Înainte de orice altă discuție, hai să cădem de acord că Facebook nu a garantat niciodată că toți fanii unei pagini de Facebook vor vedea fiecare mesaj publicat de pagina respectivă. Hai să mai cădem de acord că e perfect normal ca, într-o rețea care crește constant, reach-ul pe mesaj publicat să scadă. Mai mulți prieteni în rețea, mai multe pagini urmărite, același spațiu pe News Feed.

Pentru cine nu știe, expresia reach organic se referă la numărul de utilizatori pe al căror News Feed va apărea mesajul publicat de o pagină sau utilizator de Facebook (în prezent e de maxim 16% dintre fanii unei pagini și de aproximativ 60% dintre prietenii unui profil personal).

foto by Shutterstock

În faza de început a rețelei de socializare, pe News Feed erau afișate absolut toate mesajele publicate de prieteni (nu existau pagini atunci). Cu cât erau mai multe mesaje, cu atât se derulau mai repede. Era, de fapt, un mare chat public. Evident că povestea asta trebuia să se schimbe la un moment dat, iar Facebook a venit cu acest mecanism numit Edge Rank, care îți arată, teoretic, doar mesajele care te interesează.

Cum își dă seama Facebook ce mesaje te interesează? Pe scurt, îți analizează acțiunile din rețea. Vei vedea mai des mesajele prietenilor și paginilor cu care interacționezi mai des, iar pentru a descoperi oameni și companii noi îți arată și diverse acțiuni ale acestor prieteni (X a dat like la mesajul Y, X a comentat pe pagina W, X s-a împrietenit recent cu Z1, Z2, Z3 etc.)

Cum crește reach-ul organic pe Facebook

Plecând de la ideea că pagina de Facebook nu funcționează ca un spațiu tradițional de reclamă (afișări la kg), Facebook a schimbat ideea de reach și l-a făcut dependent de numărul de reacții. Reach-ul unui mesaj publicat în rețea poate fi de maxim 16% dintre fani, dar aici se aplică două teorii:

1. Facebook nu o să-l afișeze către toți cei 16% decât dacă apar reacții de la fani (like, comment, share). Nu te poți aștepta să ai super reach dacă mesajul tău zace pe News Feed degeaba

2. Dacă apar reacții, limita de 16% poate fi depășită fără probleme de reach-ul total, pentru că mesajul se viralizează și ajunge de la fani la prietenii fanilor, la prietenii prietenilor fanilor și tot așa

În aceste recomandări stă tot farmecul Social Media, de fapt. Utilizatorii sunt cei care decid cât de bun e mesajul tău. Mergând pe ideea asta, pe o pagină cu peste 150.000 de fani, pe care se publică 1-2 mesaje pe săptămână și pe care încerc să o adaptez tot timpul la schimbările de pe Facebook, reach-ul pe mesaje arată cam așa:

Iar reach-ul total, care include și acțiuni ale fanilor în relație cu mesajele publicate pe pagină, acțiuni văzute mai departe de prieteni ai fanilor, arată așa:

Nu are în fiecare zi reach de 120.000 de fani, dar știu sigur că 120.000 înseamnă mai mult de 16% din 150.000.

Şi știți de ce se întâmplă asta? Pentru că reach-ul e un efect, nu o cauză care declanșează succesul pe Facebook. Asta încercam să-i explic și lui Alex zilele trecute, după ce a scris că dispare reach-ul organic pe Facebook.

Întotdeauna va exista un reach organic pe Facebook, suficient cât să-ți poată viraliza un mesaj. Fie și din procentul ăla mic de vizitatori care ajung direct pe pagina ta în fiecare lună. Însă Facebook nu-ți poate da by default reach de 80% ca să-ți dovedească ție că mesajul tău e prost. Că ar fi plictistor pentru utilizatori.

Îți dă 1-2%. Nu reacționează 10 din câteva sute de oameni? Ok, atunci mai încearcă, poate următorul e mai bun! Reacționează un utilizator? Mai creștem reach-ul cu 100 (e doar un exemplu). Şi tot așa.

Şi da, în studii se vede că reach-ul organic pe Facebook scade. Am explicat în primul paragraf de ce o scădere va exista întotdeauna la nivel general. Însă hai să ne uităm la 10 mesaje publicate de companii în ultima oră pe Facebook. Găsiți măcar unul singur care ar merita reach de 80%?

Văd că între timp a scris și Cetin un articol despre asta, melancolic ca de obicei. Normalitatea aia de care zice el acolo e de multă vreme apusă. E ca și cum ai vrea să ne întoarcem la tv-ul cu tub. Companii care să scrie pe propriile site-uri și care să aibă reach organic. Oooook!

Vă mai recomand și articolul lui Cristi Manafu – Este oficial: Facebook este pe bani!, care vrea să demonteze miturile conform cărora comunicarea comercială pe Facebook ar fi gratuită. Pentru că nu e.