A putea lua clientul de mana pana cand cumpara produsele noastre este scopul final al oricarei companii. In mediul 2.0 exista o tehnica numita remarketing (sau retargeting ) care ne permite sa recuperam utilizatorii care au avut un prim contact cu marca noastra pentru a ajunge sa paraseasca site-ul nostru fara sa cumpere. Este important sa stii cum sa-i recastigi. Vrei sa descoperi cum sa o faci?

Finalizarea acestei achizitii incomplete va costa, in general, mai putin decat incercarea de a achizitiona un nou client, durerea de cap a tuturor agentilor de marketing. Acestia sunt utilizatori care au avut deja contact anterior cu marca noastra si si-au aratat deja interes pentru produsele noastre.

Ce este remarketingul?

Pentru a cunoaste adevaratul sens al remarketing-ului, trebuie sa stiti ca remarketingul consta in campanii de publicitate personalizate, pe site-uri terte, destinate utilizatorilor care au vizitat anterior o pagina web. In plus, isi propune sa le recapteze atentia astfel incat sa finalizeze procesul de cumparare sau sa faca un alt pas in Customer Journey.

Ati vizitat un site web si apoi ati fost urmarit de anunturile acestuia? Cu siguranta ti s-a intamplat candva si nu ti-ai dat seama. Aceasta practica este cunoscuta sub numele de retargeting sau remarketing si consta in aceea: afisarea reclamelor grafice pe alte site-uri unui utilizator care a vizitat anterior pagina noastra, dar care a plecat fara a finaliza o actiune (inregistrare, achizitie…).

Potrivit diverselor studii, abandonarea cosului de cumparaturi este o realitate care afecteaza 88% din comertul electronic. Printre principalele cauze ale marsului se numara cautarea acelui articol in alte magazine similare pentru a-l compara. Retargeting-ul este prezentat ca o strategie utila pentru acei potentiali clienti sa ne aminteasca si sa-i putem recupera.

Cum functioneaza remarketingul?

Acum ca stiti mai multe despre semnificatia remarketingului , este timpul sa aflati cum functioneaza. Utilizatorul acceseaza site-ul nostru web, navigheaza pe una sau mai multe pagini si poate chiar sa fie interesat de un produs. Pentru acest utilizator este instalat un cookie, pe care l-a acceptat la intrarea pe web. Datorita informatiilor despre cookie, acest utilizator este adaugat la o lista de remarketing. In cele din urma, cream o campanie de publicitate destinata exclusiv utilizatorilor acestei liste si pe care doar ei o vor putea vedea.

Listele de remarketing pot fi mai mult sau mai putin extinse, in functie de paginile pe care le includeti (pe care le-a vizitat utilizatorul) si de cat timp este deschisa lista respectiva. O lista larga de remarketing este unul dintre toti vizitatorii. De exemplu, utilizatorii care au vizitat web-ul (orice pagina) in ultimele 90-180 de zile. O  lista de remarketing mai „ingusta” sau mai specifica ar fi utilizatorii care au vizitat o singura pagina de produs si, de exemplu, in ultimele 7 zile.

Dar trebuie sa fim atenti. Daca nu luam anumite masuri, strategia noastra de remarketing va ajunge sa fie intruziva si enervanta pentru utilizatorul care, departe de a cumpara, va ajunge frustrat de marca noastra. Cum il putem evita?

 • In primul rand, trebuie sa limitati frecventa cu care anuntul ii apare utilizatorului. Platformele de publicitate precum Google Ads va permit sa limitati aceasta frecventa pentru a nu coplesi utilizatorul.
 • Trebuie sa oferim intotdeauna utilizatorului posibilitatea de a nu mai primi o anumita reclama. Daca nu sunteti interesat de produs, nu vom realiza nimic aratandu-l continuu, asa ca va fi mai bine sa va oferim posibilitatea de a nu mai primi publicitate.

