Cata adrenalina incape intr-o valiza de mana? Cum te simti sa mergi intr-o excursie si sa intalnesti destinatia chiar la aeroport? Cu aceste variabile multe dintre companiile care ofera calatorii surpriza catre o destinatie complet aleatorie pe care o poti intalni cu 48 de ore inainte sau chiar in momentul imbarcarii.

„Achizitia este automata. Pregatim toata documentatia, intotdeauna cu zboruri directe dus-intors”, spune cofondatorul Wowtrip Andrea Fleta. „Daca nu exista restrictii de timp, incercam ca zborul sa plece la prima ora dimineata si sa se intoarca tarziu dupa-amiaza”.

„Cu doua zile inainte, utilizatorul poate vedea toate documentele in spatiul sau personal”, explica el. „Terminalul, restrictiile companiei aeriene, ora de plecare a zborului si vremea la destinatie” si adauga ca „destinatia poate fi apoi consultata, desi spiritul autentic Wowtrip este sa astepte pana la cateva minute inainte de iesire”.

„Avem multe destinatii, dar datoram rutelor aeriene. A parasi Malaga nu este acelasi lucru cu a parasi Barcelona sau Madrid”. In ciuda acestui fapt, el subliniaza ca majoritatea calatorilor apreciaza „calatorirea in alt mod” si poate nu atat destinatia. „Experienta este ceea ce imi place cel mai mult.”

„Experienta surpriza”

„Calatoriile surpriza sunt experienta, calatoresti, dar nu stii unde”, spune fondatorul Flykube, Sergi Vila. „In Spania, majoritatea persoanelor care participa la acest tip de calatorie sunt in mare parte tineri, totusi suntem surprinsi ca, in Italia, de exemplu, gasim si cupluri de bunici”.

Acest mod de a calatori a ajuns in urma cu mai mult sau mai putin trei ani in Spania, desi ideea vine din Statele Unite. „Oamenii cautau ceva diferit”, explica fondatorul Drumwit, Alejandro Juan. „99% iubesc sa calatoreasca si daca exista ceva diferit si unic, cum ar fi calatoria fara sa stii unde, cu mult mai bine!”

„Modurile de calatorie se schimba, iar societatea se adapteaza. Acest nou mod de a te deplasa prin Europa arata ca destinatia nu mai este cel mai important lucru, ci cu cine traiesti experienta. Acest lucru, impreuna cu un pret atractiv, face ca aceste produse sa fie un succes”, precizeaza cofondatorul Waynabox Dani Jimenez.

„Ceea ce imi place cel mai mult este experienta surprizei care te insoteste pe tot parcursul procesului, de cand faci rezervarea si pana te intorci acasa”. „Tendinta pietei ne arata ca experienta si emotiile sunt din ce in ce mai apreciate decat destinatia in sine.”

Aruncati orasele

„Oamenii tind sa excluda o destinatie, dar depinde foarte mult de oameni, daca au vizitat deja unele orase… daca au calatorit mult, pot exclude pana la sase, care este maximul pe care il permitem. ”, rezuma Juan. Dar de la Waynabox impresia este alta. „Oamenii nu exclud de obicei multe, media este intre unu si doi”.

De la Drumwit, ei afirma ca pachetul care are cea mai mare productie este weekendul „care este atunci cand oamenii au mai mult timp liber”. „Intre pachetul economic sau Deluxe sunt oameni care depun efort si platesc cu 50 de euro mai mult de persoana pentru a lua micul dejun si un hotel de patru stele incluse… si altii care nu. Dar economicul trage intotdeauna mai mult.

In ceea ce priveste daca unele orase se ating mai mult decat altele, Juan detaliaza ca „toate se ating, desi unele pot pleca mai mult sau mai putin in functie de frecventele si orarele de zbor intre Spania si acel oras”. „De exemplu, mersul in orase precum Santorini, Mykonos sau Viena este uneori complicat pentru ca sunt putine conexiuni, dar incercam mereu sa avem locuri in toate orasele”.

„Ceea ce ne diferentiaza de alte companii este ca livram catre multe destinatii diferite si 95% dintre oameni repeta sau le-am depasit asteptarile. Ceva care arata diferit este si faptul ca poti alege durata de la trei pana la opt zile”, sustin ei de la Drumwit.

Pe de alta parte, Jimenez comenteaza ca „calatoriile sunt un act sezonier si trebuie sa ne adaptam fiecarui anotimp” si adauga ca „vara oamenii nu calatoresc doar trei zile, ci pleaca o saptamana, motiv pentru care Produsul de plaja are destul de mult succes acum ca vara este aici”.

Cum se decide soarta?

„Am ales-o noi”, raspunde Juan. „Avem acorduri cu companii aeriene care ne ofera preturi inchise si foarte competitive pentru a le putea oferi la aceste preturi catre toate destinatiile”, in ciuda faptului ca se precizeaza ca se bazeaza intotdeauna pe cerere si oferta, precum si pe frecventa zboruri . „Sunt multe tari care au mai multe zboruri si nu la fel de multa cerere”.

„In cazul nostru, un algoritm o decide”, se remarca Vila. „Vara, oamenii prefera destinatii de plaja precum Grecia, Lisabona, Mallorca sau Sardinia… iar iarna oferim mai multe destinatii culturale, Praga, Budapesta, Amsterdam…”. Chiar si asa, el noteaza ca „Parisul, Londra sau Roma sunt intotdeauna placute”.

„In fiecare zi a saptamanii exista o lista cu 12 orase posibile care te pot atinge. Adevarul este ca gestionam peste 50 de orase europene care se rotesc in functie de date”, subliniaza acestia de la Waynabox. „Depinde de multi factori, preturile zborurilor, sezonalitate, feedback-ul clientilor… in general, incercam sa avem mereu destinatii atractive in fiecare weekend, astfel incat clientii sa se lase dusi de emotia de a nu sti incotro merg”.

Jimenez dezvaluie si cum functioneaza afacerea din interior: „Lucram cu cinci sau sase hoteluri in fiecare destinatie despre care stim ca sunt perfecte pentru clientii nostri si cu care avem acorduri care inseamna ca avem un pret redus”.