Încep articolul cu povestea Bodyform, care a tot circulat azi pe Facebook şi care a contribuit serios la numărul de fani de pe pagina lor (de la 147 la peste 5000 de fani).

Pe scurt. Pe 8 octombrie Richard Neill publică acest mesaj pe pagina de Facebook a BodyForm:

Poate din plictiseală, poate din dorinţa de a mai arunca o piatră spre geamul unei companii, nu mai contează. Important e că Neill a reuşit să adune cu mesajul lui mii de reacţii. Unii l-au luat ca pe o glumă, alţii l-au condamnat pe autor pentru gândirea superficială, probabil nu o să aflăm niciodată la ce s-a gândit el în momentul ăla. După cum se vede, până în acest moment sunt peste 80.000 de reacţii.

Răspunsul BodyForm, un clip video publicat azi, a ajuns deja pe cele mai populare bloguri din lume şi a stârnit, la rândul lui, mii de reacţii pozitive. De dragul PR-ului, mesajul introductiv al clipului spune că BodyForm a apreciat gluma lui Neill şi că s-a gândit să-i răspundă într-o manieră specifică social media.

Mie, personal, mi se pare că a fost mai mult de atât şi că cineva din companie a profitat de ocazie ca să răspundă unei categorii întregi de astfel de mesaje, ironizându-i pe autorii lor într-o manieră cât se poate de elegantă.

Întrebarea din titlul articolului este una cât se poate de reală. În momentul ăsta jocul online dintre companii şi utilizatori este puţin incorect. Social Media a oferit voce utilizatorilor şi le-a dat puterea să spună orice, oricând, oriunde, fără frica de repercusiuni. Social media a dat voce şi companiilor, dar frica de repercusiuni e foarte prezentă în cazul lor. Nuanţe!

Libertatea de exprimare este un drept, dar asumarea responsabilităţii pentru afirmaţiile făcute în numele libertăţii de exprimare este o obligaţie morală. Din păcate pentru noi, obligaţiile morale sunt ca promisiunile. Te ţii de ele până nu te mai ţii de ele.

Şi atunci, când compania ştie că are dreptate şi când reacţiile utilizatorului/consumatorului sunt vătămătoare şi de neoprit, indiferent de argumentele aduse de companie, cum ar trebui să reacţioneze omul din companie? Ar fi greşit să facă o glumă pe seama utilizatorului buclucaş? Ar fi greşit să-l ironizeze şi să-i dea o lecţie publică, cum a făcut azi BodyForm?


Ca menţiune, eu am trecut prin ambele situaţii. Am fost şi consumatorul încăpăţânat care refuză să creadă că un prestator de servicii poate avea argumente valide într-o discuţie în contradictoriu, am fost şi compania care se confruntă cu o discuţie fără sfârşit cu un consumator supărat şi nerezonabil. Se mai întâmplă, dar ce e de făcut?