Strategiile SEO sau campaniile Google Ads sunt modalități prin care o afacere se poate evidenția în mediul online de competitorii săi. Ambele necesită investiții financiare și de timp, însă efectele pe care le vor genera sunt ireproșabile.

Campaniile Google Ads sunt diferite față de strategiile SEO.  Optimizările SEO te vor ajuta să-ți poziționezi site-ul cât mai sus în motoarele de căutare, precum Google, în timp ce Google Ads îți oferă posibilitatea de a crea reclame Pay Per Click, ce vor apărea sub formă de anunțuri, înainte de site-urile propriu-zise.

Ce înseamnă SEO?

SEO vine de la „Search Engine Optimization”, care în română s-ar traduce „optimizarea pentru motoarele de căutare”. Așadar, SEO este un proces prin care poți obține mai mult trafic organic pe site.

Optimizările SEO te pot ajuta să atragi potențiali clienți și implicit să-ți crești vânzările. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, trebuie să te gândești la motoarele de căutare ca și cum ar fi un site, unde cauți un răspuns la o întrebare și ți se oferă o listă foarte lungă de link-uri către alte pagini web unde eventual vei găsi răspunsul.

Așadar, există o ordine, pe care Google sau alt motor de căutare (Bing sau Yahoo) o respectă. Însă, în spatele listelor nesfârșite de link-uri există o logică. Un crawler va aduna informațiile de pe internet pentru a construi un index.

La rândul său, indexul va funcționa cu ajutorul unui algoritm, care încearcă să facă legătura dintre întrebare și datele colectate ca și răspunsuri, afișând link-urile într-o ordine conform celor mai bune rezultate.

Așadar, optimizările SEO se referă la optimizarea site-ului tău web, care o să-l ajute să fie afișat de către motoarele de căutare printre primele 3 rezultate organice, poate chiar pe primul loc. SEO te va ajuta cu:

  • descrieri și titluri cu o lungime potrivită și conținut cât mai relevant și unic;
  • implementarea unor link-uri interne;
  • atragerea de link-uri externe (advertorialele SEO).

Există două tipuri de SEO:

  1. SEO off-site – include atragerea de link-uri exterioare și relevante, dar și alte activități de marketing ce se realizează înafara site-ului;
  2. SEO on-site – nu poți realiza SEO off-site fără SEO on-site, care ține de optimizarea tuturor aspectelor, începând de la cod, texte, imagini etc.

SEO este un mod de gândire strategică, care are specialiștii săi, la fel ca și în cazul PPC Google Ads.

Ce înseamnă PPC Google Ads?

PPC Google Ads este soluția de publicitate oferită de către cei de la Google. Prescurtarea PPC vine de la „Pay Per Click”. Plata pentru aceste anunțuri se realizează doar când cineva apasă click pe link-ul site-ului pentru a-l vizita.

Mai mult decât atât PPC Google Ads este o modalitate care permite companiilor și nu numai să liciteze pentru cuvintele cheie ce le vor da șansa da a apărea mai sus în  rezultatele de pe Google. Vei observa aceste anunțuri ca fiind primele rezultate, cu eticheta „Anunț” sau „Ads”.

Ai libertatea de a-ți modifica anunțul ori de câte ori îți dorești pentru a ajunge la publicul țintă, în funcție de zonă, vârstă, detalii demografice etc. PPC este o modalitate excelentă prin care organizațiile de mici dimensiuni rămân relevante printre giganții de pe piață.

Google Ads îți oferă posibilitatea de a intra în contact cu un public mai larg prin intermediul rețelei Google Digital Network, ce este alcătuit dintr-un număr impresionant de site-uri web.

Folosirea PPC Google Ads nu-ți va îmbunătăți poziționarea în căutările organice, însă îți va afișa anunțul exact în momentul în care cineva are mai mare nevoie de el. Șansele ca să fii găsit fiind mai mari.

Ce să alegi dintre SEO și PPC?

Ambele modalități sunt la fel de eficiente. Important este să-ți stabilești obiectivele pe care le ai. PPC ads și SEO sunt excelente, fiecare în felul lor.

SEO este un instrument extraordinar folosit în marketing-ul online, ce oferă posibilitatea afacerilor de a crește organic în rezultatele de pe motoarele de căutare.

PPC este o modalitate legată tot de marketing, ce oferă posibilitatea de a crea anunțuri relevante pentru publicul țintă, ce vor fi afișate doar când o persoană caută răspuns la întrebarea sa, fiind o soluție imediată.

Așadar, totul depinde de tine și de obiectivele pe care le ai în mediul online. Dacă îți dorești să atragi trafic pentru o perioadă scurtă de timp, atunci atenția ar trebui să ți se îndrepte spre PPC ads, însă dacă ai obiective de lungă durată, atunci SEO este ceea ce ți se potrivește.

Cea mai bună soluție este să învestești în ambele modalități pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.