Am întrebat, în cadrul unei conferinţe importante de marketing din România, câţi dintre cei din sală folosesc instrumente dedicate pentru monitorizare online şi am fost surprins să văd maxim 10 mâini ridicate. În principiu, monitorizarea online are două obiective foarte importante pentru companie. Primul este să afli ce spun utilizatorii de internet despre produsele şi serviciile tale şi o faci căutând simplu numele produsului/serviciului şi/sau după numele companiei, iar al doilea este să afli cum şi ce spun utilizatorii de internet despre domeniul în care activezi, pentru că în funcţie de nevoile lor vei stabili o strategie editorială.

Companiile nu ar trebui să activeze pe Facebook pentru că toată lumea e pe Facebook, sau pentru că concurenţa face asta, ci pentru că Facebook le poate ajuta să rezolve nişte probleme de Customer Care, sau pentru că oamenii caută compania sau domeniul de activitate al companiei pe Facebook, deci există cerere. Fără monitorizare online nu poţi trage aceste concluzii.

Rezultatul, în cazul în care raportul de monitorizare lipseşte, este planul editorial haotic, despre care am mai scris, care poate avea rezultate bune la nivel de reţea (engagement, like-uri etc), dar nu va rezolva nişte probleme/nevoi esenţiale ale companiei.

Conform unui infografic realizat de Kissmetrics pe un eşantion de 150 de manageri social media la nivel global, iată cât investesc companiile în monitorizare online şi cât de ridicat este gradul de satisfacţie în urma folosirii acestor instrumente.