Probabil ați aflat, încă de ieri, că aspectul paginilor de Facebook se va schimba puțin în următoarea perioadă. Anunțul oficial al Facebook e deja viral pe Facebook (dooh!), dar înainte să tragem concluzii pripite și să lăudăm sau să ne plângem de noul design, hai să vedem și dacă schimbarea asta ne afectează în orice fel.

În primul rând, hai să vedem câți vizitatori are o pagină de Facebook în fiecare lună. În exemplul de mai jos e vorba de o pagină cu peste 150.000 de fani:

În ultimele 30 de zile, cu o medie de 56 de vizitatori pe zi, avem un total de 1680 de vizitatori pe Timeline. Pentru comparație, pe o pagină cu 15.000 de fani avem, în medie, 350-400 de vizitatori în fiecare lună, iar pe o pagină cu 5000 de fani avem, tot în medie, 150-200 de vizitatori în fiecare lună.

Evident, cifrele se mai schimbă în funcție de specificul paginilor, dar mediile cam astea sunt. Așa cum am concluzionat deja în alte articole, mesajele publicate pe paginile de Facebook sunt citite pe Newsfeed, locul în care utilizatorii de Facebook își petrec cel mai mult timp.

Un utilizator de Facebook urmărește, în medie, 30-40 de pagini de Facebook și are 200-300 de prieteni. Nu întră nimeni, în fiecare dimineață, pe toate aceste pagini să vadă dacă au apărut mesaje noi, așa că, din acest punct de vedere, schimbarea de aspect anunțată de Facebook nu are un efect major.

Din când în când, însă, fie dintr-o căutare pe Google, fie dintr-o căutare pe Facebook, fie dintr-un tag pe Facebook, fie de pe site-ul oficial, niște oameni ajung direct pe pagina de Facebook a unei companii. Şi mă gândesc la trei scenarii aici:

1. Vor să afle mai multe informații despre companie sau despre un produs

2. Vor să cumpere un produs al companiei

3. Vor să se plângă de un produs al companiei

Este, dacă vreți, componenta de Facebook care are la bază niște nevoi ale utilizatorilor în relația lor cu companiile. Nu e mare, dar există. Studiile pe tema asta arată că cea mai mare parte a utilizatorilor de Facebook nu intră în rețea ca să interacționeze cu produse și servicii. Şi e normal să fie așa.

Acum hai să vedem cum vor arăta paginile de Facebook după schimbările anunțate ieri:

Din ce văd în imaginea prezentată, trag următoarele concluzii:

1. Apar niște elemente care ne vor ușura munca de administrare a campaniilor de Ads (funcționalitate oarecum utilă)

2. Se trece la afișarea mesajelor pe o singură coloană (funcționalitate care nu afectează pe nimeni)

3. Dispare indicatorul People Talking About This (era fals-pozitiv de multe ori, deci e bine că dispare)

4. Aplicațiile personalizate nu mai sunt afișate (nu afectează pe nimeni, oricum erau promovate prin Ads) LE: Aplicațiile sunt afișate în stânga, pe sidebar. Puteți vedea schimbările pe pagina Facebook for Business

Şi cam asta e. Aș vrea, după toate astea, să vă gândiți la cum trebuie să arate o pagină de Facebook pentru scenariile enumerate mai sus. Cover Photo, descriere etc.

Pe pagină ajung, în mare parte, doar oameni interesați direct de companie sau de un produs al companiei. Sunt puțini, dar pentru ei contează aceste schimbări și, la fel ca pe orice site de companie, primul ecran e foarte important.

Nu uitați că despre toate astea discutăm pe larg la Social Media Essensials. Următoarea ediție va avea loc pe 4, 5 și 6 iunie în București, iar locurile sunt limitate.