra un anumit public. Poate fi sub forma de postari pe blog, articole, videoclipuri, infografice sau podcasturi si ajuta la construirea autoritatii marcii si la dezvoltarea relatiilor cu clientii.

5. Marketing prin e-mail: Marketingul prin e-mail implica trimiterea de mesaje directionate catre o lista de abonati. Poate fi folosit pentru a alimenta clientii potentiali, a genera conversii, a promova produse sau servicii si pentru a fideliza clientii.

6. Influencer Marketing: Influencer marketing valorifica acoperirea si influenta unor indivizi populari sau a creatorilor de continut pentru a promova un brand sau un produs. Poate ajuta la cresterea gradului de cunoastere a marcii, la atingerea unor noi audiente si la stimularea angajamentului.

7. Marketing afiliat: Marketingul afiliat implica parteneriatul cu afiliatii care va promoveaza produsele sau serviciile in schimbul unui comision. Va poate ajuta sa va extindeti acoperirea, sa cresteti vanzarile si sa cresteti expunerea marcii.

8. Publicitate grafica: Publicitatea grafica implica plasarea de anunturi vizuale pe site-uri web, aplicatii mobile sau platforme de social media. Poate fi folosit pentru a creste gradul de cunoastere a marcii, pentru a genera trafic pe site si pentru a redirectiona utilizatorii care si-au aratat interesul.

9. Marketing video: Marketingul video utilizeaza continut video pentru a se implica si a comunica cu publicul tinta. Poate fi folosit pentru a prezenta produse, pentru a oferi tutoriale, pentru a impartasi marturii clientilor sau pentru a crea continut distractiv pentru a creste implicarea cu brandul.

10. Marketing mobil: marketingul mobil se concentreaza pe vizarea utilizatorilor de dispozitive mobile prin tactici precum reclame mobile, aplicatii mobile si marketing prin SMS. Poate fi eficient pentru a ajunge la consumatorii aflati in miscare si pentru a genera trafic pietonal local.

Selectia canalelor de marketing digital depinde de obiectivele specifice de marketing, publicul tinta, bugetul si industria. O strategie eficienta de marketing digital combina adesea mai multe canale pentru a maximiza acoperirea si a atinge diferite obiective.

De ce cariere in marketing digital

Cu o cerere din ce in ce mai mare de specialisti in marketing digital, exista o multime de oportunitati pentru profesionistii care doresc sa intre in domeniu. Daca sunteti unul dintre ei, mai intai, trebuie sa intelegeti ca marketingul digital este un domeniu larg si exista o multime de cai din care sa alegeti daca intrati in el. Codificatorii, profesionistii in stiinta datelor, scriitorii, designerii grafici si editorii video pot face o trecere catre carierele de marketing digital.  

Specialistii in marketing digital folosesc o varietate de canale de marketing digital pentru a intra in legatura cu clientii si pentru a promova vanzarile si activitatile. Rolul unui marketer digital presupune dezvoltarea unor tactici de comunicare multi-canal pentru organizatie care sa vizeze consumatorii, atat direct, cat si indirect.    

O diploma in dezvoltare web, management de marketing, design sau copywriting este preferata printre abilitatile specialistilor in marketing digital. Daca sunteti specializat in abilitati precum SEO si SEM care ajuta companiile sa culeaga beneficii, sunt sanse sa puteti face cu usurinta un loc de munca de marketing digital bine platit. 

Top cariere in marketing digital 

Orice nou care intra intr-o cariera de marketing digital va incepe, in general, in roluri junioare, cum ar fi asistent de marketing digital, si apoi va progresa pe roluri cu experienta in decurs de doi pana la cinci ani. Rolurile majore in marketingul digital sunt:

 • Manager de marketing digital
 • Manager SEO 
 • Expert SEM/PPC
 • Social Media Manager 
 • Specialist / Manager Content Marketing

Exista multe alte roluri de cariera in marketing digital, in functie de organizatii si industrii. Unii dintre acestia sunt Managerul Analytics, Managerul CRM, Managerul de marketing prin e-mail, Managerul de comert electronic si Directorul de cont al agentiei digitale. 

Beneficiile carierelor in marketing digital 

1. Nu este necesara nicio educatie de baza specifica

Marketingul digital ofera avantajul de a nu necesita educatie de baza specifica. Cu multitudinea de cursuri online la preturi accesibile, internetul va poate servi drept profesor. Odata ce ati finalizat cursurile si ati inceput sa aplicati ceea ce ati invatat, puteti obtine rapid o intelegere solida a marketingului digital.

