Iniţial aplicaţiile de Facebook nu erau foarte flexibile, din punct de vedere al conţinutului, pentru că erau găzduite de Facebook şi se supuneau unor termeni şi condiţii.

La un moment dat Facebook a decis să le elibereze, au renunţat la a mai găzdui conţinutul aplicaţiilor şi au oferit dezvoltatorilor posibilitatea să aducă pe Facebook orice fel de aplicaţie, singura condiţie fiind să nu-i îndemni pe utilizatori să folosească un mecanism proprietar al Facebook (comment, share, like, upload), în schimbul unor premii. Şi cam ăla a fost momentul în care concursurile de pe Facebook au explodat.

Din păcate, chiar şi în 2013 se mai organizează concursuri fără obiective bine definite de către companii, doar pentru că e un trend să le oferi fanilor nişte premii. Ajungem iar la problema studiilor de piaţă, care spun că principalele motive pentru care utilizatorii de Facebook interacţionează cu paginile de companie sunt premiile şi reducerile. Motivele sunt reale, nu mă înţelegeţi greşit, dar asta nu înseamnă că nu poţi avea o strategie şi nişte indicatori de performanţă în aceste condiţii.

Exemplul de cum oferi premii eficient, cu obiective şi tot ce trebuie, despre care vă povestesc azi, este cel al Samsung România, care are chiar acum în desfăşurare o promoţie pe Facebook.

Mecanismul campaniei, aşa cum se vede în imagine, e unul destul de simplu. Cumperi o cameră Galaxy (pretul mediu este de 2000 de lei) şi primeşti garantat o tabletă Galaxy Tab 2 (preţul mediu este de 900 lei).

Nu cunosc detaliile, dar dintre obiectivele pe care le pot deduce avem acolo un obiectiv de vânzări, pentru că e nevoie să cumperi un produs pentru a primi un premiu, un alt obiectiv de creştere a numărului de fani, pentru că aplicaţia poate fi accesată doar după ce apeşi butonul Like pe pagină şi un al treilea obiectiv de creştere a bazei de date, pentru că în formularul de înscriere există şi bifa care se referă la newsletter.

Acum, e nevoie de buget mare pentru a desfăşura o astfel de campanie? Dacă ne gândim că premiile sunt garantate, da, numai costurile tabletelor oferite ca premii se poate ridica la multe mii de euro. În fucţie de produse, bugetul e mai mare sau mai mic.

Dacă eşti florărie cu livrare, mesajul s-ar transforma în „comadă un buchet acum şi primeşti un voucher pentru a comanda un al doilea buchet gratuit”. Dacă eşti prestator de servicii, mesajul s-ar transforma în „comandă acum serviciul X şi primeşti un pachet suplimentar de servicii gratuit” sau „comandă acum serviciul X şi primeşti un voucher de 50% reducere la acelaşi serviciu pe viitor”.

Miza acestui tip de campanie – buy one, get one for free – este că poate creşte considerabil volumul de vânzări în perioada de desfăşurare. Da, costurile sunt mai mari, dar eu zic că e mai avantajos să şi vinzi ceva decât să dai nişte premii pur şi simplu. Nu mai zic de creşterea bazei de date cu abonaţi care au şi cumpărat produsul tău, care e o mină de aur în contextul ăsta.