Acum trei ani, urmând sfatul unui prieten, am început să folosesc MailChimp (link afiliat) pentru administrarea abonamentelor prin email de pe blogul personal (până atunci foloseam Feedburner, o alegere pe care acum o regret amarnic, dar nu mai contează), iar astăzi o să vă povestesc ce concluzii am tras după mai multe experimente şi după câteva zeci de mii de mailuri trimise.

Fact: nu există canal de comunicare online cu rată de răspuns mai mare decât email-ul. Şi probabil nici nu va exista în următorii ani, indiferent de cât de mult se va dezvolta Facebook sau alte canale de comunicare.

Fact: baza de date cu email-uri este, sau ar trebui să fie, cea mai de preţ comoară a oricărei companii care activează în mediul online şi a oricărui blogger.

Ce este MailChimp şi de ce l-aş folosi

Pe scurt, un serviciu de trimitere newsletter care oferă statistici detaliate despre mailurile trimise (câţi abonaţi le-au deschis, cine sunt abonaţii care le-au deschis, câte clik-uri s-au dat în interiorul email-ului, pe ce s-a dat click şi multe altele), zeci de template-uri gratuite de newsletter (uşor customizabile în cod sau cu drag&drop), precum şi formulare şi plugin-uri pentru o uşoară integrare în site/blog.

Un exemplu de newsletter generat direct în platforma MailChimp este aici: Noutăţi şi recomandări în Social Media

Cat costa un astfel de serviciu

Există varianta unui cont gratuit, care te limitează la maxim 2000 de abonaţi şi maxim 12000 de mailuri trimise în fiecare lună (adică poţi trimite 6 newslettere într-o lună către o bază de 2000 de abonaţi) şi în acelaşi timp îţi taie anumite funcţionalităţi (cum ar fi trimiterea automată a unui mail de mulţumire către utilizatorul care tocmai s-a abonat).

Există variantele premium care au preţuri în funcţie de numărul de abonaţi, după cum urmează:

Dacă îl veţi folosi în scop comercial eu vă recomand călduros să mergeţi pe una dintre variantele premium, pentru că aveţi posibilităţi nelimitate de segmentare, măsurare şi construire a bazei de date. Pentru orice pasionat de marketing, activarea şi folosirea Mailchimp vor fi printre cele mai frumoase activităţi în cadrul job-ului.

Cum măsor performanţa unui newsletter trimis

În mod normal performanţa unui newsletter se traduce prin traficul pe care îl aduce pe site, iar referinţele necesare la nivel de industrie vi le oferă tot MailChimp (vezi imaginea alăturată). Pentru Social Networks and Online Communities, industria din care face parte şi acest blog, rata medie de deschidere a unui newsletter este de 15%, iar rata de click este de 3%.

Aş vrea totuşi să nu ne raportăm la aceşti indicatori pentru că sunt extrem de mici. E o artă să concepi un newsletter eficient, iar oamenii care activează în zona de marketing/comunicare trebuie să fie magicienii cuvintelor şi ai poziţionării în pagină a cuvintelor, astfel încât rata de deschidere a unui newsletter să treacă uşor de 50% din numărul de abonaţi.

Pe acest blog am reuşit, după mai multe zeci de tutoriale citite şi alte zeci de experimente eşuate, să ajung la o rată de deschidere de 65% şi la o rată de click de 45-50% din cei care deschid mailul. Şi mai am de lucru la el, pentru că mai poate fi îmbunătăţit.

Un alt sfat pe care vi-l ofer (din proprie experienţă), e să încercaţi să NU trimiteţi newslettere automate (există posibilitatea să trimiţi automat newsletter de fiecare dată când scrii un articol pe blog, spre exemplu). Le-am testat şi eu şi au cea mai mică rată de deschidere posibilă.

Newsletter-ul poate fi nucleul unei comunităţi în social media (de aia am şi zis că Feedburner e doar o glumă proastă în contextul ăsta), aşa că folosiţi-l la potenţial maxim. Măsuraţi, comparaţi, segmentaţi şi apoi măsuraţi din dou.