Initial aplicatiile de Facebook nu erau foarte flexibile, din punct de vedere al continutului, pentru ca erau gazduite de Facebook si se supuneau unor termeni si conditii. La un moment dat Facebook a decis sa le elibereze, au renuntat la a mai gazdui continutul aplicatiilor si au oferit dezvoltatorilor posibilitatea sa aduca pe Facebook orice fel de aplicatie, singura conditie fiind sa nu-i indemni pe utilizatori sa foloseasca un mecanism proprietar al Facebook (comment, share, like, upload), in schimbul unor premii. Si cam ala a fost momentul in care concursurile de pe Facebook au explodat.

Din pacate, chiar si in 2013 se mai organizeaza concursuri fara obiective bine definite de catre companii, doar pentru ca e un trend sa le oferi fanilor niste premii. Ajungem iar la problema studiilor de piata, care spun ca principalele motive pentru care utilizatorii de Facebook interactioneaza cu paginile de companie sunt premiile si reducerile. Motivele sunt reale, nu ma intelegeti gresit, dar asta nu inseamna ca nu poti avea o strategie si niste indicatori de performanta in aceste conditii.

Exemplul de cum oferi premii eficient, cu obiective si tot ce trebuie, despre care va povestesc azi, este cel al Samsung Romania, care are chiar acum in desfasurare o promotie pe Facebook.

Mecanismul campaniei, asa cum se vede in imagine, e unul destul de simplu. Cumperi o camera Galaxy (pretul mediu este de 2000 de lei) si primesti garantat o tableta Galaxy Tab 2 (pretul mediu este de 900 lei).

Nu cunosc detaliile, dar dintre obiectivele pe care le pot deduce avem acolo un obiectiv de vanzari, pentru ca e nevoie sa cumperi un produs pentru a primi un premiu, un alt obiectiv de crestere a numarului de fani, pentru ca aplicatia poate fi accesata doar dupa ce apesi butonul Like pe pagina si un al treilea obiectiv de crestere a bazei de date, pentru ca in formularul de inscriere exista si bifa care se refera la newsletter.

Acum, e nevoie de buget mare pentru a desfasura o astfel de campanie? Daca ne gandim ca premiile sunt garantate, da, numai costurile tabletelor oferite ca premii se poate ridica la multe mii de euro. In fuctie de produse, bugetul e mai mare sau mai mic.

Daca esti florarie cu livrare, mesajul s-ar transforma in „comada un buchet acum si primesti un voucher pentru a comanda un al doilea buchet gratuit”. Daca esti prestator de servicii, mesajul s-ar transforma in „comanda acum serviciul X si primesti un pachet suplimentar de servicii gratuit” sau „comanda acum serviciul X si primesti un voucher de 50% reducere la acelasi serviciu pe viitor”.

Miza acestui tip de campanie – buy one, get one for free – este ca poate creste considerabil volumul de vanzari in perioada de desfasurare. Da, costurile sunt mai mari, dar eu zic ca e mai avantajos sa si vinzi ceva decat sa dai niste premii pur si simplu. Nu mai zic de cresterea bazei de date cu abonati care au si cumparat produsul tau, care e o mina de aur in contextul asta.