Metaverse a intrat in atentia publicului in anul 2021. Atunci, compania Facebook si-a schimbat numele in “Meta”, si a anuntat ca va investi milioane de dolari in aceste tehnologii.

Cu toate acestea, deoarece aceasta lume virtuala va fi dezvoltata abia in 10-15 ani, compania creatoare nu va face, momentan, niciun profit. Sfatul specialistilor pentru afaceristii care doresc sa-si faca intrarea in lumea Meta este ca, deocamdata, sa se promoveze pe retelele de socializare traditionale.

Ca si in cazul marketing-ului traditional, cand vine vorba de promovarea in “metaverse”,  clientul va fi “stapanul”. Iata ce trebuie sa stie afaceristii despre aceasta lume virtuala

Denumirea vine din cartile SF

Ideea de metaverse a aparut pentru prima data in cartile de science fiction. Aceasta denumire a aparut pentru prima data in cartea autorului Neal Stepehnson, “Snow Crash”. In aceasta, metaverse-ul era un sistem de realitate globala. De la aparitia operei, lumile virtuale interconectate au devenit o caracteristica de baza a lumilor SF.

“ Atunci cand vorbim de metaverse, ne referim la un taram interoperabil, in care mai multe lumi virtuale se pot conecta, comunica si transfera obiecte intre ele. Deocamdata, nu avem aceasta posibilitate”

In lumea reala, acest univers nu poate fi construit peste noapte. Procesul de realizare a produselor va dura 10 -15 ani

“Desi poate fi frustrant pentru cei care vor sa se bucure cat mai repede de aceasta lume, acest lucru ne da timp pentru a pune cele mai dificile intrebari despre cum vor fi construite”

Promovarea pe social media, baza succesului in Metaverse

Compania Meta investeste sume importante in acest proiect, desi Mark Zuckerberg este constient ca nu va avea profit in viitorul apropiat. Afaceristii sunt sfatuiti sa se focuseze in continuare pe retelele de socializare existente, pentru promovarea produselor si serviciilor.

“Platformele de social media existente sunt baza cresterii unei afeceri in metaverse, pe viitor”

Realitatea augmentata, cheia catre Metaverse

Realitatea augmenata va reprezenta o tehnologie cheie in dezvoltarea metaverse-ului. Astazi, oamenii folosesc aceasta realitate pe Snapchat, Instagram sau Facetime, reprezentata de diferitele filtre disponibile pe aceste platforme.

La randul lor, multi comercianti au adaugat functia de AR pe platformele online. Metaverse promite sa combine aplicatii diferite ale fiecarei companii, pe care oamenii le vor putea cumpara si purta la diferite evenimente din cadrul acestui univers paralel.

Clientul este cel mai important

Prin intermediul realitatii agumentate, doritorii pot vizita lumile virtuale din jocurile Roblox, Fortnite si Second Life. Platformele digitale au inceput sa produca instrumente care sa vina in ajutorul firmelor mici si sa le permita sa creeze poze de produs, in format 3D. Un bun exemplu in acest sens este Shopify, unde afaceristii pot angaja profesionisti pentru a produce modelul.

Din moment ce social media ii ajuta pe comercianti sa tina legatura cu clientii lor prin tehnologii avansate, acestea probabil ca vor face parte din metaverse. De exemplu, poti crea si testa propriile filtre sau live-uri pe platforme ca Instagram sau TikTok.

“ Se fac multe speculatii cu privire la explorarea metaverse. Multe companii vor decide sa experimenteze, iar acest lucru este foarte important. Daca utilizatorul considera ca produsul este folositor, acesta va avea succes. E simplu”