Luna a fost o sursa de inspiratie artistica si un obiect de cult inca din zorii timpurilor. Un mormant preistoric vechi de 5.000 de ani descoperit in Irlanda pastreaza ceea ce este pana acum prima harta a satelitului nostru despre care stim.

Filosoful grec Anaxagoras, 45 de secole mai tarziu, a oferit una dintre primele explicatii stiintifice despre natura Lunii. Astfel, el a afirmat ca nu este vorba de o zeitate, ci de o mare stanca sferica care reflecta lumina Soarelui, care nici nu avea nimic divin. Invataturile sale au fost considerate eretice si Anaxagoras a fost inchis.

In 1610, Galileo Galilei a adunat in lucrarea sa Sidereus Nuncius o descriere a Lunii facuta dupa ce a observat-o cu telescopul sau. In el a afirmat ca satelitul nostru continea munti si cratere. In ciuda faptului ca au existat din ce in ce mai multe observatii stiintifice, Luna a continuat sa genereze mituri. Una dintre cele mai raspandite -si absolut false- este ca atunci cand este plina favorizeaza aparitia episoadelor de somnambulism, o tulburare de somn care afecteaza 1 din 10 persoane.

Satelitul natural al Pamantului a fascinat intotdeauna mintile umane. De-a lungul secolelor, oamenii au adorat luna, au studiat-o si s-au referit la ea pentru a prezice directia vietii lor… si starea lor de sanatate.

Deoarece luna influenteaza astfel de mecanisme ale vietii pe Pamant, oamenii au crezut, de asemenea, ca poate afecta diferite aspecte ale sanatatii fizice si mentale. Dar este acest lucru adevarat si in ce masura?

Unii oameni inca se refera la ciclurile menstruale ca „cicluri lunare” si multi raman convinsi ca exista o forma de sincronie intre fazele lunii si menstruatia feminina.

O multitudine de site-uri web si aplicatii pentru smartphone pretind ca ne ajuta sa urmarim ciclul lunar sau sa realizam o sincronizare completa intre menstruatie si fazele lunii. Unii chiar sfatuiesc cititorii despre cum sa isi maximizeze sansele de a ramane insarcinate tinand cont de fazele lunii. Dar,

Este adevarat ca faza lunii poate influenta fertilitatea? Aceasta intrebare este departe de a fi rezolvata.

Notiunea ca ciclul menstrual si fazele lunii sunt intr-un fel legate deriva din conceptul ca, in medie, un ciclu menstrual dureaza 28 de zile, adica aproximativ acelasi timp cu un ciclu lunar.

Luna are nevoie de 27 de zile, 7 ore si 43 de minute pentru a-si finaliza orbita in jurul Pamantului si 29,5 zile pentru un ciclu de faza lunara. In anii 1970, 1980 si 1990, mai multe studii mici au sugerat ca perioadele si fazele de ovulatie ale femeilor au coincis cu faza „luminoasa” (la faza cu luna plina) si faza „intunecata” (la care duce la luna noua) a ciclul lunar, respectiv.

In 2005, un studiu care a lucrat cu o cohorta mica din Nepal a indicat ca femeile a caror faza de ovulatie a coincis cu luna plina si care au ramas insarcinate in aceasta faza aveau mai multe sanse sa dea nastere la barbati. Cei care au conceput inainte de luna plina aveau mai multe sanse sa nasca fete. Cu toate acestea, este putin probabil ca majoritatea perioadelor sa se „sincronizeze” cu anumite faze lunare, cu exceptia coincidentei. Ciclurile menstruale pot dura intre 21 si 35 de zile, iar durata lor se poate modifica si odata cu varsta si din cauza factorilor hormonali.

Un studiu retrospectiv mai recent, de un an, pe 74 de femei de varsta reproductiva, a contrazis ideea ca luna are vreo legatura cu ciclurile menstruale. Studiul nu a gasit nicio corelatie intre menstruatie, fertilitate si fazele lunii.

Credinta populara spune ca luna plina intrerupe somnul, facand oamenii mai predispusi la insomnie.

Din nou, dovezile nu sunt abundente si se bazeaza in mare parte pe studii la scara mica, dar par sa sugereze ca o luna plina poate afecta calitatea somnului unui individ.
Sleep Medicine in 2014 a evaluat calitatea somnului a 319 de participanti in diferite faze ale lunii. Acest studiu a constatat ca, in timpul lunii pline, participantii au avut o eficienta mai scazuta a somnului. Aceasta inseamna ca au fost treji sau intr-o stare de somn usor pentru cea mai mare parte a timpului petrecut in pat noaptea.

Un alt studiu din 2013 publicat in revista Cell a sugerat ca, imediat inainte si dupa luna plina, participantilor le-a luat aproximativ 5 minute mai mult, in medie, pentru a adormi, iar durata somnului lor a scazut cu aproximativ 20 de minute.

Somnul lor a fost, de asemenea, mai usor decat de obicei, iar nivelurile de melatonina au scazut si in jurul lunii pline, noteaza cercetatorii.

Cercetatorii nu au putut explica aceste schimbari prin expunerea la lumina stralucitoare a lunii, deoarece participantii au dormit in medii complet intunecate, controlate.

O alta notiune raspandita este ca luna influenteaza starea de spirit si sanatatea psihiatrica si ca luna plina, in special, poate face oamenii mai agresivi. In folclor, luna plina declanseaza metamorfoza de la om la lup a varcolacului, o creatura mitica care reflecta fascinatia noastra continua pentru potentialul „bestial” al oamenilor.

Un studiu din 1984 a sugerat ca rata criminalitatii va creste probabil in noptile cu luna plina. Autorii sai au spus ca acest lucru s-ar putea datora „„valurilor umane” cauzate de atractia gravitationala a lunii”. Cercetari mai recente, publicate in 2009 in The Medical Journal of Australia , au sugerat ca unitatile de psihiatrie au admis mai multi oameni in timpul lunii pline decat de obicei. Acest mic studiu, care a analizat inregistrarile a 91 de pacienti „cu tulburari de comportament acute si violente”, a constatat ca 23% dintre aceste internari au avut loc in timpul lunii pline.

Acesta „era de aproximativ doua ori numarul altor faze lunare”, scriu cercetatorii in lucrarea lor de studiu.

Cu toate acestea, alte cercetari au contrazis ideea ca o luna plina ii face pe oameni mai predispusi sa se raneasca pe ei insisi si pe altii. Un studiu publicat in revista Psychiatry  in 1998 a gasit „nicio relatie semnificativa” intre orice faza a lunii si o crestere a comportamentului violent. Si, in 2019, cercetatorii din Elvetia si Statele Unite au analizat datele de la 17.966 de persoane tratate in 15 sectii de psihiatrie diferite pe parcursul a 10 ani. De asemenea, acest studiu nu a gasit nicio dovada a agresiunii crescute in timpul fazei de luna plina.