Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc după o prezentare, sau în timpul unui workshop, este legată de interacţiunea brandurilor cu fanii de pe Facebook. Şi dacă vă uitaţi puţin pe multe dintre paginile de brand o să vedeţi că e o problemă reală cu această interacţiune, chiar şi atunci când numărul fanilor depăseşte ordinul miilor.

În articolul de azi o să vă spun cum procedez eu ca să obţin reacţii pe Facebook, atât pe paginile de brand pe care le administrez, cât şi pe profilul meu personal. Mă ajută şi ultimul studiu publicat de Dan Zarella, un blogger pe care vă recomand să-l urmăriţi cu atenţie pentru că are cifre despre tot ce mişcă în social media.

Ce tipuri de conţinut sunt mai eficiente pe pagina de Facebook?

Din experimentele făcute de mine, o poză pe care scriem un text va avea de până la 10 ori mai multe reacţiicând e publicată pe Facebook decât dacă am publica acelaşi text simplu. Utilizatorii din social media sunt înclinaţi spre FOTO (de aici şi succesul Instagram sau Pinterest).

Aşa cum se vede în imagine, doar conţinutul text depăşeşte fotografiile în materie de reacţii pe Facebook şi doar la capitolul comentariilor. Recomandarea mea aici e să puneţi accent pe Like şi Share, pentru că obiectivul pe Facebook, aşa cum am mai spus, este să ajungi pe News Feed. Comentariile vor veni şi ele implicit, dar cel mai important e să-ţi viralizezi conţinutul.

Când ai cele mai multe şanse să primeşti reacţii pe Facebook?

Eu vă zic să nu vă bateţi prea mult capul cu problema orelor de publicare, pentru că diferenţele nu sunt atâţ de mari încât să conteze. Pentru experimente, totuşi, utilizatorii de Facebook par să reacţioneze mai bine în perioadele libere ale zilei (la prânz şi seara) şi în week-end, aşa cum se vede şi în imaginile de mai jos:

De ce spun să nu vă bateţi capul prea tare cu asta? Conţinutul bun nu ţine cont de perioada de publicare. Un viral e un viral, indiferent că a fost publicat la 6:00, la 13:00 sau la 23:00. Focusul trebuie să fie pe conţinut, nu pe ora publicării.

Cât de lungi trebuie să fie mesajele publicate pe Facebook?

Un alt aspect la care vă recomand să lucraţi este adaptarea mesajelor pentru Facebook, atât ca nuanţe de comunicare, cât şi ca lungime a textului. Pentru această ultimă caracteristică există nişte statistici, după cum urmează:

Aşa cum se vede, utilizatorii apreciază diferit mesajele publicate de Facebook, în funcţie de lungimea lor. Mesajele mai lungi, care necesită un efort mai mare din partea autorului, sunt deseori transmise mai departe prin SHARE, în timp ce mesajele scurte primesc mai multe LIKE-uri. De menţionat aici că mesajele prea lungi vor plictisi audienţa, aşa că e recomandat să punem o limită la 500-600 caractere.

Ce ton să folosesc pentru a genera mai multe reacţii?

Aici cred eu că e marea problemă în interacţiunea dintre branduri şi utilizatori pe Facebook. Companiile nu-şi permit să fie subiective şi tranşante când publică diverse mesaje, iar oamenii exact asta caută în social media. Aşa cum se vede şi în graficul de mai jos, mesajele pe un ton neutru nu generează aproape deloc reacţii şi e normal să fie aşa.

În schimb, aşa cum se întâmplă şi în viaţa reală, utilizatorii empatizează uşor cu mesajele dramatice, negative, triste, deci acolo vom avea cele mai multe comentarii: