Una dintre principalele provocari cu care se confrunta o afacere care tocmai s-a nascut este sa obtina un site web si sa gestioneze paginile si continutul. Pentru a facilita acest proces, s-au nascut CMS sau Content Management Systems pentru a rezolva aceasta problema. In acest articol va explicam ce este un CMS si pentru ce este acesta. 

Ce este un CMS sau un Manager de continut?

Sa incepem prin a defini ce este un CMS. Un CMS (Content Management System) sau Content Management System este un sistem online care va permite sa lansati o pagina web usor si rapid. Este un software care va ajuta sa gestionati continut dinamic, de exemplu, un blog, un comert electronic sau orice tip de pagina web . Mai ales pentru cei care au nevoie de actualizare constanta. Datorita CMS, orice utilizator fara cunostinte de programare poate gestiona toate aspectele unei pagini web printr-o interfata grafica. De la crearea si editarea continutului pana la adaugarea de imagini si videoclipuri.

In mod normal, o persoana care doreste sa creeze o pagina web de la zero va trebui sa foloseasca diferite limbaje de programare si sa incarce manual continut pe server pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, CMS-urile fac aceasta actiune pe deplin accesibila. Datorita acestor servere, codurile front-end sau back-end ale unei pagini web nu sunt necesare. Este o aplicatie usor de utilizat, care ruleaza in browserul web.

Un CMS sau un sistem de gestionare a continutului permite utilizatorului sa foloseasca un editor de continut pentru a crea totul, de la publicatii si pagini pana la magazine online si diverse continuturi. Ceea ce face ca un CMS sa fie esential este faptul ca gestioneaza intregul proces de incarcare a continutului pentru tine. Trebuie doar sa-l publicati si va aparea automat pe web. Unul dintre cele mai mari avantaje ale CMS este usurinta in utilizare, deoarece va permite sa va concentrati mai mult pe strategie si mai putin pe partea operationala. Adica, utilizatorul nu trebuie sa-si faca griji cu privire la partea tehnica. Va trebui doar sa alimentati o baza de date cu continutul pe care doriti sa il publicati.

Caracteristicile unui CMS

Utilizarea unui CMS are mai multe avantaje. Pe de o parte, economisiti timp, deoarece daca utilizati un manager de continut, este nevoie de mai putin timp pentru a crea si lansa o pagina web. Ceea ce ar putea dura o luna, este posibil ca datorita unui CMS sa o poti face intr-o saptamana. In plus, aceste software au performante bune si este garantata functionarea lor corecta.

In ceea ce priveste suportul, dezvoltatorii analizeaza permanent codul si comportamentul acestor sisteme. Aceasta inseamna ca, daca exista orice tip de esec sau indoiala, acesta este de obicei detectat si atenuat la timp. De remarcata este si utilizarea pluginurilor, deoarece pentru fiecare exista plugin-uri care se pot ocupa de diferite functii in functie de nevoile utilizatorului.

In cele din urma, evidentiati securitatea acestor software in ceea ce priveste atacurile cibernetice, deoarece fiecare actualizare accentueaza preocuparea acestor companii pentru securitatea computerelor.

Am putea imparti CMS-ul in mai multe grupuri. In functie de limbajul de programare pe care il folosesc, de exemplu, PHP, ASP.NET, Ruby On Rails sau Python, in functie de faptul ca este open source sau Proprietary Software sau in functie de functia acestuia. Adica daca vor sa fie folosit pentru blog, forum, wiki, predare online, comert electronic, media digitala, diseminare de continut multimedia etc.

Pluginuri

Posibilitatea de a adauga functii suplimentare paginii tale prin extensii, plugin-uri sau teme este unul dintre punctele forte ale acestui tip de software. De obicei, un CMS va permite sa creati postari si pagini, precum si sa proiectati aspectul general al site-ului. Dar exista functii suplimentare care sunt cheie pentru dezvoltarea paginilor web. De exemplu, optimizarea pentru motoarele de cautare, securitatea, campaniile de corespondenta sau galeriile de imagini trebuie instalate separat .

Majoritatea pluginurilor si extensiilor sunt gratuite, dar cele mai avansate pot avea un cost.

Care sunt cele mai populare CMS?

Sunt sute de CMS disponibile, unele mai cunoscute decat altele, dar important este sa-l gasesti pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. In continuare, subliniem cei mai populari manageri de continut astazi :

WordPress

WordPress este cel mai important sistem de management al continutului din lume. S-a nascut in urma cu aproape 10 ani si are deja peste o mie de teme sau sabloane disponibile pe site-ul sau. Este un sistem simplu si intuitiv prin care orice utilizator fara cunostinte de programare poate crea un site web mai complex. In plus, acest instrument comanda direct continutul in ordine cronologica.

Joomla

Pe locul doi gasim Joomla, un software care va permite sa creati pagini web si aplicatii online. Este un instrument de top pentru crearea web. Sunt peste 40 de milioane de pagini create cu aceasta platforma. Unul dintre principalele motive pentru care atat de multi oameni opteaza pentru acest CMS este ca pune la dispozitie utilizatorului peste 12.000 de componente care va permit sa extindeti functionalitatile site-ului dvs.

Puteti face acest lucru, de exemplu, creand un comert electronic, trimitand buletine informative, forumuri, galerii de imagini etc.

Drupal

Drupal este complet gratuit si nu aveti nevoie de o licenta pentru a-l folosi. A devenit un etalon atunci cand vine vorba de lansarea oricarei pagini web. Este un software gratuit care foloseste cod sursa deschis si este scris in limbajul PHP.

Potrivit unor experti, este unul dintre cele mai complete CMS care exista in prezent, ale carui rezultate sunt la fel de bune pe cat ar putea face orice programator. In acest caz, continutul este stocat intr-o baza de date si nu in sistemul clasic de fisiere al serverului sub forma de fisiere statice.

Tip3

Pe locul patru avem Typo3. Acesta este un portal gratuit si un software de gestionare a continutului cu licenta GPL gratuita. S-a nascut in 2000 si este un instrument de management al continutului care este in general foarte complet. Printre altele, ofera utilizatorului o structura pe mai multe niveluri, un motor de cautare, publicarea continutului si managementul autorului si are un mecanism de utilizare a sabloanelor pentru aspectul paginii.

Typo3 este deja implementat pe peste 120.000 de servere din intreaga lume si este dezvoltat in peste 60 de tari de peste 20.000 de profesionisti.

Peste 150.000 de site-uri web au fost create cu Contao. De la pagini de destinatie la portaluri si site-uri web de comert electronic si de afaceri. Este un instrument intuitiv si usor de invatat pentru editori. De fapt, va permite sa comandati elemente prin glisare si plasare, sa le copiati si sa le lipiti cu clipboard si chiar sa editati mai multe inregistrari simultan.

In plus, cu Contao puteti, de asemenea, sa ajustati titlul si descrierea fiecarei pagini, precum si sa configurati daca motoarele de cautare vor indexa un site sau nu.