Ca majoritatea lucrurilor din indepartata China, bunele mainere la masa prezinta o simbolistica aparte. Gesturile din timpul mesei pot atrage energia pozitiva a universului sau pot aduce un nor de ghinion asupra casei celor care ne-au invitat. De aceea, inaintea unei calatorii in China, ar fi bine sa știm ca mancarea chinezeasca nu se mananca direct din cutia de carton, cu furculița, in fața televizorului, in pijama, așa cum ne-au obișnuit filmele de la Hollywood.

Iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le știm:

1. Modul de aranjare al mesei in tradiția Țarii Soarelui Rasare este diferit de ceea ce știm din Europa. La fiecare loc veți gasi un bol pentru orez, bețișoare, o lingura chinezeasca pentru supa, o farfurie așezata sub bol (servește pentru a pune oase sau alte resturi), un bol de dimensiune mica pentru sosuri și cana speciala (fara toarta) pentru ceai. Patratul perfect simbolizeaza pamantul, iar cercul este simbolul raiului. Semnificand uniunea intre rai și pamant, veți gasi cel mai adesea pe masa o farfurie patrata și un bol rotund. Roșul este culoarea ce reprezinta viața și sarbatoarea tuturor lucrurilor vii. De aceea un șervet roșu va intregi aranjamentul.

2. Majoritatea meselor au forma rotunda – simbolul raiului, spre deosebire de țarile europene unde predomina formele dreptunghiulare. Ne vom așeza la masa dupa invitația gazdei, iar oaspetele de onoare va sta mereu in dreapta acesteia. Urmatorul ca și importanța va fi așezat in partea stanga. Putem incepe sa mancam imediat ce toata lumea și-a ocupat locul și – la fel ca in cultura europeana – gazda a dat tonul, punand primul fel de mancare in farfuria oaspetelui de onoare și a altor invitați. Dupa acest moment, vom fi invitați sa ne autoservim.

3. Se considera lipsit de maniere sa nu gustam din fiecare fel de mancare prezent pe masa. La fel cum este nepoliticos sa luam ultima bucata de pe un platou sau sa terminam tot din farfuria noastra. Sunt gesturi care aduc ghinion și fac dovada ca suntem prea flamanzi și prea lacomi.

4. Inainte de a va servi, este politicos sa oferiți altui musafir o porție de mancare sau sa ii turnați ceai.

5. Platourile nu se ridica de pe masa, așa cum facem in Europa. In China nu se considera impolitețe atunci cand ne intindem pentru a ajunge la felul dorit. Din platouri ne putem servi cu bețișoarele, dar folosind celalalt capat, nu cel cu care vom manca.

6. Atenție la felul cum manuiți bețișoarele! Pe langa manevrarea lor efectiva in timp ce mancam, o importanța deosebita o are și felul in care sunt lasate cand terminam de mancat. Se considera ca aducem ghinion asupra casei daca le lasam paralel deasupra bolului, sau la intamplare in interiorul acestuia. Daca sunt lasate dezordonat pe masa inseamna ca nu vom fi așezați corespunzator in sicriu. Corect este sa le punem pe suportul lor special. Aduce ghinion și daca ne cad bețișoarele din mana in timpul mesei.

7. In ceea ce privește conversația, pastram aceleași reguli ca și la mesele europene: nu abordam decat subiecte ușoare. Este manierat sa intrebam despre membrii familiei, despre arta, cultura și tradiție, despre locurile frumoase pe care le-am vizitat sau le vom vedea in timpul calatoriei noastre.

8. In China se poate toasta și cu ceai sau cu bauturi racoritoare, cu bere sau cu orice alta bautura preferați. Primul toast il va face gazda, iar invitații ii vor mulțumi impreunandu-și mainile și aplecand grațios capul. Toastul se ține cand toate paharele sunt pline. Cel care sta cel mai aproape de ceainic sau de sticle va turna și celorlalți. Cand cineva toasteaza pentru noi, ne vom opri din mancat pentru a putea primi cum se cuvine urarile de bine.

9. In timpul mesei nu se fumeaza.

10. La finalul unei mese, veți fi serviți cu fructe și ar trebui sa știți ca de acest moment este foarte aproape cel al plecarii. Primul care va pleca este oaspetele de onoare, el fiind și primul care trebuie sa ajunga la eveniment.