Anul asta am vorbit la aproape 30 de conferinte dedicate mediului online si de fiecare data am primit o intrebare anume, de obicei din partea ONG-urilor prezente: cum ne putem dezvolta pe Facebook fara buget si care este valoarea pe care o aduce Facebook pentru o campanie umanitara?

Sa te dezvolti pe Facebook fara buget e o misiune aproape imposibila in momentul asta si nu ma refer aici exclusiv la buget de Ads, dar e un subiect mult prea amplu si o sa revin asupra lui intr-un articol viitor. Despre valoarea reala pe care social media o aduce cauzelor umanitare o sa va povestesc, asta fiind si subiectul articolului de fata.

Valoarea unui Like, titlul campaniei pe care poate ati observat-o in mediul online in perioada asta, este data, pe jumatate, de popularizarea mesajului. Reactiile de orice fel pe Facebook ajuta la o propagare cat mai ampla a mesajului, deci e important sa fim activi in retea si sa ne aratam sprijinul prin apasarea linkurilor de Like, Share si Comment.

Cealalta jumatate ar fi legatura dintre Like si o actiune concreta pe care utilizatorul ar face-o pentru a sustine mesajul. Si aici nu stam foarte bine noi, ca utilizatori ai retelelor sociale, pentru ca, asa cum am aflat aseara de la un psiholog, devenim tot mai satisfacuti emotional de simpla apasare a butonului de Like, renuntand in felul asta la actiunea concreta (o donatie, in exemplul meu).

Si tot in contextul donatiilor, conform mai multor studii, sunt trei motive principale pentru care oamenii NU doneaza online (poate va regasiti in ele):

Lipsa de incredere in ONG-uri Lipsa de incredere in sistemele de plata online Lipsa informatiilor referitoare la ce se intampla cu banii stransi in timpul donatiilor

Bun, ce-i de facut in acest caz? Citeam despre cultura donatiilor in alte tari si am aflat ca pentru multi oameni donatia e o traditie, un obicei lunar care intra pe lista cu facturi si plati repetitive (intretinere, lumina, chirie etc).

Sunt sume mici, dar sumele mici in numar mare, repetate in fiecare luna, schimba lumea in cel mai real sens al cuvantului. Si aici intervine Bursa Binelui, o platforma de donatii sustinuta de BCR (nu exista comisioane de niciun fel), care ar trebui sa rezolve cele trei probleme mentionate mai sus. In plus, se pot face chiar si donatii de 5 lei, o suma mica care se poate transforma in milioane daca vine din cat mai multe directii.

Pe platforma ONG-urile se pot inscrie usor, iar oamenii care vor sa doneze pot folosi metodele de plata online pentru a dona la fel de usor. Si nu e vorba doar de bani, pentru ca exista si cereri de voluntariat, spre exemplu.

ONG-urile primesc validarea unei companii cu renume – BCR Siguranta platilor e oferita tot de BCR Pe platforma transparenta e asigurata

Si conform cu cele scrise mai sus, eu o sa incerc sa donez in fiecare luna o suma de bani. Vreau sa ma obisnuiesc sa fac asta tot timpul. Cred ca donatiile sunt o parte importanta din definitia unei comunitati.

Cate Like-uri dau romanii

Exista si o pagina de Facebook care promoveaza Bursa Binelui, iar elementul cheie in perioada asta a fost un infografic cu diverse statistici despre cate Like-uri dau utilizatorii romani de Facebook. Va invit sa-l studiati si sa va ganditi la ce ar inseamna ca 10% dintre aceste like-uri sa se finalizeze cu o donatie.

Eu sunt fericit ca voi avea acum un raspuns la intrebarea mentionata in primul paragraf. ONG-urile aflate la inceput de drum au acum o oportunitate de dezvoltare in social media, iar costurile sunt inexistente.