Cati dintre voi ati auzit de fundatia Ronald McDonald sau de casele Ronald McDonald? Mai precis, cati stiti motivul pentru care in fiecare din restaurantele fast-food McDonald`s sunt acele cutiute in care poti dona bani?

Consumatorii reprezinta unul dintre factorii care definesc un brand si ii confera credibilitate. Este foarte important sa ai consumatori fideli, stabili si implicati. Unul dintre brand-urile care se bucura de acest tip de consumatori este chiar McDonald`s. Si o sa intelegeti pana la sfarsitul articolului si de ce.

Sa trecem putin prin istoria responsabilitatii sociale oferite de McDonald`s. Incepem prin a mentiona faptul ca primul restaurant McDonald’s din Romania s-a deschis in 1995 prin zona Unirii. Dupa 3 ani a fost infiintata fundatia Ronald McDonald, care a sustinut o serie de interventii chirurgicale pentru copiii cu malformatii faciale. In fiecare an de atunci, Fundatia s-a implicat in proiecte dedicate protectiei copiilor aflati in spitale, educatiei celor defavorizati sau reconstructiei de locuinte, atunci cand acestea au fost afectate de calamitati naturale.

Majoritatea contributiilor financiare provin de la consumatorii McDonald’s, care lasa o anumita valoare numerica in binecunoscutele cutiute destinate proiectului ‘Fundatia pentru Copii Ronald McDonald”. Stiati ca principalul eveniment organizat de fundatie este „McHappy Day„, ziua in care persoanele publice devin pentru o zi purtatori ai mesajului McDonald’s?  

Dupa 4 ani s-a decis construirea primei case Ronald McDonald din Romania, care vine in ajutorul parintilor si copiilor din provincie internati la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti.  Acest lucru a fost posibil in urma sarbatoririi „Zilei Universale a copiilor la McDonald’s”, strangandu-se resursele financiare necesare pentru finalizarea proiectului. Pe durata spitalizarii copiilor, parintii beneficiaza de cazare gratuita.

“McHappy Day” din 2008 a fost dedicata strangerii de fonduri pentru construirea unei noi Case Ronald McDonald in Timisoara, la spitalul Louis Turcanu. S-a ajuns la concluzia ca micutii aflati sub tratament in centrele medicale reusesc sa treaca mai usor peste tot ceea ce au de indurat daca ii au pe parinti aproape.

Chiar Daniel Boaje, Directorul General McDonald’s Romania declara ca: „Noi credem ca pentru copii este foarte important sa ii aiba alaturi pe cei dragi. Credem ca se fac mai repede bine daca au alaturi familiile, cu grija și dragostea lor.”

Pe 15 octombrie se vor celebra 41 de ani de la infiintarea primei Case Ronald din lume dedicate sanatații copiilor si efortul familiilor de a le fi alaturi pe durata tratamentelor indelungate.

Ca o statistca, prin fundația pentru copii Ronald McDonald, peste 9 milioane de copii și familiile lor primesc anual ajutor in intreaga lume, insemnand 350 de Case Ronald McDonald, peste 8,000 de familii ajutate zilnic si 195 Camere de Familie.

Dupa cum v-ati dat seama, aceste lucuri nu puteau fi posibile daca consumatorii nu ar fi sustinut si contribuit la dezvoltarea proiectului. Donațiile acestora depașesc 51 de milioane de dolari anual in intreaga lume. Ganditi-va ca oricare dintre voi a contribut, poate, la dezvoltarea si buna functionare a acestui proiect si, de ce nu, la infiintarea in viitorul apropriat a unei noi case Ronald McDonald.

Acesta este un exemplu de cum se poate mentine si dezvolta un proiect de o atat de lunga durata, la un nivel mondial, in mare parte prin sprijinul consumatorilor.