Tipuri de campanii de remarketing

In general, in functie de tipul de anunt, campaniile de remarketing se diferentiaza in standard si dinamice, dar de fiecare data au aparut formate sau tipuri de remarketing de care trebuie sa tinem cont:

 • Standard: Afisati anunturi grafice persoanelor care ne-au vizitat pagina. Anunturile apar in reteaua de display si in aplicatii. In cazul Google Ads, se poate face si remarketing in reteaua de cautare.
 • Dinamic: se alimenteaza dintr-un flux de produse sau servicii si afiseaza reclame personalizate pe baza produselor pe care le-au vizitat. In feed-ul din care se alimenteaza campania, fiecare produs are propria imagine si url-ul paginii produsului, pentru a duce utilizatorul catre pagina care il intereseaza. In mod normal, afiseaza diferite optiuni de produs in functie de preferintele consumatorilor.
 • Remarketing video: utilizatorii din lista sunt vizitatorii videoclipurilor noastre sau ai canalului YouTube. Anunturile sunt afisate pe YouTube, in reteaua de display si in aplicatii.
 • Pentru aplicatii: nu este la fel de comun si rata de conversie este de obicei mai mica, dar merita incercat. Reclamele sunt afisate numai pe alte aplicatii mobile care au implementat sistemul AdSense pentru a incerca sa le monetizeze si pe site-uri web mobile.
 • Remarketing prin e-mail, comunicati prin e-mailuri personalizate persoanelor care au interactionat deja cu site-ul nostru web pentru a le incuraja sa intreprinda o anumita actiune. Va recomandam Masterul in Marketing Automation & Growth Hacking pentru a afla cum sa automatizati e-mailurile si sa profitati la maximum de utilizatorii dvs. CRM.

Ce avantaje are retargeting-ul?

Printre principalele beneficii ale retargetingului, scoatem in evidenta impactul mare al campaniilor de acest tip fata de altele mai conventionale. Motivul? Cel mai inalt grad de segmentare care permite sa fie vizitatori vechi care au deja intentie de cumparare. Dar se remarca si urmatoarele:

 • Ajungeti mai bine la publicul tinta. Indiferent daca intra pe site-ul nostru direct sau prin motoarele de cautare, utilizatorii care ne viziteaza si sunt interesati de produsele sau serviciile noastre sunt potentiali clienti care ar putea ajunge sa cumpere. In acest fel, stim ca ne cunoasteti deja si ca sunteti publicul nostru tinta si ca printr-o strategie de retargeting este foarte posibil sa va realizam conversia.
 • Loialitate. Datorita retargetingului, putem afecta din nou clientii vechi. De exemplu, daca vindem telefonie mobila, putem trimite reclame utilizatorilor interesati de accesorii pentru acel smartphone pe care l-au cumparat de la noi.
 • Reimpact. Sunt multi utilizatori care consulta informatii despre un produs pe diferite pagini pentru a compara in functie de raportul calitate-pret. Retargeting ne ajuta sa impactam din nou aceasta persoana cu scopul de a influenta decizia de cumparare a acesteia in favoarea marcii noastre.
 • Vizibilitate mai mare si mai multe clicuri. Legat de cea anterioara, aceasta tehnica reaminteste din nou utilizatorilor de interesul lor fata de un produs, trezindu-le nevoia sau ingrijorarea si determinandu-i sa dea clic pe anunturi si sa revina pe site-ul nostru.
 • Personalizare. Dupa cum am spus deja, avem o multime de informatii despre vizitatorii nostri si putem profita de ele pentru a va oferi doar publicitatea care va va interesa si care va poate determina sa reveniti pe site-ul nostru.

Si care sunt dezavantajele remarketingului?

 • Disconfort in randul utilizatorilor. Trebuie sa definim foarte bine cum vor fi reclamele si sa stabilim limite in ceea ce priveste frecventa acestora. Desi 42% dintre clienti spun ca nu sunt constienti de retargeting conform unui studiu realizat de Androit Digital si Toluna, 70% dintre consumatori au o imagine „foarte proasta” sau „proasta” a acestei practici. Aici, merita sa ne amintim ca este necesar sa le oferim utilizatorilor optiunea de a dezactiva aspectul unor astfel de reclame.
 • Dificultate in a verifica daca clientul intentioneaza sa termine acea actiune. Exista anumite cazuri in care nu putem sti daca achizitia este cu adevarat in asteptare, de exemplu daca o acceseaza de pe un site public sau daca conversia a fost finalizata prin canale non-online.
 • Nu ajungem la un public nou. Daca scopul este atragerea de noi clienti, retargeting-ul nu este cea mai utila optiune. Aceasta strategie se adreseaza acelor utilizatori care ne-au vizitat deja si care, din anumite motive, nu au ajuns sa cumpere sau sa se inregistreze.

In ciuda dezavantajelor sale, retargeting-ul este esential pentru a recastiga clientii potentiali si a-i pastra pe cei care au fost deja. Desigur, atata timp cat realizam o strategie bazata pe anumite obiective si bazata pe o analiza exhaustiva a tuturor datelor furnizate de vizite.