2. Cererea de agenti de marketing digital

Daca va intrebati daca specialistii in marketing digital sunt solicitati, aruncati o privire la sondajele efectuate in ultimii cinci ani. Cererea pentru servicii de marketing digital a fost constant ridicata in aceasta perioada si, ca urmare, specialistii in marketing digital au primit recunoasterea pe care o merita in era digitala. Avand in vedere acest lucru, acum este momentul ideal pentru a lansa o cariera in marketing digital.

3. Locuri de munca bine platite

Cererea mare pentru marketeri digitale a facut din aceasta una dintre profesiile cele mai bine platite intr-o perioada relativ scurta de timp. Cu suficienta experienta, profesionistii din acest domeniu pot castiga bani substantiali. Pe masura ce cererea de marketing digital continua sa creasca in urmatorii ani, aceasta va oferi o cale de cariera sigura pentru cei care il urmaresc.

4. Industrie cu crestere rapida

Cresterea marketingului digital va avea o expansiune de mai multe ori in urmatorii cativa ani. Fiecare companie, fie la scara mica sau mare, cauta sa investeasca in marketing digital, fie prin externalizare, fie prin infiintarea unei echipe interne. A devenit esential pentru fiecare companie sa stabileasca o prezenta online stabila, iar tu poti juca un rol crucial in a le ajuta sa atinga acest obiectiv.

5. Oportunitati de antreprenoriat

Marketingul digital va poate ajuta sa stabiliti o prezenta online permanenta care va continua sa creasca cu efort constant. Domeniul marketingului digital prezinta, de asemenea, oportunitati antreprenoriale abundente. Va puteti lansa propria agentie, oferind servicii precum managementul retelelor sociale, optimizarea pentru motoarele de cautare, marketingul sau crearea de continut, marketingul prin e-mail sau marketingul e-commerce.

6. Oportunitati de angajare independenta

Marketingul digital ca ramura are multe domenii individuale. Puteti alege unul sau combina cateva pentru a incepe marca dvs. personala ca freelancer. In calitate de marketer digital independent, veti fi liber profesionist, avand control complet asupra timpului dvs. Puteti lucra in mod flexibil de oriunde, oricand.

Incepeti-va cariera de marketing digital astazi

Marketingul digital este o necesitate pentru construirea unei afaceri de succes. Indiferent daca este vorba despre cresterea marcii dvs. sau imbunatatirea vanzarilor, nu exista limite. Intelegand ceea ce urmeaza in spatiul digital, puteti profita de el si puteti pregati orice afacere in viitor. Daca sunteti interesat sa aflati mai multe, va puteti inscrie la programul de masterat specialist in marketing digital al Simplilearn. Acest program va poate ajuta sa obtineti abilitatile relevante de marketing digital si sa va pregatiti pentru munca in cel mai scurt timp. Incepeti cu acest curs astazi si treceti inaintea competitiei.

Intrebari frecvente

1. Care sunt beneficiile marketingului digital? 

Marketingul digital are multe beneficii pentru o afacere online de succes. Mareste acoperirea globala si locala, costa mai putin si creste implicarea consumatorilor.  

2. Care sunt cele 7 beneficii ale marketingului? 

Sapte beneficii ale marketingului digital sunt:

 1. Calitate imbunatatita a clientilor potentiali 
 2. Relatii mai puternice si implicare mai buna 
 3. Sansa de a ramane inaintea concurentei 
 4. Venituri crescute 
 5. Diferite platforme de marketing 
 6. Feedback-uri mai bune 
 7. Persoanele cumparatorilor exacte

3. Este marketingul digital mai bun pentru viitor? 

Marketingul digital este cea mai buna optiune pentru a va comercializa produsele la un cost mai mic. Odata cu cresterea digitalizarii din ultimul deceniu, marketingul digital a devenit esential pentru ca toate companiile sa isi asigure cresterea. 

4. Cum ajuta marketingul digital companiile sa-si atinga publicul tinta?

Marketingul digital foloseste tactici eficiente de directionare. Extrage date care va ajuta sa va selectati publicul tinta si sa ajungeti la el prin medii digitale. Sunteti intotdeauna cu un pas inaintea pietei daca utilizati datele pe care vi le ofera marketingul digital.  

5. De ce este marketingul digital mai rentabil decat marketingul traditional?

Promovarea afacerii dvs. prin marketing digital deschide un public vast pentru localnici si este rentabil. Masurarea rezultatelor fiecarei campanii o imbunatateste. Unele tehnici de marketing digital sunt gratuite, cum ar fi optimizarea pentru motoarele de cautare.  

6. Ce tip de afacere are nevoie de marketing digital?

Fiecare afacere poate folosi marketingul digital pentru a da un impuls lin succesului companiei tale. Indiferent daca este o afacere la scara mica, la scara larga sau un magazin local, fiecare companie poate valorifica prin marketing digital.