Ce s-a intamplat de fapt cand sclavii din America au fost eliberati? Nu s-a intamplat totul dintr-o data, asa ca nu este ca si cum ai incerca sa ne imaginam cum a fost, sa spunem, predarea generalului Lee. Exista o multime de relatari despre acel incident specific. Dar emanciparea sclavilor negri din Statele Unite nu a fost atat de simpla ( asa cum indica aceasta cronologie ). Sfarsitul razboiului din 9 aprilie 1865 este doar unul dintre numeroasele cazuri de ,,eliberare a sclavilor”. Au existat alte ocazii, in functie de locul in care ati locuit (sclavia a fost abolita la Washington, DC, in 1862, de exemplu).

Asadar, aceasta lista contine relatari personale despre ceea ce s-a intamplat odata ce sclavii au fost eliberati la plantatii si ferme din Statele Unite, in ziua emanciparii lor , oricare ar fi data respectiva. Vrei sa stii cu adevarat cum a functionat eliberarea sclavilor? Cum sa simtit ? Mai jos este doar o mica proba a cuvintelor milioanelor de barbati, femei si copii care au trait-o de fapt.

Unii sclavi emancipati au decis sa ramana pe plantatie

Booker T. Washington mentioneaza in autobiografia sa ca multi fosti sclavi – in special cei mai in varsta – au incheiat tranzactii pentru a ramane pe plantatiile lor si pentru a lucra pentru fostii lor stapani cu plata chiar si dupa ce au fost legal legalizati. Chiar si in prima lor zi de libertate, Washington noteaza ca ,,unul cate unul, furtun la inceput, sclavii mai in varsta au inceput sa rataceasca din cartierul sclavilor inapoi la,, casa mare “pentru a purta o conversatie soptita cu fostii lor proprietari cu privire la viitor . “

La fel ca Washingtonul, Thomas Rutling avea doar noua ani cand el si colegii sai sclavi dintr-o plantatie din judetul Wilson, TN, au aflat despre emanciparea lor. Rutling a crezut ca libertatea va insemna o viata ca cea a fostului sau stapan, dar familia sa a ales sa ramana in plantatie inca doi ani:

Intr-o noapte a venit raportul Proclamatiei lui Lincoln. Acum, maestrul avea un fiu care era un tanar doctor. Mereu l-am considerat cel mai bun om: obisnuia sa-mi dea bani si nu credea prea mult in sclavie.

A doua zi dimineata stateam in cartierul sclavilor, asteptand micul dejun, cand tanarul doctor a venit si a vorbit cu fratele si sora mea, la usa din fata. Am presupus ca este vorba despre munca; dar au sarit in sus si in jos, au strigat si au cantat, apoi mi-au spus ca sunt liber.

Am crezut ca este foarte frumos; pentru ca am presupus ca ar trebui sa am totul ca doctorul si am decis intr-o clipa ce fel de cal voi calari. Am ramas pe plantatie pana in 1865.

Rutling a parasit plantatia cu fratele si sora sa in acel an pentru a locui cu sora lor cea mai mare in Nashville, urmand ulterior Fisk Free Colored School, care a devenit ulterior  Universitatea Fisk .

Multi oameni liberi si femei au fost rugati sa semneze ,,contracte de munca”

Nu multumiti de acordurile de strangere de mana, unii proprietari de plantatii din aprilie 1865, cand culturile au fost plantate si au crescut frumos, au cerut fostilor sclavi sa semneze contracte care sa garanteze ca vor lucra culturile pana in ianuarie, apoi le vor imparti la recolta de toamna pentru plata. Viata  Rev. Irving E. Lowery pe vechea plantatie in zilele Ante-Bellum sau, A Story Based on Facts (1911)  mentioneaza o astfel de afacere. Pentru a-i convinge, domnul Frierson, fostul maestru al lui Lowery, a tinut un discurs lung pe 9 aprilie, reamintindu-i acum fostilor sai sclavi ca nu era atat de rau de tip si ca toti puteau ramane atat timp cat doreau:

Mai este un lucru la care vreau sa va atrag atentia. Nu am pus niciodata un supraveghetor peste tine si nici nu am angajat un ,,sofer n *****” pe plantatia mea. Nu am detinut caini de sange si nu le-am dat incurajari si nici angajare celor care le-au detinut.

Nu m-am despartit niciodata, prin vanzare sau cumparare, de o mama si de copilul ei; un sot si sotia lui. Despre adevarul acestui lucru, tu imi vei da marturie. In toate aceste aspecte, am aprobarea unei constiinte bune.

Frierson s-a asigurat, de asemenea, sa-i anunte pe fostii sclavi ca orice maltratare pe care au suferit-o in afara plantatiei a fost vina lor, nu a lui:

Dar unii dintre voi au plecat fara stirea mea si fara bilet si au fost prinsi si biciuiti, dar nu a fost vina mea. Nu am fost de vina pentru asta. Voi, voi insiva, ati fost responsabili pentru asta.

