PRIMA LUNA DE DEZVOLTARE

La sfarsitul primei luni (aproximativ doua saptamani dupa ce ati constatat absenta menstruatiei), embrionul este ceva mai lung de l centimetru si la el se pot deosebi capul, corpul si mugurii bratelor si picioarelor. Spre sfarsitul celei de a patra saptamani, inima deja bate. Acest lucru insa poate fi vizualizat doar in timpul examenului ecografic.

CONCEPTIA

Pentru a concepe un copil, contactul sexual trebuie sa aiba loc in perioada ovulatiei. In cazul unui ciclu menstrual regulat, aceasta perioada fertila corespunde jumatatii intervalului dintre doua menstruatii. Perioada fertila este perioada in care un ou (ovul) este eliberat de unul dintre cele doua ovare.Ovulul, eliberat din ovar, coboara prin trompa uterina, pregatit sa fie fertilizat (fecundat). Aceasta se intampla daca unul din cele cateva milioane de spermatozoizi, prezenti in sperma ejaculata, intercepteaza oul si patrunde in el.Astfel, ovulul si spermatozoidul se contopesc pentru a forma o singura celula, care contine un numar egal de gene de la fiecare parinte.

Aceste gene, care impreuna concura la formarea unui nou organism uman un nou si unic copil, sant aranjate in 23 de perechi de cromozomi. Fiecare cromozom, in cadrul fiecarei perechi de cromozomi, provine de la unul dintre parinti.Astfel, in momentul conceptiei, noua combinatie de gene va fi gata sa transmita mesaje chimice, care vor determina caracteristicile copilului dumneavoastra: daca va avea pielea mai inchisa sau mai deschisa Ia culoare, daca va fi mai inalt sau mai scund, daca va fi fata sau baiat si cu care parinte va semana mai mult.Odata oul si spermatozoidul contopiti, celula unica formata incepe sa se divizeze rapid, dand nastere la 2,4,8,16 celule (si asa mai departe). Aceasta masa crescanda de celule va alcatui un mic „ghem” de tesuturi care se va atasa de mucoasa (stratul interior) uterului, cam la a 4 zi dupa conceptie.

Aceasta inseamna ca, in momentul in care dumneavoastra constatati o „intarziere” a menstruatiei, celula unica initiala a suportat deja o dezvoltare considerabila. Aceasta perioada precoce de dezvoltare este extrem de importanta. De aceea, femeia care planifica o sarcina trebuie sa fie sanatoasa, cu o stare de nutritie buna si sa se fereasca de potentialii factori de risc cum ar fi: alcoolul, tutunul, unele medicamente, drogurile si bolile infectioase.

BAIAT SAU FATA?

Unul dintre aspectele dezvoltarii noului copilas este determinarea sexului. Una din cele 23 perechi de cromozomi, pe care copilul le mosteneste de la cei doi parinti, este alcatuita din doi cromozomi de „sex”. Mama, care are doi cromozomi X-feminini, contribuie cu unul dintre acestia la “zestrea” copilului. Tatal, care are un cromozom X-feminin si unul Y-masculin, poate contribui cu oricare dintre ei si astfel se va decide sexul copilului (XX = fata, XY = baiat).Uneori parintii ar vrea sa poata alege sexul copilului. In prezent nu exista metode sigure de pronosticare a sexului; metodele de determinare care se cunosc nu se folosesc in cazul unor parinti sanatosi. Pe de alta parte, societatea respinge ideea unui asemenea amestec, din motive etice.In cazul in care un cuplu este amenintat de riscul unei boli transmise copilului de un anumit sex prin mostenire, exista posibilitatea de a stabili sexul lui in termenele timpurii ale sarcinii si, la recomandarea medicului, sarcina poate fi eliminata.

CUM SANT CONCEPUTI GEMENII

Una din 80-100 de nasteri aduce pe lume gemeni. Sansele de a avea gemeni cresc daca au existat sarcini gemelare in familia unuia dintre parinti.

GEMENII IDENTICI  (intotdeauna de acelasi sex) rezulta din ovulul fertilizat care se imparte in doua, in momentul conceptiei. Fiecare dintre cei doi copii gemeni are acelasi aranjament de gene, ceea ce face sa aiba acelasi aspect fizic, in timpul sarcinii, ambii copii impart aceeasi placenta, dar fiecare are propriul lui cordon ombilical si sac amniotic.

GEMENII DIFERITI nu se aseamana unul cu altul mai mult decit o fac orice alti frati. Ei sant conceputi independent unul de celalalt, atunci cand doua ovule sunt eliberate simultan din ovare si sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiti. Fiecare are propria lui placenta, propriul lui cordon ombilical si sac amniotic. ! LUNILE DE SARCINA ! Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4 |  Luna 5 |  Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 | Luna 9 | Luna 10.