Fiecare fiinta si orice lucru din lume au un inceput, o istorie si, uneori, o legenda care arunca asupra prezentului si viitorului lor o lumina noua si misterioasa. Pana maiastra a unui scriitor poate savarsi miracolul de a contopi, intr-o idee sau chiar intr-un cuvant, un univers ce asteapta sa fie cunoscut.

Spre exemplu Ion Pillat in poezia Tara afirma:

Un freamat lin de frunza, un murmur lung de apa,Talangi suind la munte ca si in vechea zi.Razlete m-or ajunge ca si odinioaraUn drum in pacea serii cu plopii lui subtiri,Sub salciile boltite o strasina de moaraSi muntii de zapada in toamna cu rodiri.O troita uitata, un piersic plin de floare,Un schit tacut, poiana cu turmele de mieiSi pe campie, taina apusului de soare,Icoana tarii mele din suflet nu mi-o iei.

Se spune ca vesnicia s-a nascut la tara, doar in mediul rural cele trei timpuri: prezentul, trecutul si viitorul, transcend efemeritatea, pentru ca doar aici traditiile sunt intr-o perfecta armonie cu localnicii si unde peisajul iti incanta privirea si sufletul. In acest sens, tara noastra este privilegiata pentru ca dispune de cele mai frumoase asezari rurale, unde valorile arhetipale si imprejurimile deosebite conoteaza intelepciunea acestui pamant strabun…

 1. Pasul 1 – Aspecte generale

Printre asezarile cele mai vechi atestate documentar se mentioneaza satele Stanisoara, Lasluti, Grozesti si Stoenesti de la Vlicic, pe Casin si pe Oituz. Dintre cele patru sate despre care vorbeste un document din 1410, numai Grozesti este cel care a strabatut secolele pana astazi, fiind cunoscut cu numele de Oituz, celelalte disparand.

Tinutul legendar si incarcat de istorie al Trotusului se prezinta unitar din punct de vedere geografic, corespunzand bazinului hidrografic al raului Trotus cu muntii audici ai Carpatilor Orientali, muntii nordici ai Carpatilor de Curbura precum si Subcarpatii acestora.

2. Pasul 2 – Relieful

Comuna Oituz este situata de-a lungul raului Oituz, afluent de dreapta al raului Trotus, avand la randul sau ca afluenti paraiele Brezaia, Fesca, Sarosa, Muncei, Lesunt, Hatman, Cosna, Beiu. Relieful cuprinde muntii Nemira si Brescu cu o altitudine de 1000 m si muntii Vrancei in est si sud-est.

3. Pasul 3 – Primele atestari ale satelor Oituzului

Atestari scrise despre Oituz – fostul Grozesti, se gasesc la Suceava, intr-un uric scris pe pergament din timpul lui Alexandru cel Bun, la data de 15 martie 1410.

In hrisov se mentioneaza: Noi, Alexandru Voievod, domn al Tarii Moldovei, instiintare facem prin aceasta carte a noastra, tuturor cui vor cauta pe dansa, ori cetindu-sa o vor auzi-o, pentru acest adevar credincios sluga noastra, dumnealui Domoncus stolnic si fratele sau Blaj si Iacobu, fiul lui Gheleb Miclous, ce au slujit ei mai inainte sfant odihnitilor domnilor ce au fost mai inainte de noi cu dreapta si credincioasa slujba, dar astazi ne slujesc noua cu dreapta si credincioasa slujba. Drept aceea noi,… i-am miluit pe dansii cu deosebita mila de le-am dat lor in tara noastra, a Moldovei, sase sate pe Casin si pe Oituz anume Stinisorestii, Sascautii, Grozestii si Stoienestii de la Valcica ….cu toate hotarele lor.

4. Pasul 4 – Pe firul istoriei…

Existenta datelor arheologice din vremea geto-dacilor, de la care au ramas urme ale davelor, atesta prezenta asezarilor umane in zona Oituzului, perioada in care se dezvolta mult comertul cu lumea greaca si romana. Rolul sau de poarta intre est si vest printre munti, a facut ca fostul Grozesti sa se dezvolte ca punct vamal pentru scopuri razboinice si comerciale. In al doilea razboi daco-roman una din armatele lui Traian foloseste Pasul Oituz in drumul sau catre cucerirea Cetatii Sarmisegetuza.

