Belgia. La origine, Galia Belgica sau Tara Belgienilor. Numele provine din latina si a fost numit dupa belgieni, o confederatie de triburi care traiau intre raurile Rin si Loira pe vremea romanilor.

Croatia. Limba radacina este persana. Croatia a fost numita initial „Choroatos”, care inseamna „pe creasta muntelui”. Provine din persanele koratos, „nomazi”, din Caucaz, sau din sarbo-croatul hrbat, „crest muntelui”.

Cipru. Limba radacina este greaca. Cipru a fost initial numit „Kypros”, ceea ce inseamna „insula de cupru”. Se crede ca depozitele abundente de cupru ale insulei i-au determinat pe greci sa numeasca acest pamant Kypros, Ciprul de astazi.

Anglia. Limba radacina este engleza veche. Initial, Anglia a fost numita si in limba sa originala „Anglia”, ceea ce inseamna tara Engla, literalmente „tara unghiurilor”.

Germania. Limba radacina este inalta germana veche. Initial, Germania a fost numita Deutschland, ceea ce inseamna „tara poporului” sau „tara oamenilor”. Galii (celtii) din vestul Europei s-ar fi referit la triburile germanice nou sosite care s-au stabilit in zonele invecinate la est de Rin in primele secole i.Hr. ca „Germania”, un termen pe care romanii l-au adoptat ca „germania”. Denumirea nativa „Deutsch” provine din germana veche inalta „diutisc”, adica „al poporului”.

Grecia. Limba radacina este persana. Grecia a fost numita initial Yunanistan, ceea ce inseamna „tara ionienilor”. Si este ca numele turcesc pentru aceasta tara, prin persan, este prin care coasta central-vestica a Anatoliei, Ionia, era cunoscuta in Grecia antica.

Italia. Limba radacina este latina. Italia a fost numita initial Vitulus sau witaloi, adica „fiii taurului”. Se crede ca provine din tribul Vitali, al carui nume poate fi legat de latinescul vitulus, „vitel”, sau witaloi, „fiii taurului”.

Portugalia. Limba radacina este latina. Initial, Portugalia a fost numita Portus Cale, ceea ce inseamna „port fierbinte” sau „port cald”. Astfel derivata din latina, se referea la o asezare romana, acum Porto, la gura raului Douro si la faptul ca portul nu a inghetat niciodata.

Spania. Limba radacina este punica sau cartagineza. Initial, Spania a fost numita Span sau Tepan, ceea ce inseamna „tara multor iepuri”. Poate sa provina din punic sau tsepan, „iepure”, deoarece erau numeroase in peninsula, sau din punic sphan, „nord”, deoarece era la nord de Cartagina, sau poate chiar sa provina din basc, „buza” sau „extremitate”, cu referire la aceasta zona din sud-vestul Europei.

Kosovo. Limba radacina este sarba. Initial, Kosovo a fost numit Kosovo Polje, un nume de loc sarb care inseamna „tara mierlelor” sau „campul mierlelor”. Pe vremea lui, in 1389, in Kosovo Polje a avut loc o batalie intre armatele printului sarb Lazar -Lazar al Serbiei- si fortele turcesti ale sultanului otoman Murad I „Divinul”.

Malta. Limba radacina este latina. Initial, insula mediteraneana Malta a fost numita Melita, ceea ce inseamna „adapost” sau „loc de refugiu”.

Albania. Limba radacina este latina. Initial, Albania a fost numita Shqiperi, ceea ce inseamna „tara vultururilor”. Este numele latin pentru Albania greceasca medievala, posibil de la radacina pre-indo-europeana, *alb „deal” sau de la radacina proto-indo-europeana *albho- „alb”.

Finlanda. Limba radacina este suedeza. Initial, Finlanda a fost numita in acelasi mod, Finlanda, care inseamna „tara finlandezilor”. Poate fi o referire la tipul de imbracaminte purtat de triburile finlandeze timpurii.

Islanda. Limba radacina este norvegiana veche. Islanda a fost numita initial Snaeland, ceea ce inseamna „tara zapezii”. Acest „Tara de zapada”, provine de la colonistii nordici care si-au schimbat numele cu intentia de a descuraja vizitatorii sa vina pe insula.

Macedonia. Limba radacina este greaca. Macedonia a fost numita initial Makedones, ceea ce inseamna „tara oamenilor inalti” si provine din radacina greaca veche mak, „inalt”, care poate descrie oamenii inalti care au trait acolo.

Scotia. Limba radacina este engleza. Initial, Scotia a fost numita Regatul Scotiei, Regatul Scotiei, ceea ce inseamna „tara scotienilor”. Aceasta zona a fost numita dupa scotienii care s-au stabilit acolo din Irlanda, dar numele ei este de origine necunoscuta.

Curcan. Limba radacina este latina/araba. Turcia a fost numita initial Turchia/Turkiye, ceea ce inseamna „tara cetatii”. Provine de la cuvantul turci, care inseamna „putere” in turca. In persana, turca, pe langa numele national, ar putea insemna si „tinerete frumoasa”, „barbar”, „hot”.

