La recomandarea unor colegi din industrie, am luat la rasfoit cartea Connected – Puterea surprinzatoare a rețelelor sociale.

Pentru a scurta povestea, incep cu micuța mea concluzie: am citit carți mai bune (ex. Rework) și mai stufoase/ bine documentate, in urma carora chiar am tras concluzii. Spun asta deoarece cartea in cauza este bazata pe ”truisme” logice, seci. Ca sa nu mai spun ca exista pasaje referitoare la MySpace, in 2015.

Cu toate acestea, sunt convinsa ca este o chestiune de gusturi și fiecare iși poate trage concluziile proprii, așa ca va las mai jos cateva pasaje mai interesante (poate cele mai interesante – fix ca intr-un trailer). Decideți voi daca o aprofundați sau nu:

Un grup poate fi definit printr-o caracteristica sau ca fiind o adunare specifica de indivizi pe care putem sa-i indicam efectiv; Comunitatea de rețea poate fi definita ca acel grup de persoane care sunt mult mai conectate una cu cealalta decat cu alte grupuri de oameni legați intre ei, care se gasesc in alte parți ale rețelei.

Comunitațile sunt definite prin conexiuni structurale, nu neaparat prin anumite caracteristici comune. O rețea sociala este un set organizat de persoane care are la baza doua tipuri de elemente: oamenii și legaturile dintre ei; Deținerea unui cerc social larg te poae face fericit, dar, daca ești fericit, acest lucru nu iți largește neaparat cercul social. Localizarea ta in centrul rețelei duce la fericire, mai degraba decat invers; Atunci cand un prieten care locuiește la mai puțin de un kilometru distanța este fericit, probabilitatea ca tu sa fii fericit crește cu 25%. Fiecare prieten in plus reduce cu aproximativ 2 zile numarul de zile dintr-un an in care ne simțim singuri – oamenii se simt singuri in medie 48 de zile pe an; Preferam sa fim pești mari intr-o balta mica, decat pești și mai mari intr-un ocean plin cu balene;
Cu cat exista mai multe traiectorii care te conecteaza la oamenii din rețeaua ta, cu atat ești mai expus la ceea ce circcula in interiorul ei; Cand oamenii sunt liberi sa faca ceea ce vor, de obicei se imita unii pe alții; WheresGeorge.com – le permite oamenilor sa urmareasca o anumita bancnota doar prin introducerea in baza de date a seriei unice inscrise pe ea și a codului poștal al localitații de unde a fost obținuta bancnota; Capacitatea unor grupuri de persoane de a llua o decizie corecta cu privire la un anumit lucru depinde de luarea deciziilor in același timp sau in momente diferite. Daca un grup de persoane trebuie sa decida prețul unui anumit artico și liciteaza in mod independent, atunci media valorilor oferite este probabil un bun indicator al valorii de piața.
In schimb, odata ce o masa importanta de oameni ia o decizie, restul grupului urmeaza curentul, considerand ca toți ceilalți nu se pot inșela; Oamenii de știința au observat ca in lumea in care calificativele erau vizibile calificativul primei persoane influența intreaga traiectorie a calificativelor acelui cantec, menținandu-le la un nivel inalt pentru mult timp.  O mica modificare in succesiunea interacțiunilor sociale atunci cand oamenii fac alegeri culturale poate transforma o melodie slaba sau un cantareț mediocru intr-un succes uimitor; Blogosfera iraniana se imparte in patru comunitați, care pot fi descrise in funcție de conțnutul blogurilor lor. Doua dintre ele nu au mare legatura cu politica sau afacerile publice. Una se concentreaza pe poezia și literatura persana, iar ceallta este un amestec de interese speciale și subiecte mondene (legate de celebritați, sport și culturi ale minoritaților).
Celelalte doua grupuri sunt in mod explicit politice; Persoanele cooperante formeaza legaturi cu ceilalți pentru a crea mai mult; profitorii formeaza legaturi pentru a profita de pe urma celor care creeaza; iar justițiarii formeaza legaturi pentru a-i inlatura pe profitori; Expresia Homo economicus a fost intrebințata pentru prima data acum cel puțin o suta de ani pentru a descrie o viziune asupra speciei noastre ca fiind una care se bazeaza pe interesul propriu, pentru a obține caștiguri personale maxime cu cel mai mic cost posibil; Smetria faciala se moștenește și este asociata cu frumusețea, lucru care ar putea explica de ce unii oameni atrag, in mod natural, mai mulți prieteni; Teoria coliziunii lumilor afirma ca ”un barbat ar trebui sa-și țina viața personala separata de viața de cuplu.
In cazul in care s-ar crea o legatura intre cele doua lumi, ambele vor fi distruse”; Teoria inteligenței sociale este o teorie despre rețele. Ea sugereaza ca oamenii sunt ”ultrasociali”, avand abilitați care variaza de la limbaj și gandire abstracta pana la empatie și perspicacitate, toate adaptate la un mediu extrem de social. Aceste abilitați au evoluat in cazul oamenilor pentru a crea și a forma grupuri sociale, pentru a manipula lumea sociala și pentru a modela arhitectura rețelelor sociale din care facem parte; Dimensiunea normala a grupurilor sociale in cazul oamenilor ar trebui sa fie de 150 de persone. Un grup reprezinta numarul maxim de oameni in care toți membrii se cunosc intre ei, știu daca sunt prieteni sau dușmani și cunosc relațiile dintre ei. 
Acesta este nuarul de persoane pe care le recunoști și cu care poți menține o relație stabila și coerenta, care poate fi reluata atunci cand te intalneșt cu cineva dupa o perioada de absența fara sa fie nevoie sa restabiliți poziția fiecaruia in acea relație. Practic, reprezinta acele persoane carora ai putea sa le ții companie atunci cand le intalnești intamplator intr-un bar, fara a fi invitat și fara sa te simți stanjenit; Telefonia a devenit așa un organ al corpului social, incat acum incheiem contracte prin telefon, furnizam dovezi, judecam procese, ținem discursuri, cerem in casatorie, oferim calificative, facem apel la alegatori și ne ajuta sa transmitem aproape orice tip de discurs. Telefonul completeaza, nu suplinește, interacțiunile sociale.