E luni si deja te gandesti la weekend? Daca duminica dupa-amiaza sunt un cosmar pentru tine, te gandesti deja la inceputul zilei de lucru si cauti scuze pentru a nu merge la serviciu… daca intarzii in mod repetat la birou… daca pornesti calculatorul iar cand vezi lista de email nu stii de unde sa incepi. Ai grija! Intri intr-o faza de demotivare a locului de munca. 

Cauzele demotivarii muncii

Pentru a identifica unele cauze, trebuie mai intai sa intelegem comportamentul uman si ceea ce face ca o persoana sa se simta frustrata la un moment dat. Actiunile noastre in viata, in general, au ca scop atingerea scopurilor; gateste mai bine, danseaza mai bine, lucreaza mai bine… A avea obiective ne tine ocupati si, de asemenea, motivati; Avem un obiectiv si vrem sa-l atingem. Muncitorul motivat isi depune toate eforturile in atingerea scopului pe care si-l propune, iar in cazul muncii, scopurile sunt si in beneficiul companiei.

Se stabileste astfel un proces pe care fiecare muncitor si-l asuma mental: am o idee, o transform intr-un scop, sunt motivat sa o indeplinesc, iar in final o duc la indeplinire. Ce se poate intampla pe aceasta cale care face ca persoana sa-si piarda motivatia si sa nu atinga scopul? Vom vedea principalele evenimente care au fost identificate drept cauze ale demotivarii locului de munca:

  • Stagnare sau lipsa de progres: este foarte obisnuit sa gasesti lucratori care au facut aceeasi sarcina de ani de zile fara sa li se atribuie ceva nou de facut, sau fara sa li se incredinteze sa ocupe alte functii sau sa colaboreze cu alte echipe. Monotonia si lipsa de participare in alte domenii ale companiei il fac pe angajat sa simta ca dezvoltarea lor profesionala este stagnata si ca nu mai are altceva de oferit. Aceasta mentalitate restrictioneaza crearea de noi initiative si idei.
  • Comunicare sau intelegere slaba cu rangurile si colegii mai inalti:  aceasta este poate cea mai recurenta. Problema se agraveaza atunci cand nu exista doar o lipsa de comunicare, ci si o teama de a o duce la indeplinire; frica de ceea ce se va spune, daca va aduce repercusiuni etc. Atunci cand sefii nu asculta sau pretuiesc ideile angajatilor lor, se creeaza un climat de nesiguranta, angajatul nu se simte confortabil sa-si dea cu parerea si tacerea vorbeste de la sine, inrautatind situatia.
  • Remunerarea economica:  atunci cand incepem pe un site, poate nu aceasta este prima noastra preocupare, mai intai ne gandim sa dovedim ce meritam si sa aratam asta. Dar de-a lungul timpului speram ca munca si efortul nostru sa fie rasplatiti la sfarsitul lunii in statul nostru de plata. Una dintre principalele cauze ale dezacordului si supararii in remuneratie este faptul ca atunci cand incepem in companie facem niste sarcini specifice, dar pe masura ce mergem inainte, lista de sarcini creste pentru ca suntem deja capabili sa ne asumam mai multa responsabilitate. Cu toate acestea, compensatia pe care o primim pentru aceasta nu creste in acelasi ritm. Atunci lucratorul incepe sa considere nedrept sa fie nevoit sa dea atat de mult pentru atat de putin si neglijeaza sau nu manifesta acelasi nivel de responsabilitate fata de munca.
  • Lipsa de incredere si acord cu compania si liderii sai:  neincrederea fata de liderii nostri este o mare problema pentru ca presupune pierderea respectului fata de ei. Este esential ca muncitorii sa fie convinsi de capacitatea de a conduce si de pregatirea pentru pozitia liderilor lor. In caz contrar, nu vor simti niciodata respect pentru opiniile sau liniile lor directoare, facand munca pe care o au de facut inutila sau impotriva principiilor lor. Dezacordul cu modul in care se fac lucrurile este o alta cauza a demotivarii; Sa te simti confortabil cu filozofia companiei si cu modul ei de lucru este una dintre cheile pentru a ramane motivati.

Demotivarea muncii este o problema pentru muncitor si pentru companie

Este important, mai ales pentru angajatori, sa inteleaga ca demotivarea angajatilor lor este ceva care le va afecta direct afacerea. Productivitatea unei companii poate fi redusa cu pana la 40% atunci cand angajatii nu se simt confortabil in locurile lor de munca. Cand o persoana se simte nemotivata, nu poate da tot ce e mai bun si cu atitudinea sa proasta poate afecta mediul de lucru al intregii organizatii.

Prin urmare, demotivarea la locul de munca nu este doar mostenirea angajatilor, ci si managerii de mijloc, managerii si angajatorii pot fi afectati si trebuie sa fie trasi la raspundere pentru aceasta. Pe de alta parte, a te astepta ca lucratorii tai sa fie 100% motivati la orice ora din zi este suprarealist, deoarece este practic imposibil sa se intample asta. Pe langa factorii legati de mediul de lucru care afecteaza motivatia, exista si factori si motive personale, cu care ne confruntam cu totii la un moment dat in viata.

Cheile pentru a depasi demotivarea locului de munca

Pentru a depasi aceasta situatie, este necesar, dupa cum am vazut, ca atat muncitorul, cat si angajatorul sa contribuie. Primul jeton, insa, trebuie mutat de omul de afaceri; incepe prin a promova un spatiu in care angajatii sa se simta confortabil.

  • Aratati interes pentru oameni: compania nu traieste doar din rezultate numerice. Recunoasterea, valorificarea muncii desfasurate de oamenii care lucreaza in companie este cheia pentru a-i face sa se simta auziti si apreciati.
  • De acord asupra schimbarilor din companie:  este bine cunoscut faptul ca rezistenta la schimbare este unul dintre factorii care produce cel mai mare respingere in randul angajatilor. Implicarea personalului si implementarea treptata a schimbarilor ii ajuta pe oameni sa le accepte intr-un mod pozitiv.
  • Motivati personalul cu planuri de formare personalizate: atunci cand carierele profesionale sunt planificate in cadrul organizatiilor, credem ca avem mai multe posibilitati de a imbunatati si de a avansa in jobul nostru. Eforturile si motivatiile noastre vor fi mai mari daca ne imbunatatim pozitia in companie.