In cele din urma, toti fostii sclavi, cu exceptia unuia, au fost de acord sa ,,semneze” contractul in linie pentru a atinge un stilou tinut deasupra hartiei pentru a face o mica urma pe el, in locul unei semnaturi.

Henry Clay Bruce a fost de acord sa ramana si sa lucreze pentru fostul sau proprietar, dar nu a fost platit niciodata

Reading The New Man: Twenty-Nine Years a Slave, Twenty-Nine Years a Free Man (1895), memoriile fostului sclav Henry Clay Bruce, dezvaluie ca relatia dintre fostul stapan si fostul sclav la punctul de emancipare a fost uneori destul de jalnic – in cel mai vechi sens al cuvantului. Vechiul stapan al lui Bruce, de exemplu, i-a rugat practic fostilor sclavi sa ramana: 

Proprietarul nostru nu a vrut sa-l parasim si a folosit toate mijloacele persuasive posibile pentru a preveni acest lucru. El a dat fiecarei persoane mari un permis gratuit si a fost de acord sa-mi dea cincisprezece dolari pe luna, cu masa si imbracaminte, daca as ramane cu el la ferma, o oferta pe care am acceptat-o   sa intre in vigoare la 1 ianuarie 1864.

Dar, pana in luna martie a acelui an, am vazut ca nu se poate realiza si am incheiat sa merg in Kansas. As fi putut ramane si i-as fi indus pe altii sa faca acest lucru si sa fac recolta, ceea ce i-ar fi fost de putin folos, intrucat ar fi fost indepartata. Am facut acordul cu buna-credinta, dar cand am vazut ca nu se poate implini nu am avut curajul sa-i spun ca urmeaza sa-l parasesc.

Bruce spune ca ani mai tarziu s-a dus la vechiul sau stapan, prin vizite si scrisori, afland despre conditiile din ce in ce mai triste de la ferma, inclusiv despre povesti despre cai si furaje furate.

Un fost proprietar de sclavi a devenit ,,irational si copilaresc”

Fostii sclavi Sam si Louisa Everett i-au spus intervievatorului Pearl Randolph, intervievatorului Federal Writers ‘Project, in 1936, despre comportamentul fostului lor proprietar, ,,Big Jim” McClain din Norfolk, VA, cand a aflat ca sclavii sai erau liberi din punct de vedere legal. Este doar un exemplu, potrivit Long Past Slavery: Representing Race in the Federal Writers ‘Project , de Catherine A. Stewart , despre modul in care proprietarii de sclavi ,,au prezentat o varietate de comportamente irationale si copilaresti” la aflarea stirii. Iata descrierea Randolph a zilei in care ,,Big Jim” a trebuit sa faca fata faptelor, pe baza interviului ei cu Sam si Louisa Everett:

,,Big Jim” statea plangand pe piata si blestemand soarta care ii fusese atat de cruda, jefuindu-i de toate ,,n *****”. El a intrebat daca vreunul a vrut sa ramana pana cand nu s-au recoltat toate recoltele si cand nimeni nu a consimtit sa faca acest lucru, a zburat in furie; apucand pistolul, a inceput sa traga asupra multimii de negri inspaimantati. Unii au fost ucisi direct, iar altii au fost mutilati pe viata.

In cele din urma, i s-a impus sa se opreasca. Apoi a incercat sa-si ia viata. Cativa sclavi speriati au promis ca vor ramane cu el inca un an; asta l-a calmat. Era necesar ca soldatii Uniunii sa faca o alta vizita la plantatie inainte ca ,,Big Jim” sa le permita fostilor sclavi sa plece.

Un fost proprietar de sclavi a lasat intreaga plantatie de lucratori sa petreaca

Charles Hays era proprietar de sclavi cu o plantatie situata la saisprezece mile nord de Louisville, KY. La fel ca multi proprietari de sclavi care au urmat emanciparea, Hays nu si-a informat acum fostii sclavi ca sunt liberi pana zile mai tarziu si, in cele din urma, a facut-o doar din teama de a fi arestati. Iata cum afirma fostul sclav Harry Smith ca Hays a dat in cele din urma stirea, potrivit Fifty Years of Slavery in the United States of America (1891):

[Hays a spus:] ,,Barbatii si femeile ma aud, sunt pe cale sa-ti spun ceva la care nu m-am asteptat niciodata sa fiu obligat sa-ti spun in viata mea; barbati si copii, apartinand mie, sunteti liberi sa mergeti unde va place. ” In acelasi timp [il] blestema pe Lincoln si exclama, daca era aici, l-as ucide pentru ca i-a luat pe toti negrii de la mine.