Vali imi spunea ieri pe Facebook ca niste agentii de media au ajuns la concluzia ca, desi publicitatea pe Facebook e ieftina, utilizatorii din retea nu sunt interesati de produse si servicii, ei avand alte mize. Nu stiu despre ce agentii de media e vorba (Vali are tendinta sa construiasca pluralul dintr-o mica discutie avuta cu un singur om), dar sunt de acord cu miza utilizatorilor. Asta nu inseamna, insa, ca daca targetezi corect nu le vei trezi interesul pentru produse si servicii.

Nu intra pe Facebook pentru asta neaparat, dar cu siguranta folosesc cu totii produse si servicii. Altfel spus, cand targetezi corect vei avea rezultate. Mai jos e o campanie cu buget mic pe care am desfasurat-o in luna ianuarie.

Am impartit un buget de 100$ in doua, obiectivul fiind acela de a aduce cat mai multi utilizatori interesati pe site (pe o pagina dedicata care continea descriere de produs).

Boost Post pe o pagina cu 5000 de fani

40$ au mers catre Boost Post, rezultatele dupa 4 zile fiind cele din imaginea de mai jos. Mesajul continea un link, o imagine si o descriere cu un indemn de click pe link. Desi aveam obiectiv de trafic pe site, in campanie am mers pe obiectiv de Post Engagement, pentru ca imi doream sa ajung la cat mai multi oameni din target (820.000) cu un buget destul de mic, iar ca sistem de licitatie am ales CPM Optimizat (pe bugete mici e cea mai buna varianta).

La un reach de peste 80.000 de utilizatori, fani si prieteni ai fanilor, lasand la o parte like-urile si share-urile, pe mesaj am avut 2956 de actiuni concrete (click-uri pe link sau pe alte sectiuni din mesaj), cu un CPM de aproximativ 0,40$. Pe pagina dedicata de pe site, din raportul Google Analytics, lucrurile s-au vazut cam asa:

Pagina respectiva din site era facute special pentru aceasta campanie, link-ul fiind disponibil dar in mesajul publicat pe pagina de Facebook.

Daca ignoram complet actiunile care s-au intamplat pe pagina de Facebook (like-uri, share-uri, comentarii) si ne raportam doar la rezultatele din site (434 vizitatori unici), avem un cost de 0,09$ per vizitator, iar targetarea corecta a rezolvat si obiectivul final, acela de timp petrecut pe pagina din site – o medie de peste 5 minute in cele 4 zile.

Newsfeed Ad targetat pe interese specifice

60$ au mers catre un Ad pe Newsfeed, afisat timp de 5 zile, de data asta targetat catre utilizatori care nu aveau nicio legatura cu pagina de Facebook (nu erau fani si nici prieteni ai fanilor), pe care i-am targetat exclusiv pe interese specifice. Obiectivul campaniei era tot de trafic pe site, dar si aici am mers pe obiectiv intern de Post Engagement, ca sa ajung la cat mai multi utilizatori.

Reach-ul a crescut la peste 85.000 de utilizatori, dar actiunile concrete au scazut la 2207. Costul pe mia de afisari a crescut si el la 0,57$. Analiza pe pagina din site, conform Google Analytics, a fost cea din imaginea de mai jos:

Din nou, lasand la o parte actiunile din Facebook, am avut un cost de 0,14$ per vizitator adus pe site (60$/407 vizitatori unici), cu un timp mediu petrecut pe pagina de peste 4 minute. Costurile sunt mai mari, rezultatele mai mici, iar asta explica rolul paginii de Facebook si al recomandarilor venite din partea prietenilor.

PS: Bounce Rate-ul e mare pentru ca pagina era disponibila doar in aceasta campanie si era separata de site, deci utilizatorii nu aveau ce altceva sa faca.

Mai departe va las pe voi sa trageti concluziile. Eu nu as putea sa afirm, in conditiile astea, ca nu functioneaza campaniile de Facebook Ads. Sigur, nu toate functioneaza, ca nu toate sunt facute de oameni care au timpul sau cunostintele necesare ca sa targeteze pana la cele mai mici detalii si sa verifice de cateva ori pe zi daca trebuie schimbata imaginea, ce Ad-uri trebuie sterse, sa faca A-B testing si asa mai departe.

„Utilizatorii de Facebook nu sunt interesati de produse si servicii”. Inteleg din asta ca Facebook a prins foarte bine la oamenii care se imbraca cu frunze si beau apa de ploaie.

Vino cu un produs bun si oamenii il vor cumpara, indiferent de mediul de comunicare. Hai sa lasam gargara asta cu nu functioneaza Facebook, ca pana la o astfel de concluzie trebuie sa rezolvam problemele de produs. Ce vinzi? E bun? E scump? Se bat oamenii pe strada pe produsul tau si pe Facebook nu e nimeni interesat?