Cultura japoneza și felul de trai din Japonia se ghideaza extrem de mult pe politețe și pe respectul fața de ceilalți. Foarte important de știut este faptul ca la inceputul fiecarei mese trebuie sa ne impreunam mainile in „Namaste” și foarte grațios sa spunem „Itadakimasu” – adica „Primesc cu recunoștința”.

In Japonia, ca in majoritatea țarilor din indepartata Asie, se mananca cu bețișoarele, dar veți intalni și tacamurile occidentale. Nu este politicos sa fluturam bețișoarele in aer, sa le indreptam spre cel cu care vorbim sau sa le introducem in farfuriile celorlalți. Mancarea nu se transmite de la unul la celalalt.

Ca mod de servire al mesei vom intalni fie stilul occidental cu scaune și mese cu picioare inalte, fie stilul clasic japonez la masuțe joase, așezați pe niște perne confortabile. O alta particularitate a meselor in Japonia o reprezinta faptul ca se prefera servirea in porții individuale in locul celei pe platouri comune. Se considera dovada de respect fața de bucatar sa consumați tot din farfurie și la finalul mesei sa așezați vesela și tacamurile in poziția inițiala de la inceputul mesei. Adica bețișoarele se vor pune inapoi pe suportul special, bolul cel mic pentru sosul de soia la locul lui.

La masa japoneza nu se vorbește despre toaleta și alte subiecte similare, nu se sufla nasul și este interzis eructatul. Veți incepe sa beți atunci cand toate paharele sunt pline și are loc „kampai” – un salut specific japonez. Bauturile alcoolice se toarna in paharele celorlalți meseni, nu in paharul propriu. Periodic se verifica daca aceștia au golit paharele și se reumplu. Daca cineva dorește sa va umple paharul, trebuie sa va grabiți sa il goliți, dar trebuie sa consumați cu moderație.

Orezul simplu peste care nu se pune niciun fel de sos se mananca din bolul special, cu bețișoarele. Bolul se ridica catre gura in timp ce apucam cu bețișoarele.

Supa „miso” se bea direct din bol precum am bea din cana, iar apoi bucațile solide se vor apuca cu bețișoarele rand pe rand. Supa de taiței se consuma cu atenție pentru a nu scapa taițeii și a ne stropi. Este posibil sa intalniți și o lingura ceramica cu care veți manca supa in mod obișnuit. Daca nu, se poate bea direct din bol.

Taițeii (precum „ramen” și „soba”) se vor infașura in jurul bețișoarelor. Sorbitul lor este semnul aprecierii felului de mancare, așa ca este chiar recomandat.

Sushi este mancarea tradiționala japoneza alcatuita din orez combinat cu diverse ingrediente, in special pește și fructe de mare crude. Se consuma asezonat cu sos de soia care se va turna intr-un mic recipient pe care il aveți pe masa. In sos nu se pune wasabi deoarece face parte deja din rețeta de sushi. Daca totuși doriți wasabi, puneți puțin pentru a nu ofensa bucatarul. In cazul in care nu doriți, anunțați in avans. Sushi se mananca dintr-o singura inghițitura, nu se mușca din preparat. De obicei, incercarea de a porționa sushi are ca rezultat distrugerea formei și impraștierea preparatului in farfurie.

Nu este lipsa de buna cuviința sa mancați cu mana, dar se recomanda bețișoarele. Daca serviți „gunkan-zushi” sosul de soia se picura peste bucațile din farfurie. O parte din „nigiri-zushi” se consuma complet introduse in sosul de soia, iar la felurile marinate se evita sosul.

Sashimi este un fel de mancare din carne cruda, pot fi și fructe de mare, dar se deosebește de sushi prin faptul ca nu conține orez. Se vor manca asemanator cu sushi. Se pune sosul de soia in micul recipient, apoi se poate pune și wasabi sau ghimbir.

Felurile de mancare in care orezul se amesteca cu diverse sosuri se mananca mai greu cu bețișoarele așa ca se recomanda folosirea lingurii de porțelan.

Preparatele de dimensiuni mari se vor secționa in parți mai mici cu ajutorul bețișoarelor, fie se va mușca direct din ele, apoi se vor așeza la loc pe farfurie.