Am văzut că s-a dscutat mult zilele astea despre reach, afişări şi unici pe paginile de Facebook şi în social media în general şi vreau să fac câteva precizări, pentru că mi se pare că se fac nişte confuzii grave.

Reach-ul unei campanii într-un anumit mediu de comunicare este dat de totalitatea utilizatorilor UNICI, care au activat în acel mediu de comunicare în perioada campaniei. Pe o pagină de Facebook, spre exemplu, reach-ul e dat de totalitatea utilizatorilor (fani şi prieteni ai fanilor), care au activat cel puţin o dată în reţea într-o perioadă dată şi care ar fi putut vedea un mesaj publicat pe pagina respectivă (deci au fost expuşi mediului).

Asta NU înseamnă că toţi utilizatorii din reach au şi văzut mesajul, ok? Au activat în mediul în care mesajul a rulat, Facebook în cazul nostru, dar nu toţi au văzut mesajul.

Reach-ul e un indicator important pentru că îl comparăm cu numărul de reacţii, sau numărul de vizitatori unici trimişi pe un LP, sau numărul de afişări al unui banner şi aflăm cât de bine ne-am comunicat campania.

Avem un reach de 10.000 utilizatori activi într-un anumit mediu de comunicare, iar LP-ul meu, promovat în acel mediu de comunicare, a primit 5000 de vizitatori unici? Am atins 50% din potenţialul mediului respectiv. În funcţie de obiectivele iniţiale, rezultatul ăsta e bun sau rău.

Pe paginile de Facebook, spre exemplu, ca să capitalizezi cât mai mult din reach-ul total, având în vedere că nu toţi fanii sunt online la ora la care publici un mesaj, trebuie să foloseşti funcţionalitatea „Promote Post”. Şi tot aşa.