Femeile cu autism tind sa se prezinte diferit fata de barbati, fapt care a dus adesea la diagnosticarea gresita si la subdiagnosticul. Drept urmare, femeile care au autism si care nu primesc un diagnostic tind sa se judece dur pentru ca au gasit viata dificila; in plus, problemele de sanatate mintala sunt frecvente la femeile cu autism.

In schimb, femeile care fac primesc un diagnostic de multe ori constata ca aceasta are un impact pozitiv asupra lor de incredere si stima de sine ; pot chiar sa devina avocati sau mentori pentru alte femei cu autism. Primirea unui diagnostic poate contribui, de asemenea, la asigurarea faptului ca primesc tipul corect de asistenta si acceseaza orice resurse disponibile.

Orice femeie care a ajuns sa se intrebe daca are sau nu autism poate gasi cu greu informatii definitive, dat fiind faptul ca autismul a fost privit in principal ca o afectiune masculina. Cu toate acestea, daca se confrunta cu multe dintre aceste simptome, ar putea indica un diagnostic de autism. In cartea mea , Explorez dificultatile in asigurarea unui diagnostic si intelegerea cu autismul.

1. Dificultati sociale

Unul dintre principalele motive pentru care femeile incep sa se intrebe daca au autism este o viata cu dificultati sociale. Tulburarea din spectrul autist este o tulburare a dezvoltarii, ceea ce inseamna ca oamenii se nasc cu autism (desi s-ar putea sa nu fie evident pana mai tarziu in viata).

Femeilor cu autism le este greu sa citeasca si sa raspunda la indicii sociale. Multe femei navigheaza in aceasta dificultate creand o ,,lista de verificare” sociala si invatand cum sa raspunda oamenilor in moduri adecvate din punct de vedere social. De multe ori se simt anxiosi din punct de vedere social , rumega interactiunile lor sociale si pot ajunge sa se simta lasati si singuri – in pofida eforturilor depuse pentru a fi sociabili. In timp ce femeile autiste pot interactiona bine in situatii individuale, adesea le este foarte greu sa se afle in grup si se pot simti epuizate dupa prea multe interactiuni sociale.

2. Sensibilitate senzoriala

Persoanele cu autism experimenteaza lumea intr-un mod diferit de persoanele neurotipice, iar multe femei cu autism experimenteaza o sensibilitate senzoriala intensa. Este posibil sa aiba un sentiment sporit de constientizare atunci cand vine vorba de mirosuri, lumina, sunete si atingere.

Pentru cineva cu autism, nu este vorba doar de ,,a nu-i place” anumite lucruri; este un sentiment de a fi incapabil sa-i tolereze. Clientii mei au descris ca nu pot dormi daca oamenii respira in aceeasi camera, ca trebuie sa paraseasca vagonul pentru ca cineva mananca, ca nu poate traversa drumurile sau conduce din cauza supraincarcarii senzoriale si ca nu poate merge la centrele comerciale din cauza luminile, sunetele si multimile.

3. Functia executiva

Multe femei cu autism au probleme cu functia executiva, un set de abilitati care implica memoria de lucru , gandirea flexibila si autocontrolul. Persoanele cu probleme de functie executiva ar putea fi greu sa se organizeze, sa termine sarcinile si sa mentina controlul emotional. Fie ca la locul de munca sau acasa, femeile pot fi greu sa indeplineasca sarcini precum pastrarea unei case curate, mentinerea obiceiurilor sanatoase sau indeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi dusul si micul dejun.

4. Interese obsesive

Atat barbatii, cat si femeile cu autism tind sa aiba interese specializate, intense. Persoanele cu autism afiseaza gandirea ,,ce daca-atunci” si deseori vor sa ajunga la fundul modului in care functioneaza ceva. Poate ca vor sa stie fiecare fapt despre interesul lor.

In timp ce interesele baietilor si barbatilor se concentreaza adesea pe obiecte sau lucruri specifice, femeile manifesta adesea un interes intens pentru o gama mai larga de subiecte – inclusiv modul in care functioneaza mintea sau oamenii (in special partenerii romantici, ,,zdrobiti” sau celebritati). Multe femei cu autism sunt cercetatori priceputi si pot gravita spre cariere sau hobby-uri care necesita un nivel ridicat de concentrare intensa.

5. Camuflarea

Femeile cu autism tind sa aiba o dorinta mai mare de a fi sociabile decat barbatii cu autism si isi petrec o cantitate considerabila de timp si energie pentru a-si masca sau camufla diferentele pentru a trece ca ,,normale”. Desi se camufleaza si neurotipurile ambelor sexe si ale barbatilor cu autism, femeile cu autism tind sa o faca intr-un grad mult mai inalt.

6. Probleme legate de somn

Multe femei cu autism au dificultati de somn . Adesea, acest lucru este cauzat de probleme senzoriale, inclusiv o sensibilitate ridicata la zgomot pe timp de noapte si probleme de senzatie de confort. Prezenta unei alte persoane poate exacerba problemele de somn.

7. Dificultati cu contactul vizual

Contactul vizual poate fi extrem de dificil pentru persoanele cu autism. Femeile, in special, devin adesea pricepute sa se forteze sa faca contact vizual; daca fac asta suficient, poate incepe sa se simta mai natural pentru ei. Astfel, o femeie cu autism poate fi in regula la contactul vizual, deoarece a invatat sa faca acest lucru – dar daca se simte nefiresc sau greu, ar putea fi un semn de autism.

8. Probleme de reglementare emotionala

Femeile cu autism au adesea probleme cu reglarea emotionala. Cercetarile au aratat ca exista o legatura slaba intre cortexul frontal si amigdala la persoanele cu autism. Mai  simplu spus, amigdala poate fi gandita ca un ,,centru de emotii” in creierul nostru, deoarece face parte din sistemul nostru limbic si creierul nostru de mamifere. Cortexul frontal poate fi considerat ,,creierul nostru ganditor”, partea mai rationala a creierului nostru care face judecati.

9. Anxietate si depresie

Anxietatea si depresia nu sunt simptome universale ale autismului. Dar, deoarece viata este dificila pentru multe femei cu autism, este obisnuit ca acestea sa experimenteze probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea, depresia sau problemele legate de dependenta . Exista , de asemenea , o mult mai mare decat rata medie de suicidality la femeile cu autism, care pare a fi legata de gradul de camuflare se angajeaza in. 5  Desi autismul lor nediagnosticat, este mult mai probabil ca acestea vor primi un diagnostic formal pentru anxietate , depresie sau o alta problema de sanatate mintala.