Bambusul are multe avantaje fata de alte cateva tipuri de lemn. Creste fenomenal rapid, facandu-l mai putin costisitor decat multe alte soiuri. Boabele sunt atractive si sunt asezate astfel incat sa faca lemnul extrem de versatil. Calitatile care fac bambusul atat de mare pentru atat de multe proiecte au un dezavantaj: fac lemnul mai dificil de taiat decat alte tipuri. Cu toate acestea, este posibil sa taiati bambusul cu un instrument ascutit.

Alegeti-va tulpinile

Daca utilizati bambus pentru un proiect, ar trebui sa alegeti, in general, lemn verde, deoarece este mai usor de utilizat. Daca este frig afara, veti dori sa incalziti tulpinile de bambus, astfel incat sa nu se desparta.

Puneti banda de mascare acolo unde veti taia. Poate opri lemnul sa se sfarame. Utilizati un taietor ascutit pentru a taia bambusul cu diametrul mai mic de 1 inch. Daca este mai mult decat atat, ar trebui sa folositi un ferastrau ascutit. Alegeti unul cu dintii drepti sau va rupe fibrele plantei.

Utilizati banda de masurare sau planurile de proiect oficiale pentru a determina cat de larga aveti nevoie de o bucata de bambus. Gasiti bambus de aproximativ acea grosime, intelegand ca bambusul nu are diametre uniforme.

Gasiti nodurile

Majoritatea oamenilor folosesc sau taie tulpina plantei de bambus, deoarece aceasta este partea care creste deasupra solului. De obicei creste drept.

Tulpinile contin noduri care o intaresc. Acesta este scopul pe care il servesc plantei. Numarul de noduri poate diferi, in functie de tipul de bambus. Puteti gasi noduri cautand zone care au doua inele pozitionate strans intre ele. Inelul inferior al nodului se numeste inelul invelisului, iar cel superior se numeste inelul stem.

Majoritatea bambusului este gol in interior. Grosimea peretelui difera in functie de speciile de bambus. O specie de bambus este aproape solida.

Ungeti bambusul inainte de a-l taia, acest lucru va facilita taierea

Trebuie taiat un unghi de 45 de grade intre noduri. Asigurati-va ca lucrati intr-un mediu cu temperatura camerei cu instrumente pentru temperatura camerei pentru a preveni din nou despicarea. Uleiul mineral este adesea folosit pentru a lubrifia bambusul.

Alegeti instrumentul de taiere potrivit

Daca utilizati cantitati mici de bambus pentru ceva asemanator unui mic proiect decorativ pentru casa, pur si simplu rulati un cutit ascutit prin tulpina de bambus.

Bambusul poate fi taiat precis folosind un ferastrau de lemn fin sau un ferastrau de metal. Deoarece este un material fibros, ar trebui sa aveti grija la sfarsitul taieturii pentru a evita despicaturi. Mergeti incet la final. Scoateti un cutit relativ ascutit. Taiati intotdeauna bambusul in diagonala. Puteti face taierea cu foarfece pentru tulpini de bambus cu diametrul de 1 inch (2,54 cm) sau mai putin. Pentru piesele mai groase, utilizati un ferastrau.

Daca proiectul este mai mare, veti avea nevoie de o masa si un ferastrau de mana foarte ascutit. Pozitionati partea pe care doriti sa o taiati peste margine si apucati tulpina pe masa. Acum, pur si simplu am vazut capatul bambusului oprit. De asemenea, este posibil sa gauriti bambusul.

Pentru piesele mai groase de un centimetru, utilizati un ferastrau dintat fin si o zona de lucru stabila, precum si o modalitate de a asigura ambele capete ale bambusului (banda de mascare functioneaza excelent). Apoi fixati cele doua capete de spatiul de lucru si marcati unde doriti sa taiati si apoi … taiati-l. Luati in considerare utilizarea unei cleme pe bancul de lucru pentru a tine tulpina. Daca infasurati sectiunea de bambus care intra in clema cu un prosop, acest lucru va impiedica clema sa strice suprafata lemnului.

Taiati tulpinile de bambus

Poate ca doriti sa taiati tulpini de bambus pentru a pune intr-o vaza decorativa. Acest lucru nu este foarte greu de realizat.

Luati o tulpina de bambus si asigurati-va ca nu este bolnava sau deteriorata. Gasiti nodurile de pe tulpina. Acestea arata ca inele. Doriti sa va asigurati ca exista 4-6 noduri.

Utilizati un cutit ascutit pentru a taia cel mai jos nod. Taiati la un unghi de 45 de grade si asigurati-va ca cutitul este suficient de ascutit, astfel incat taietura sa fie curata si sa nu fie zimtata. Selectati o articulatie pe tulpina si taiati-o chiar deasupra.

Scoateti orice lastari cu frunze de pe fundul tulpinilor. Nu uitati sa va udati tulpinile de bambus, chiar daca apoi le puneti intr-o vaza decorativa. Asigurati-va ca schimbati apa o data pe saptamana si nu puneti bambusul in lumina directa a soarelui. Pastrati-l intr-o camera luminoasa, totusi.

Transplantati tulpini de bambus pentru a le multiplica

Daca aveti deja o planta de bambus intr-un ghiveci sau in peisaj, este usor de propagat taind sectiuni ale tulpinii si replantandu-le, o metoda numita taierea segmentului culm. Sectiunile de bambus dezvolta noi radacini creand o clona a plantei parinte. Incercati sa taiati din mijlocul tulpinii. Aveti nevoie de cel putin doi internoduri complete la mijloc si doua jumatati internode la fiecare capat. Internodurile sunt sectiunea dintre doua noduri.

Taiati un baston de bambus in sectiuni care contin doua pana la trei noduri, locurile de-a lungul unui baston de bambus de unde cresc frunzele. Folositi un cutit ascutit pentru a face acest lucru. Cautati bambusul care sa fie flair si sa aiba o usoara diviziune in el pentru a gasi un nod. Taiati cat mai multe sectiuni de culm pentru replantare, pe cat doriti sa cresteti plante de bambus. Fiecare sectiune va creste intr-o noua planta.

Adaugati cateva extra pentru a compensa pierderea potentiala, putrezirea sau esecul setarii radacinii. Taiati frunzisul taieturii culmului cu o pereche de taietori.

Planteaza trestia

Sapati o gaura in pamant sau umpleti o oala de pepiniera de 6 inci cu sol de ghiveci. Plantati sectiunea culmului in sol cu   unul sau doua noduri acoperite. Pozitionati taierea culmului astfel incat sa fie verticala sau la un unghi de 45 de grade in oala sau in patul de plantare.

Pastrati solul umed udand atunci cand varful murdariei se simte uscat la atingere. Cel mai bun moment pentru transplantul de butasi de bambus este toamna la inceputul sezonului ploios. Profitati de lunile umede pentru a incepe butasii de bambus.

Daca plantati primavara sau vara, pastrati sectiunile culmului bine udate. Nu le lasati sa se usuce sau radacinile vor muri sau pur si simplu nu se vor forma. Adevaratul bambus face parte dintr-o familie de iarba. Pastrati bambusul umed si transplantati bambus numai pe timp cald.

Exista o alta planta cultivata frecvent ca planta de casa numita bambus norocos. Nu este deloc bambus. Nu va confundati cu bambusul obisnuit sau eforturile dvs. de taiere si plantare nu vor functiona.