În drumul spre social media, o companie are două priorităţi generale. Prima este să aleagă corect canalele de comunicare şi să implementeze o strategie de comunicare pentru fiecare dintre ele, iar a doua este să integreze social media în companie. Ce înseamnă această a doua prioritate? Vă povestesc imediat.

Dacă vă uitaţi peste paginile de Facebook româneşti, spre exemplu, o să vedeţi că multe dintre companiile deţinătoare tratează social media ca pe un alt mediu tradiţional de comunicare. Aduc spoturile TV pe internet şi aşteaptă păreri despre ele, sau publică linkuri către site-urile oficiale, sau anunţă sec diverse lansări şi evenimente proprii. Din când în cânt mai publică şi câte un clip amuzant de pe Youtube, sau câte o poză cu un citat celebru.

Nu zic că e o abordare greşită, dar asta nu înseamnă să integrezi social media în companie. Ca să contezi în social media trebuie să ai un dialog util cu oamenii din reţelele sociale, de pe bloguri, de pe forumuri şi aşa mai departe. Nu doar să îi întrebi de sănătate şi să îi saluţi dimineaţa, sau să-i faci să râdă, ci să-i implici în procesul de dezvoltare al produselor, al serviciilor şi al felului în care promovezi aceste produse şi servicii.

E uşor să-ţi faci pagină de Facebook, dar eşti într-adevăr pregătit pentru asta? Şi dacă ai impresia că a fi pregătit de social media înseamnă doar să îţi ceri scuze când greşeşti, te înşeli. Eşti pregătit de social media când poţi repara greşelile printr-o acţiune clară. Când poţi opri procesul de producţie pentru că oamenilor nu le place culoarea. Exagerez ca să susţin un punct de vedere!


O altă teorie personală spune că nu mai interesează pe nimeni ce spun producătorii despre propriul produs. Pe internet consumatorul e vocal, e liber şi vrea să afle experienţa unui alt utilizator cu produsul, nu părerea producătorului. Şi pentru că tot vorbeam de spoturi TV, o să vorbim azi despre exemplul Mercedes-Benz.

Un spot TV care se desfăşoară şi se încheie cum şi-au dorit utilizatorii

Pe scurt, Mercedez-Benz a filmat mai multe spoturi TV cu aceleaşi personaje, dar cu scenarii diferite şi înainte de lansarea oficială a spotului i-a lăsat pe utilizatorii de pe Twitter să aleagă varianta finală. S-au folosit de un canal personalizat pe Youtube unde chiar şi acum putem vedea exact cum s-au întâmplat lucrurile.

La final, după ce pe Twitter s-a votat pe hashtagurile care apar acolo, s-a decis că varianta câştigătoare e asta(via ViralBlog). Şi ăsta a fost spotul.

Şi gândiţi-vă cum e să vezi pe TV un spot care e aşa cum e pentru că şi tu ai votat pentru el. Îl urmăreşti până la final? Probabil că da. E o poveste de spus prietenilor? Probabil că da. Te simţi implicat într-o comunitate care decide lucruri în cadrul Mercedes-Benz? Probabil că da.

Un spot TV în care apar consumatorii

Tot conform teoriei de mai sus, conform căreia nu mai interesează pe nimeni ce părere ai tu despre produsul tău, lasă-i pe consumatori să-l promoveze. Mai mult de atât, investiţia va fi mai mică decât cea într-un spot clasic. Un exemplu de la Coca Cola:

Cu ce e acest spot diferit decât un spot clasic? Produsul apare, oamenii îl dau din mână în mână, siglele companiei sunt peste tot, numai că la ăsta chiar te uiţi, nu schimbi postul. Sunt oameni care trec printr-o experienţă neaşteptată cu un brand. Vrem să vedem asta.