Serbia. Limba radacina poate fi gasita in limbile slave. Serbia a fost numita initial Om, „tara oamenilor”. Numiti dupa ce sarbii si-au declarat independenta in 2006, ei faceau anterior parte din Republica Federala Iugoslavia. Cuvantul sarb deriva dintr-o radacina care inseamna „om”.

Norvegia. Limba radacina este norvegiana veche. Initial, Norvegia a fost numita nordr, adica „drum de nord”, o referire la unul dintre rutele parcurse de vikingi.

Camerun. Daca vom calatori in Africa, vom intalni si cateva toponime curioase. Camerun inseamna rau de creveti. Si este ca Camaroes, Camerun, este forma anglicana a crevetilor portughezi. Zona a fost botezata drept Rio dos Camaroes sau „Raul de creveti”, de catre exploratorii portughezi.

Madagascar. Limba radacina este araba. Initial, numele Madagascarului insemna „tara sfanta”. Numele Madageiscar a aparut de la exploratorul Marco Polo in secolul al XIII-lea, ca urmare a zvonurilor si neintelegerilor. Nu a vizitat niciodata insula si a confundat Mogadiscio, pe coasta somalezei, cu insula pe care o numea Madeigascar sau Madagascar.

Maroc. Limba radacina este, evident, araba. Initial, numele Marocului era „Maghrib-al-Aqsa”, care se traducea prin „vestul indepartat” sau „vestul extrem”.

Seychelles. Denumirea grupului de 115 insule situate in Oceanul Indian, la nord-est de Madagascar, Seychelles, are origine franceza. Initial Republica Seychelles, isi datoreaza numele faptului ca francezii au revendicat insulele in 1756 si le-au numit dupa Jean Moreau de Sechelles (1690–1761), ofiterul general francez de finante. Numele a fost ulterior schimbat de britanici in simplu Seychelles.

Africa de Sud. Limba radacina este afrikaans. Initial, numele Africii de Sud era Suid-Afrika, ceea ce inseamna „Tara frumoasa din sud”. Avand in vedere ca Africa de Sud este cea mai sudica tara din Africa, cuvantul are destul de mult sens.

Uganda. Limba radacina este swahili . Initial, numele Ugandei era Buganda, adica „Tara poporului Ganda”. Uganda inseamna Swahili „Tara Gandei (Poporului)” sau „pamant” si Ganda, cuvantul radacina si adjectivul pentru Buganda, provincia principala.

Zimbabwe. Limba radacina este Shona , limba materna a Zimbabwe. Initial, numele lui Zimbabwe era Dzimba-dze-mabwe, insemnand „incinta de piatra” sau „incinta de piatra”.

Afganistan. Am schimbat continentele si am plecat direct in Asia. In ceea ce priveste Afganistanul, limba radacina este sanscrita, una dintre cele mai vechi si mai documentate limbi indo-europene . Initial, Afganistanul era Ab-bar-Gan, care inseamna „tara muntoasa”.

China. Limba radacina este sanscrita . Initial, China a fost Cina-s, care inseamna „regatul de mijloc”. Numele englezesc este derivat de la conducatorii dinastiei Qin (Chin) din secolul al III-lea i.Hr. C., care a constituit prima dinastie imperiala a Chinei antice.

India. Venind din greaca, India inseamna „Tara raului Indus”. Si este ca India este un termen grecesc si latin pentru „tara raului Indus”, iar Indus provine probabil din cuvantul sanscrit sindhu , „mare”.

Japonia. Limba radacina este chineza. Initial, Japonia a fost Cipangu, care inseamna „tara soarelui rasarit” . Cuvantul englezesc pentru Japonia vine la noi prin numele chinezesc al tarii „Cipangu”. Expresia „tara soarelui rasare” este de fapt o traducere a numelui pe care japonezii il folosesc pentru a se referi la tara lor, Nihon.

Maldive. Limba radacina este sanscrita. Initial, Maldivele erau „Girland of Islands”, asa cum suna. Cele 1.200 de insule care alcatuiesc Republica Maldive reprezinta o destinatie turistica foarte frecventa, cu plaje spectaculoase si nu este de mirare ca un astfel de numar de insule au fost botezate drept colier sau ghirlanda de insule.

Pakistan. Limba radacina este iraniana-persana. Initial, Pakistanul a fost Pakistan, ceea ce inseamna tara pura. In prezent, a cincea cea mai populata tara din lume, isi impartaseste istoria in mod intermitent cu Afganistan, India si Iran. Fondarea sa are loc in 1947.

Rusia. Limba radacina este greaca. Initial, Rusia era Rōs, adica „tara Rusului”. S-a sugerat ca Rus’ provine de la Ruotsi, cuvantul finlandez pentru suedezi, si astfel inseamna „vikingi suedezi”.

Arabia Saudita. Limba radacina este araba. Initial, Arabia Saudita era sa’di Arabia care inseamna „tara norocului”. Arabia se refera la regiunea geografica, in principal Peninsula Arabica, iar cuvantul saudit reprezinta „noroc, fericire”.