Trucuri pentru a va imbunatati strategia de remarketing

 1. Cu cat mesajul este mai specific, cu atat acorzi mai multa valoare utilizatorului si vei avea mai multe optiuni de a converti vizitele in vanzari.
 2. Diferentiaza campaniile pur de remarketing pentru utilizatorii care nu au cumparat si daca vrei, creeaza una alta pentru cei care au facut-o deja la un moment dat, pentru primii, exclude-ti lista de clienti din campania ta.
 3. In al doilea caz, directionati cealalta campanie de remarketing catre listele de clienti si transmiteti-le un mesaj special, astfel incat acestia sa continue sa va consume produsele/serviciile. Sau pentru ca imediat dupa efectuarea unei achizitii sa faca o vanzare incrucisata (sau „vanzare incrucisata” pentru a oferi produse complementare celui pe care l-au cumparat deja).
 4. Analizati creativitatile si copiile care functioneaza cel mai bine si reinnoieste-le periodic pe cele cu cele mai proaste performante.
 5. Cu cat procesul de decizie este mai lung, cu atat listele de remarketing pe care ar trebui sa le utilizati sunt mai largi . Pentru a nu satura utilizatorul, limitati numarul de afisari ale anunturilor dvs., il puteti limita saptamanal sau zilnic.
 6. Foloseste niste creativitati in functie de aspectul site-ului tau, trebuie sa existe armonie in culori, design si tonul mesajelor tale, nu se tine sa faci bannere foarte transgresive care sa te duca la o pagina web in stil clasic cu un ton catre client foarte formal.
 7. Listele de remarketing pe care le utilizati trebuie sa aiba un numar minim de utilizatori pentru ca sa existe o rotatie, altfel campania pur si simplu nu va fi „inceputa”. Asigurati-va ca alegeti timpul si specificatiile optime. Pentru asta, nu ezitati sa creati mai multe liste si sa le testati pana cand volumul si rezultatele sunt cele asteptate.

Pe ce canale putem crea campanii de remarketing?

Se poate aplica practic pe toate platformele de plata: Facebook Ads, Google Ads, LinkedIn, Twitter… iar costul acestor campanii este semnificativ mai mic decat campaniile de achizitii, intrucat se joaca cu avantajul ca sunt utilizatori care au aratat vreodata. interes pentru marca dvs. sau pentru oricare dintre produse. O buna strategie de marketing digital ar trebui sa includa ambele tipuri de campanii, atat de recrutare sau de prospectare, cat si de remarketing.

Cu cat procesul de cumparare este mai complex, cu atat putem oferi utilizatorului mai multe detalii pentru ca acesta sa revina pe site-ul nostru. Mergeti cu un pas mai departe in acest proces, analizati ce mici avantaje sau cunostinte ii puteti oferi utilizatorului pentru ca acesta sa decida asupra produsului dumneavoastra. Poate o mica reducere ca sa termine de hotarat pentru el.

Aplicarea metodologiei AIDA la remarketing

Modelul AIDA este un model clasic de marketing alcatuit din patru faze ale caror initiale formeaza acest acronim: Atentie (suscitarea curiozitatii utilizatorilor), Interes (captarea atentiei clientilor nostri potentiali fata de un anumit produs sau serviciu), Dorinta (aducerea acestora la utilizatorul doreste articolul pe care il oferim) si Action (care ca regula generala este specificat in achizitia produsului). O strategie de remarketing va lansa actiuni segmentate in functie de stadiul in care se afla fiecare vizitator.

 • Vizitele generale sunt acei utilizatori care au intrat pe site-ul nostru dar nu au accesat niciun tip de produs. Trebuie sa captivam acesti utilizatori starnindu-le atentia trimitandu-le reclame care arata cele mai atractive produse ale noastre.
 • Utilizatorii care au vizitat deja produsele noastre dar au ajuns sa paraseasca pagina noastra sunt deja in faza de interes. Remarketingul in acest caz se va ocupa de a le arata reclame sau posibilitatea de a incerca gratuit produsele pentru care sunt deja interesati.
 • Utilizatorii care au abandonat achizitia la sfarsitul procesului (deja in cosul de cumparaturi) au aratat deja Dorinta pentru produs. In aceste cazuri, vom prioritiza actiunile care vizeaza promovarea acestor produse cu un anumit tip de beneficiu suplimentar: reducere, oferta, transport gratuit etc.