Bunele maniere la masa variaza de la o cultura la alta pe mapamond. Astazi va propun sa calatorim impreuna in fascinanta Indie – cea mai tradiționalista și religioasa țara asiatica.

Indienii se mandresc cu preparate deosebite, creative și pe undeva ciudate. In bucataria indiana se folosesc diverse ustensile pentru prepararea felurilor de mancare, dar cand ne așezam la masa nu vom intalni niciun tacam, pentru ca in mod tradițional se mananca direct cu mana. Se spune ca in felul acesta mancarea pare mai gustoasa. Vi se pare ciudat? Va mai spun ca nici nu se mananca la masa, ci așezați pe jos, cu spatele drept și picioarele incrucișate.

Spre deosebire de tradiția chineza, in India oaspetele se așeaza unde dorește. Și nu se folosește nici vesela, ci se mananca direct de pe frunze de banan. In mediul urban insa, la restaurante, se folosesc tacamurile și farfuriile, nu se țin coatele pe masa și nici nu se ridica farfuria de la nivelul mesei. La prima vedere poate parea ușor sa mananci cu mana, dar eticheta indiana prevede anumite reguli. In primul rand, daca sunteți invitați la cina in casa unui indian, trebuie sa ajungeți mai tarziu. Invitația este pentru ora 19:00? Nu veniți inainte de 19:15.

Inainte de masa trebuie sa ne spalam temeinic pe maini și sa acordam o atenție deosebita unghiilor. Este nepoliticos sa nu ai o manichiura ingrijita. La sfarșitul mesei, de asemeanea, ne vom spala pe maini. Folosirea unui șervețel este considerata neigienica. In unele cazuri vi se va așeza un șervet mare, neimpaturit, pe umarul drept. Acesta se folosește pentru a va șterge pe maini dupa ce va spalați.

La masa se utilizeaza doar mana dreapta. Mana stanga este folosita pentru scopuri igienice și nu va atinge mancarea. In timpul mesei trebuie sa intingem painea in sosuri in așa fel incat mancarea sa nu ne ajunga in palma. Conform tradiției, este dovada lipsei manierelor sa te murdarești pe maini. Inseamna fie ca ești needucat, fie infometat. In unele parți ale Indiei este permis sa adunam mancarea cu ajutorul painii (chapati, naan sau roti). Cu toate acestea, daca mancarea are o consistența ușoara (ca supa, cum este daal de exemplu) vom manca cu lingura.

Atunci cand cereți sare sau piper, trebuie sa specificați ca doriți „mai mult” pentru a nu ofensa bucatarul. Daca un comesean va cere ceva, de exemplu sarea, nu i-o veți inmana personal ci o veți așeza pe jos sau pe masa, in fața lui.

Gazda trebuie sa va ofere de mai multe ori mancare. Pentru a incepe masa musafirii așteapta ca gazda sau cea mai in varsta persoana sa serveasca prima oara. Ordinea de servire este urmatoarea: oaspetele de onoare, barbații, apoi copiii. In unele zone ale Indiei se considera politicos ca toata lumea sa inceapa in același timp, chiar daca gazda este inca in bucatarie, ocupandu-se de finalizarea unor anumite feluri de mancare.

Aceleași reguli sunt valabile și la finalul mesei. Gazda sau cel mai in varsta invitat se vor ridica primii. Mancarea se imparte cu oricine dorește, iar la final se vor lasa mici bucați de mancare in farfurie sau pe frunza, pentru a dovedi gazdei ca sunteți satui. La sfarșitul mesei unii indieni vor mesteca ceea ce se numește paan – o frunza indoita umpluta cu cardamon, fenicul sau cuișoare. Se spune ca ajuta la digestie și curața dantura. Dupa ce se termina cina este manierat sa plecați imediat, dar sa returnați invitația gazdelor voastre.

O foarte mare atenție trebuie acordata orientarii religioase. In India sunt foarte mulți creștini care mananca absolut orice, inclusiv vita pe care Sikhs și hindușii o considera sacra. Hindușii sunt vegetarieni. Musulmanii nu consuma porc.