În ultimii ani am citit/răsfoit câteva zeci de cărți despre internet, comunicare, creativitate și despre orice subiect care m-ar putea ajuta în social media. Cele mai multe nu au schimbat mare lucru, nu m-au ajutat, prea mult zgomot pentru nimic, dar sunt și câteva titluri pe care le-aș recomanda oricărui pasionat sau practician.

Tribes by Seth Godin (cumpără)

Despre comunități online (triburi), despre influențatori și despre cum poți construi o comunitate online formată din oameni cu aceleași interese. Un fel de abecedar pentru orice pasionat de comunicarea online dominată de rețele sociale.

Purple Cow by Seth Godin (cumpără)

Nu e o poveste despre ciocolata Milka. Pe scurt, o vacă poate fi memorabilă doar dacă e mov, sau roz, sau verde. Seth Godin merge pe mov. Nu culoarea e importantă, ci felul în care alegi să ieși în evidență prin ce spui și ce faci, astfel încât oamenii să-și amintească de tine.

Winning the Story Wars by Jonah Sachs (cumpără)

Despre marketing și comunicare prin povești. Se tot vorbește despre storytelling, dar prea puține companii au povești în spatele produselor și serviciilor pe care le oferă. Sachs crede că despre asta e vorba în social media și are câteva sfaturi foarte utile în acest context.

Trust me, I’m Lying by Ryan Holiday (cumpără)

Ryan Holiday, director de marketing de la American Apparel și unul dintre cei mai cunoscuți oameni de marketing din lume, a dezvăluit în această carte un subiect destul de greu de digerat despre cât de ușor pot fi manipulați utilizatorii de internet. „..an astonishing, disturbing book” – Financial Times

Jab, Jab, Jab, Right Hook by Gary Vaynerchuk (cumpără)

Vaynerchuk e un tip foarte pragmatic și direct, iar cartea conține o serie de sfaturi foarte utile despre cum să-ți spui povestea eficient în social media, adaptându-ți mesajele la fiecare rețea socială în parte, experimentând și învățând din fiecare experiment cum să construiești o strategie care vinde.

Flip the Funnel by Joseph Jaffe (cumpără)

Nu e o carte excepțională, dar mi-a plăcut mult această nouă perspectivă a unui funnel de vânzări, perspectivă adusă în peisaj prin prisma social media și a influențatorilor din mediului online, care pot transmite mesaje mai departe către comunitățile lor. Se leagă cu Tribes, prima carte recomandată.

Altele

Cognitive Surplus: Creativity and Generosity in a Connected Age

From Gutenberg to Zuckerberg: What You Really Need to Know About the Internet

The Shallows: How the Internet is Changing the Way We Think, Read and Remember

You Talkin’ To Me?: Rhetoric from Aristotle to Obama

Likeable Social Media: How to Delight Your Customers

The Business of Being Social: A Practical Guide

Webs of Influence: The Psychology of Online Persuasion

Vă recomand și listele publicate de Bogdana Butnar și Alin Vlad, pentru mai multe titluri grupate pe categorii. Dacă aveți și alte recomandări de cărți, vă rog să îmi trimiteți listele voastre pe mail și voi face o secțiune separată cu recomandări de la cititori – [email protected]