Lemnul este susceptibil la pete de rugina atunci cand are contact prelungit cu metalul in conditii de umezeala. Fie ca ati lasat o unealta ruginita pe o masa de lemn si a lasat o urma in urma, fie ca ati indepartat cateva cuie ruginite sau alte articole de feronerie dintr-o bucata de lemn, veti putea elimina petele de oxid de fier folosind produse obisnuite de uz casnic. Pentru petele usoare de rugina, tot ce aveti nevoie este o solutie de apa si otet. Pentru a scapa de petele de rugina mai dure, folositi acid oxalic pentru decolorarea oxidului de fier.

Se amesteca 1 parte de otet alb si 1 parte de apa intr-o sticla cu spray

Umpleti o sticla de pulverizare pe jumatate cu apa si pe jumatate cu otet alb. Inchideti sticla si agitati-o pentru a amesteca bine solutia.  Aceasta metoda va functiona pentru petele usoare de rugina, cum ar fi daca asezati ceva ruginit pe o suprafata de lemn pentru o perioada scurta de timp si lasati cateva reziduuri in urma. Nu va functiona pentru pete de rugina mai adanci, cum ar fi de la un cui ruginit care a fost incorporat in lemn de mult timp sau un instrument vechi care a stat pe lemn pentru o perioada lunga de timp.

Sfat : Aceasta metoda este sigura si pentru lemnul acoperit cu vopsea sau lac. Solutia de otet si apa nu va afecta finisajul.

Frecati solutia in pata de rugina cu o periuta de dinti veche

Frecati cu presiune usoara pana la medie pana cand pata dispare. Pulverizati mai multa solutie pe pata in timp ce mergeti pentru a o pastra umeda in timp ce spalati. Puteti folosi un alt tip de perie cu par moale daca nu aveti o periuta de dinti veche in jur. Doar asigurati-va ca nu utilizati nimic care va deteriora lemnul, cum ar fi o perie de sarma cu par tare.

Stergeti solutia de otet cu o carpa umeda curata

Inmuiati carpa sub un robinet care ruleaza si scoateti apa suplimentara, astfel incat sa nu picure. Stergeti lemnul pentru a indeparta reziduurile lasate in urma de solutia de otet. Stergeti orice exces de apa de pe suprafata lemnului cu o carpa uscata. Daca pata nu s-a desprins folosind aceasta metoda, va trebui sa incercati sa inalbiti pata cu acid oxalic.

Alegeti o zona bine ventilata in care sa lucrati

Luati lemnul patat de rugina afara sau intr-un atelier de garaj si deschideti usa daca puteti. Deschideti toate usile si ferestrele din camera daca lemnul este prea mare pentru a se misca sau daca nu aveti alt spatiu in care sa lucrati.

Aceasta metoda este recomandata pentru petele dure de rugina, cum ar fi atunci cand un obiect metalic a fost lasat in sau pe lemn pentru perioade lungi de timp (cum ar fi un cui sau un instrument vechi). De asemenea, poate modifica finisajul obiectelor din lemn care sunt vopsite sau au un lac pe ele, deci este important sa testati mai intai produsul de curatat.

Puneti echipament de protectie pentru a va impiedica sa inspirati sau sa atingeti produsul de curatat

Purtati manusi pentru a va proteja mainile de acidul oxalic si o masca faciala pentru a va impiedica sa respirati. Purtati ochelari de protectie pentru a va proteja ochii si un top cu maneci lungi, cu pantaloni lungi, pentru a va proteja alte parti ale pielii.

Acidul oxalic este toxic si poate provoca iritatii extreme si chiar arsuri daca il atingeti pe piele sau in ochi. Daca se intampla acest lucru, clatiti zona afectata imediat sub apa curenta rece timp de cel putin 15 minute. Daca senzatia de arsura continua, atunci sunati la 911 pentru asistenta.

Testati agentul de curatare cu acid oxalic pe o zona ascunsa a lemnului

Se toarna un pic de produs de curatat cu acid oxalic praf pe o periuta de dinti veche umeda si se freaca pe o mica zona nevazuta a lemnului. Stergeti-l cu o carpa umeda si verificati daca a deteriorat finisajul sau a decolorat deloc lemnul.

Acidul oxalic este o substanta chimica obisnuita sub forma de pulbere pe care o puteti cumpara de la un centru de imbunatatire a locuintelor sau oriunde altundeva care vinde produse chimice de uz casnic. Uneori este vandut sub un nume unic de marca si comercializat ca un agent de curatare a ruginei.

Presarati acid oxalic peste pata de rugina

Se toarna suficienta pulbere de curatare cu acid oxalic pentru a acoperi zona colorata. Evitati sa-l luati in afara de lemnul pe care il curatati, deoarece poate deteriora alte tipuri de suprafete. Daca lemnul este suficient de mic pentru a face acest lucru, este o idee buna sa il asezati deasupra unui banc de lucru sau a unei alte suprafete pe care nu va ingrijoreaza sa o deterioreze.

Scufundati vechea periuta de dinti intr-un castron cu apa calda pentru a o umezi

Umpleti un vas din ceramica sau sticla cu apa calda. Inmuiati parul periutei de dinti in vas pentru a le satura. Nu utilizati un bol metalic, deoarece acidul oxalic il poate deteriora. Un bol de sticla sau ceramica sunt cele mai sigure optiuni de utilizat.