La 7 decembrie 1941, Japonia a atacat SUA la Pearl Harbor din Hawaii. Atacul a luat peste 2.400 de vieti americane si a scufundat mai multe nave marine. Relatarile directe ale atacului Pearl Harbor au  surprins devastarea si trauma evenimentului.

Dar ce s-a intamplat imediat dupa aceea? Cand vestea atacului a ajuns la Washington, DC, presedintele Franklin D. Roosevelt a dat publicitatii o declaratie oficiala. Armata SUA a declarat legea martiala in Hawaii, inchizand gratii si interzicand alcoolul. Rapoarte fanteziste despre parasutisti japonezi au inundat valurile. Panica a maturat Coasta de Vest, deoarece multi se temeau ca atacurile aeriene japoneze vor lovi mai multe orase, iar japonezii americani au fost acuzati ca sunt spioni.

In confuzie, mai multe state au incercat sa instituie intreruperi pentru a preveni raidurile aeriene japoneze. Dar aceste masuri pripite nu au facut decat sa creasca haosul, pe masura ce o multime a iesit pe strazile din Downtown Seattle pentru a sparge ferestrele cladirilor care nu si-au stins luminile.

Armata a declarat legea martiala si a interzis alcoolul in Hawaii

Atacul de la Pearl Harbor a schimbat viata in Hawaii de ani de zile. La cateva ore de la atac, armata a declarat legea martiala  pe intreg teritoriul. La ora 18, a intrat in vigoare o stramba stricta . Armata a ordonat inchiderea tuturor locurilor publice, inclusiv a barurilor.

De fapt, armata a interzis chiar temporar vanzarea de alcool in Hawaii. Scolile au fost inchise si toate vanzarile de alimente au fost suspendate, astfel incat armata sa poata inventaria stocurile de alimente ale insulei. Au intrat in vigoare ratiile de benzina la nivel national.

In timp ce legea martiala a fost un raspuns la atac, aceasta a ramas in vigoare in Hawaii pana in 1944.

FDR a anuntat atacul inainte ca mass-media sa o raporteze

Primul raport despre atacul de la Pearl Harbor a ajuns pe continent in jurul valorii de 14 Ora de Est la data de 7 decembrie 1941. Se citeste: ,,raid aerian Pearl Harbor. Nu este un exercitiu. “

Presedintele Roosevelt a fost unul dintre primii care a aflat despre atac de la secretarul de marina Frank Knox. Atacul era inca in desfasurare, Roosevelt cantarind urmatoarea decizie. El l-a sunat pe secretarul de presa Steve Early si i-a ordonat sa publice o declaratie presei, care inca nu aflase despre atac.

Early a realizat un apel in trei directii cu principalele servicii de stiri, Associated Press, International News Service si United Press. Primul buletin a iesit la 14:22. Se scria ,,Washington – Casa Alba anunta ca Pearl Harbor a atacat valul japonez”. Retelele de radio din toata tara si-au redus emisiile pentru a raporta stirile.

Un reporter NBC s-a urcat pe un acoperis pentru a oferi rapoarte ale martorilor oculari

Pe masura ce atacul a continuat, un reporter cu filiala NBC din Honolulu s-a urcat pe acoperisul cladirii pentru publicitate din Honolulu. Purtand un microfon si un telefon, reporterul a sunat in primul cont al martorului ocular al atacului.

“Aceasta batalie se desfasoara de aproape trei ore”, a declarat reporterul telespectatorilor de pe continent. “Nu este o gluma, este un adevarat razboi”.

Prima relatare a martorilor oculari a fost rapid urmata de rapoarte de atacuri aeriene japoneze in Thailanda si Filipine. Japonezii trimiteau si soldati in Hong Kong pentru a pune mana pe colonia britanica.

Agentii FBI au coborat in   Hawaii in cautarea unor indicii

Agentii FBI care lucreaza cu armata au coborat in   Hawaii pentru a strange ,,persoane suspecte”. In termen de 48 de ore de la atac, peste  2.000 de persoane au fost retinute. Conform legii martiale, nu aveau niciun drept la habeas corpus sau la un proces de juriu.

Un suspect a fost Walter Oka , in varsta de 13 ani , un japonez american acuzat de urmarirea navelor militare in zilele dinaintea atacului. Agentii FBI au coborat la casa lui Oka, dar odata ce si-au dat seama ca era doar un copil, au renuntat la ancheta.

Militarii au cenzurat, de asemenea, toate imaginile atacului din Pearl Harbor. Personalul militar a confiscat imagini statice si filmate ale atacului. Inainte de pranz, armata blocase transmiterea oricarei informatii neautorizate despre raid.

Americanii s-au panicat cand stirile au raportat ca invadeaza trupe japoneze de parasute

In timp ce radiourile au inceput sa raporteze despre atacul din Pearl Harbor, ascultatorii din toata tara s-au panicat.

Rapoartele false au alimentat haosul. Potrivit CBS , ,,in Honolulu sunt raportate trupe japoneze de parasute. Au fost vazuti in apropiere de Harbour Point. “CBS a raportat, de asemenea, o mana de victime civile in Honolulu si bombardiere de scufundari care atacau orasul de la un portavion japonez.” Luptele aeriene ale cainilor se dezlantuie pe cerul din Honolulu insusi “, a raportat CBS.

Parasutistii si multe alte rapoarte s-au dovedit neadevarate, desi au alimentat anxietatea americana cu privire la amploarea atacului.

Japonezii americani au ascuns orice obiecte care i-au legat de Japonia

In Hawaii, 37% dintre rezidenti  erau de mostenire japoneza. Ei au intrat instant sub control si suspiciune dupa atac. Presedintele Roosevelt a promovat ideea eliminarii tuturor japonezilor de pe insula Oahu, dar armata a realizat ca o astfel de runda nu va fi practica si va afecta diviziunea muncii de pe insula. Mai tarziu in 1942, Roosevelt a fortat 120.000 de americani de origine japoneza care traiau pe continent sa locuiasca in lagare de internare in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

De teama, japonezii care locuiau pe insule au ascuns orice le lega de Japonia. Membrii gospodariei Nakasone , de exemplu, s-au asigurat ca nu au nicio imagine cu imparatul japonez.

Jane Kurahara , care la acea vreme era un copil care locuia in Honolulu, a fost de asemenea de acord: ,,Nu trebuia sa mai vorbesc japoneza. A fost aproape ca un pacat “.