Tik Tok a devenit reteaua sociala de referinta in aproape intreaga lume in perioadele de pandemie. Este deja un fapt: a venit sa ramana si sa faca din video vertical modalitatea preferata de comunicare, tot in domeniul jurnalistic. In aceasta postare va spunem cum sa faceti jurnalism pe Tik Tok.

Cum functioneaza algoritmul TikTok?

Stiati ca 75% din consumul de continut se face in sectiunea Pentru Tine (recomandarile facute de algoritm)?

Cum functioneaza algoritmul TikTok? Acesta va fi cel care conditioneaza continutul in functie de timpul pe care il dedicam vizionarii acestuia. Daca recomandati un continut si il urmarim pentru cateva secunde, iar data viitoare cand il urmarim la timp, algoritmul stie deja ce sa recomande data viitoare: continut similar. De asemenea, ia in considerare daca ne-a placut un comentariu, ce conturi urmarim… Toate aceste variabile sunt cele care vor influenta ulterior continutul pe care urmeaza sa-l primim si modul in care il vom vizualiza.

Ce este Tik Tok pentru tine?

Pagina Pentru tine este conceputa cu un algoritm care recomanda continut bazat pe vizualizarea si istoricul utilizatorilor . Deci ceea ce vezi depinde in mare masura de tine.

Acesti factori includ lucruri precum:

 • Interactiunile utilizatorilor – cum ar fi videoclipurile pe care le plac sau le partajati, conturile pe care le urmariti, comentariile pe care le postati si continutul pe care il creati.
 • Informatii video: acestea pot include detalii precum subtitrari, sunete si hashtag-uri.
 • Setari pentru dispozitiv si cont: cum ar fi preferinta de limba, setarile de tara si tipul de dispozitiv.
 • Acest lucru nu se termina aici.

Fiecare dintre acesti factori este ponderat individual de sistemul de recomandare TikTok For You , ceea ce inseamna ca fiecare pagina For You va fi complet unica pentru un utilizator si nivelul de interes al acestuia.

De exemplu, TikTok explica ca un indicator puternic al interesului ar putea fi daca un utilizator termina de vizionat un videoclip mai lung de la inceput pana la sfarsit. Daca un utilizator urmareste videoclipuri despre stirile zilei, acest lucru ar putea creste sansele ca videoclipul dvs. sa apara pe pagina sa de pornire. Cu cat vizionati si va plac mai mult videoclipuri, cu atat TikTok va va recomanda mai mult continut similar.

Acest lucru ar avea mai multa greutate decat un indicator slab, cum ar fi daca spectatorul si creatorul videoclipului sunt din aceeasi tara.

Pe baza acestor „indicatori de interes”, videoclipurile de pe pagina Pentru tine sunt clasate in functie de probabilitatea ca un utilizator sa fie interesat de un continut.

Dar cum ramane cu vechea intrebare „Am nevoie de mii de adepti pentru a deveni virala”. Raspunsul este nu, nu este atat de important.

In timp ce un videoclip este probabil sa primeasca mai multe vizionari daca este postat de un cont care are mai multi urmaritori (in virtutea faptului ca are o baza de fani mai mare), nici numarul de urmaritori si nici faptul ca contul a avut anterior videoclipuri de inalta performanta nu sunt directe. factori din sistemul de recomandare.

In plus, daca cream si videoclipuri, algoritmul va incerca, pe baza acestora, sa ofere recomandarile pe care le considera similare sau inrudite.

Ce continut functioneaza pe TikTok?

Utilizatorii TikTok prefera videoclipuri creative si atragatoare. Cu toate acestea, exista un interes din ce in ce mai mare pentru continutul educational si inspirational. Si aceasta este o veste foarte buna pentru jurnalisti. Cititi mai departe si aflati cum functioneaza jurnalismul pe Tik Tok.

Cu un miliard de videoclipuri vizionate pe TikTok in fiecare zi, exista o lupta pentru a se asigura ca utilizatorii urmaresc si se bucura de continut. Majoritatea utilizatorilor TikTok urmaresc videoclipurile de pe pagina For You , aceasta pagina de pornire despre care v-am povestit mai devreme.

Se stie putin despre cum sa aduci videoclipuri pe prima pagina, dar exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti maximiza sansele.

Folosirea hashtag-urilor la moda va poate ajuta sa vedeti mai mult videoclipurile dvs. si sa le afisati pe pagina „Pentru tine”. Cele mai populare etichete sunt #fyp si #foryoupage.

Cum sa-ti atragi publicul pe Tik Tok?

 • Videoclipuri mai lungi de 3 secunde, cu maxim 15 si 60 de secunde.
 • Exista si posibilitatea realizarii unor secvente foto.
 • Continut interesant sau continut care ii invita pe alti utilizatori sa interactioneze dand like , imitand sau comentand (ceea ce stim ca Call To Action).
 • Calitatea nu este importanta, dar trebuie sa existe lumina buna si niciun zgomot de fundal care sa distorsioneze
 • Trebuie sa fie originala
 • Face duete
 • Tik Tok Stitch: Aceasta noua caracteristica Tik Tok Stitch este o modalitate de a reinterpreta si de a adauga la continutul altui utilizator, pe baza povestilor, tutorialelor, retetelor, lectiilor de matematica si multe altele.
 • Redare
 • Suprapuneti fisierele audio proprii sau de la terti
 • Creeaza un Gif dintr-o postare

Cum sa faci jurnalism pe TikTok?

Trebuie sa gasesti un echilibru intre a fi inspirat de altii si a crea ceva unic.

Pentru a invata cum sa faci jurnalism pe Tik Tok, verifica o multime de continut creat inainte de a-l crea pe al tau. Pe masura ce vizionati videoclipurile, decideti cum se potriveste ceea ce doriti sa spuneti cu continutul existent, poate ca exista o melodie virala la care puteti schimba versurile.

Poate ca, pe urmele lui Max Foster de la CNN, ai putea juca versurile unei melodii cu subtitrari amuzante, explicand aspecte ale unei povesti sau ale lucrarii tale.

Cel mai bun continut jurnalistic ii invata pe spectatori ceva fara sa-si dea seama, vorbeste cu utilizatorii TikTok pentru a afla ce stiri doresc si cum doresc sa le obtina. Cand creati continutul dvs., utilizati un limbaj simplu si un ton prietenos.

Nu te baza doar pe sunetul propriei voci. Grafica si textul de pe ecran, precum si muzica, va pot ajuta sa explicati conceptele rapid si clar.

Stapaneste toate cele de mai sus si vei descoperi ca arta jurnalismului pe TikTok iti mareste cunostintele despre subiectele despre care vorbesti, ceva care se va intampla atunci cand trebuie sa ajungi la miezul unei povesti – si relevanta acesteia pentru audienta.

Exemple de jurnalism pe Tik Tok

The Washington Post ar putea fi cel mai potrivit exemplu de a face jurnalism pe Tik Tok, cu 508.000 de urmaritori si 22 de milioane de urmaritori, The Post foloseste platforma pentru a posta videoclipuri legate de viata intr-o redactie.

Producatorul video Dave Jorgenson, care conduce pagina, a postat continut plin de umor pentru a distra spectatorii in timpul carantinei.

Jurnalistul vizual BBC, reporterul de religie si abonatul TikTok Sophia Smith Galer foloseste platforma pentru a crea povesti, a preda limbi straine si a accesa tendintele virale.

Max Foster, reporterul CNN International este o alta pictograma Tik Tok. El a castigat o multime de urmaritori, punand o intorsatura pozitiva stirilor in timpul carantinei.