Populatia care si-a format de-a lungul istoriei o identitate proprie in Oituz, a lasat in urma dovezi arheologice: cimitire, ceramica, tezaure monetare.

5. Pasul 5 – Razboiul care a facut Oituzul celebru

Dupa terminarea bataliei de la Marasti, Armata 2 ocupa urmatorul dispozitiv: Corpul 4 avea Divizia 7 Infanterie intre raul Dofteana si raul Oituz, Divizia 6 Infanterie intre Oituz si Magura Casinului si Divizia 8 in continuare pana la nord de Zboina Neagra. Corpul 2 avea intre Zboina Neagra si Valea Sarii Diviziile 12, 1 si 3 Infanterie. Rezerva era constituita din patru batalioane. Nu a existat timpul necesar pentru a dezvolta slabele fortificatii existente.

6. Pasul 6 – Oituz-delimitari administrative

Comuna Oituz se afla in partea de S-V a judetului Bacau, strabatuta de drumul national DN 11 si de  Drumul European E 574, la distanta de 15 km fata de Onesti si 70 km de Bacau.

Oituzul are statut de comuna, de cele mai multe ori notat ca fiind si localitate. Are in componenta 6 sate: Oituz (resedinta), Marginea, Calcii, Ferastrau, Harja si Poiana Sarata. Aceste sate sunt reprezentate si gestionate prin Primaria Oituz si Consiliul Local Oituz.

 7. Pasul 7 – Turismul local

Comuna Oituz dispune de un bogat si variat potential turistic. Acesta este influentat de pozitia geografica a comunei intre doua provincii istorice, Moldova si Transilvania, de varietatea cadrului natural, de posibilitatile facile de acces la obiectivele turistice gratie soselei nationale DN 11 Onesti-Brasov, de existenta numeroaselor vestigii istorice.

 8. Pasul 8 – Monumentul eroilor cavaleriei

 Opera sculptorului Ionescu Varo, monumentul are forma unui obelisc inalt de 10m, asezat pe un postament din blocuri de piatra. Obeliscul este placat cu marmura si are la baza 3 lucrari in bronz: un cavalerist in pozitie de atac, un cal si un scut heraldic cu stema Romaniei. In partea superioara se afla un vultur din bronz.

Pe inscriptia centrala se mentioneaza: In amintirea eroilor din Divizia 1 Cavalerie, Regimentelor 1, 4, 5, 9, 10 Rosiori, 3 Calarasi si 1 Cavalerie pe jos, compania 1 si compania 2 ciclisti. Divizionul artilerie calareata. Brigada II-a Calarasi, Reg. 7 si 9 Calarasi cazuti in timpul razboiului pentru intregirea neamului 1916-1918. Sculptura monumentului este semnata si datata Ionescu Varo – 1924. Lucrarea a fost finantata de Societatea Cultul Eroilor.

9. Pasul 9 – Cimitirul eroilor

 Amplasat in centrul comunei Oituz, pe partea stanga a soselei nationale ce duce spre Brasov, cimitirul adaposteste osemintele a 2.000 de eroi romani cazuti in luptele din Valea Oituzului intre anii 1916-1918. Cimitirul are o suprafata de 570 mp. La intrare in cimitir, pe zidul din piatra, se inalta doua coloane de beton cu vultur in varf. In cimitir, de o parte si alta a osuarului, se gasesc doua morminte comune si 60 morminte individuale. Pe pietrele funerare sunt trecute numele eroilor si unitatea din care a facut parte.

10. Pasul 10 – Mestusugurile

Comuna Oituz, ca majoritatea comunelor judetului Bacau, ramane pastratoarea unor bogate marturii de cultura si civilizatie populara. Mestesugurile au aparut din antichitate si au evoluat de-a lungul perioadelor istorice. Ele constituie simbioza dintre cadrul natural (cu toate elementele sale), evolutia populatiei si retelei de asezari umane si conditiile istorice.