Australia. Limba radacina este neolatina, o versiune a latinei folosita dupa Evul Mediu. Australia a fost initial Terra Australis Incognita insemnand „Tara sudic necunoscuta”. Imaginandu-si existenta unui tinut situat in emisfera sudica, grecii au inventat numele acestui nume curios, „Tara sudic necunoscuta”.

Tailanda. Limba radacina este thailandeza. Thailanda a fost initial thailandeza, adica „ Tara liberului”. In prezent este cunoscuta drept tara zambetelor si este una dintre cele mai ospitaliere si calde tari pe care le putem gasi in toata Asia de Sud-Est.

Fiji. Limba radacina este limbile fijian-polineziene. Initial, insulele Fiji erau Viti, adica „Fiji Marile” . Si ce este un mare Fiji? Sensul Fiji este cu siguranta necunoscut, dar isi ia numele de la cea mai mare insula a sa, Viti Levu, care inseamna „Marele Fiji”.

Noua Zeelanda. Limba radacina a Noii Zeelande este olandeza . Noua Zeelanda a fost initial Zeeland sau Zeeland, insemnand „noul pamant de mare” . Provine din provincia olandeza Zeeland, „pamant de mare”.

Insulele Solomon. Numele Insulelor Solomon vine din spaniola. In engleza, Insulele Solomon si in spaniola, Islas Salomon, ceea ce inseamna clar Insulele Regelui Solomon . Cine a botezat insulele cu acest nume? Ei bine, a fost datorita navigatorului spaniol Alvaro de Mendana de Neira (1542–95), inspirat de povestile incasilor despre insulele situate la vest de Peru, care fusesera sursa aurului care impodobeste curtea celebrului rege. Solomon. Acest navigator a efectuat doua expeditii in Oceanul Pacific si a descoperit Insulele Solomon si Insulele Marquesas (ale Polineziei Franceze).

Bahamas. Numele Bahamas vine din spaniola. Initial, Bahamas a fost Boo of the Bahamas, ceea ce inseamna „ Tara marii de mica adancime” . Oricum, nu este complet clar de unde si-a luat numele Bahamas, dar pare sa insemne mai exact „mare mica” .

Canada. Numele Canadei provine din limbile irocheze (limbi indigene vorbite in America de Nord). Canada era Kanada , ceea ce inseamna „ orasul” . Numele Canadei este probabil derivat din cuvantul huron-irochez kanata , care inseamna „sat” sau „asezare”.

Cuba. Numele Cubei provine dintr-o limba indigena numita Taino . Initial, Cuba era Cubanacan , ceea ce inseamna „loc central”. Astfel, Cuba si-ar fi putut adapta numele din acest cuvant taino Cubanacan pentru a desemna un „loc central”. Curios, nu?

Mexic. Numele Mexic provine dintr-un macrolimbaj Yuto-Nahua numit nahuatl, care este vorbit in Mexic inca din secolul al V-lea . Mexicul era cunoscut sub numele de Metztlixihtlico care inseamna „in buricul lunii”. Mexico este versiunea simplificata in spaniola a unui nume nahuatl pentru capitala azteca, Metztlixihtlico, ceva de genul „loc in centrul lunii”.

STATELE UNITE ALE AMERICII. Numele Statelor Unite ale Americii, Statele Unite ale Americii, vine din engleza . Intotdeauna au fost Statele Unite ale Americii, deoarece termenul America a fost aplicat pentru prima data in America de Sud in 1507 de Martin Waldseemuller (c.1470 – c.1521), un geograf si cartograf german, in onoarea comerciantului si exploratorului florentin Americo . Vespucci (1451–1512). Vespucci a calatorit in zonele despre care se credea ca sunt coasta de est a Asiei, dar mai tarziu si-a dat seama ca a fost intr-o „Lume Noua”. Deci continentul care astazi se numeste America este in cinstea lui.

Argentina. Numele Argentinei vine din spaniola. Argentina a fost initial La Argentina, care inseamna „Tara de langa raul de argint” . Astfel, zona a fost numita Tierra Argentina, adica „Tara de langa raul de argint” sau „Tara de argint”, referindu-se la estuarul Rio de la Plata. De-a lungul timpului, numele a fost scurtat la simplu Argentina.

Brazilia. Numele Braziliei vine din portugheza. Brazilia era Terra do Brasil care, onorand poporul indigen, Tswana sau BaTswana, numele lor se pare ca inseamna „cei care au plecat”.

Venezuela. Numele Venezuela vine din spaniola. Venezuela a fost initial Venezuola, ceea ce inseamna „Mica Venetie” . A fost numit astfel pentru ca i-a amintit navigatorului spaniol Alonso de Ojeda si florentinului Americo Vespucio de binecunoscutul oras italian . Dupa cum multi dintre voi stiti, un colt al insulei grecesti Mykonos este numit si „micuta Venetie”.

Chile. Numele provine din chiliana. Chile inseamna „unde se termina pamantul”. Derivarea numelui nu este clara, dar poate proveni din cuvantul mapuche „chile”, care inseamna „limita pamantului” (sau „unde se termina pamantul”), sau din quechua „chiri”, care inseamna „ rece”.