Pentru a vinde imobilele pe care le detin, proprietarii de apartamente scad tot mai mult din pret. Un studiu realizat de portalul imobiliare.ro arata ca, in marile orase din tara, preturile solicitate s-au redus, in primele sase luni din 2012, cu procente ce variaza intre intre 0,5% in Timisoara si 4,5% in Ploiesti. Analiza scoate in evidenta faptul ca tendinta de scadere a fost mai accentuata pe segmentul nou, cu un maximum de -6,7% la Cluj- Napoca. In Bucuresti, pretul mediu pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare, in luna iunie, este de 1.134 euro/mp util. Scaderea inregistrata a fost de aproape 4% in primele sase luni ale anului. Preturile apartamentelor vechi au cunoscut o reducere de 3% in acest interval. Mult mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul unitatilor noi, care s-au ieftinit, in medie, cu 6% in primele sase luni ale anului.

S-au scumpit casele noi din Brasov

Unul dintre cele mai stabile orase a fost Brasovul. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut de proprietarii din aceasta localitate pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 848 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai putin decat la inceputul anului 2012, respectiv cu aproape 2% mai putin decat in urma cu 12 luni. Pretul apartamentelor noi a atins valoarea de 931 euro/mp, in crestere cu aproape 4% fata de inceputul anului 2012. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul mediu solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 2% in primele sase luni, pana la 838 euro/mp util.

Cele mai importante scaderi

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o scadere de 4,2% in prima jumatate a anului. Astfel, pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca este de 908 euro/mp util. Valoarea actuala este cu doar 8,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aici intalnindu-se cea mai mare diferenta anuala dintre toate orasele analizate. Scaderea de pret a fost resimtita mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost inregistrata o contractie de aproape 7% in prima parte a acestui an – de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% in ultimele 12 luni.

Pentru segmentul rezidential vechi si nou din Constanta, pretul mediu a ajuns la 899 euro/mp util in iunie, in scadere cu aproape 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul anului. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 1,7% in acest interval, pana la 962 euro/mp util, segmentul nou avand o evolutie atipica. Tendinta a fost insa diferita in cazul apartamentelor vechi, al caror pret mediu pe metru patrat util a scazut cu 4%, in primele sase luni din 2012, pana la 884 euro/mp util. Fata de perioada similara din 2011, preturile solicitate sunt, in medie, cu 4,5% mai mici.

In Timisoara evolutia preturilor apartamentelor a fost moderata in prima jumatate a anului. Pretul mediul in iunie este de 796 euro/mp util, cu 1,7% mai putin decat in urma cu sase luni. Tendinta de scadere a preturilor a fost mai accentuata pe segmentul nou. Daca apartamentele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5% in prima jumatate a anului, pretul solicitat in cazul unitatilor noi a scazut cu aproape 5% in acelasi interval, de la 885 euro/mp util, pana la 842 euro/mp util. In Timisoara preturile apartamentelor vechi au scazut cel mai putin in perioada ianuarie – iunie 2012.

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti arata, in iunie, o valoare medie de 832 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi disponibile spre vanzare. Locuintele din acest oras s-au ieftinit, in primele sase luni ale anului, cu 4,5%. In comparatie cu iunie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu 7,2% mai mici.