Israelienii au ales noua forte politice pentru a le reprezenta in Knesset (parlament). Majoritatea locurilor sunt pentru partide sau coalitii de centru, dreapta, extrema dreapta (laica sau national-religioasa) si ultra-ortodocsi religiosi. Din centru-stanga sunt doar trei formatiuni: cele doua sioniste – lista Partidului Laburist cu Gesher si Uniunea Democrata – au 6 si 5 deputati, iar Lista Araba comuna, 13. 

De ani de zile, societatea israeliana s-a  inclinat spre extrema dreapta, iar Likud, principalul partid de dreapta, si-a ingropat sufletul secular pentru a-l absorbi pe cel al extremei drepte national-religioase. S-au dus vremurile in care vorbea despre atingerea pacii cu palestinienii. Dreapta religioasa  smulge fraiele  tarii de la secular. Procesul a fost gatit in ultimul deceniu datorita liderului Likud, Binyamin Netanyahu. Multe idei pe care le-a introdus in institutii si legislatie provin de la o noua elita politica din asezarile evreiesti din Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel. Netanyahu avea nevoie de amplificatorii lui pentru a supravietui politic.

Yehuda Shaul, co-fondatorul ONG Breaking the Silence (veteranii armatei israeliene impotriva ocupatiei), clasifica politicienii in trei tabere:  anexare, control si egalitate.

„Primul vizeaza anexarea intregii Cisiordanie la Israel, cuprinde de la dreptul religios pana la jumatate Likud si reprezinta 23% sau 24% din israelienii evrei”, explica Shaul.

„Lagarul de control vede statul palestinian suveran ca pe o amenintare la adresa securitatii Israelului si doreste sa-si controleze spatiul aerian si granitele. Ea variaza de la Likud pana la Laburisti de centru-stanga si  reprezinta 70% dintre evreii israelieni ”, spune activistul. „Cea a egalitatii este cea a celor care cred ca israelienii si palestinienii sunt egali in fata legii si ca crearea a doua state va aduce acea egalitate”, spune Shaul.

„Campul de control a dominat politica israeliana. Virajul spre dreapta a Israelului presupune eradicarea completa a taberei egalitatii de la nivel politic si trecerea taberei de anexare la Guvern. Cu exceptia Listei comune arabe, nimeni nu mentioneaza astazi cuvantul ocupatie”, comenteaza Shaul.

Castiga voturi

Rabinul curentului conservator Uri Ayalon considera ca stanga „are multa vina pentru aceasta schimbare pentru ca a jucat sa castige voturi si a lasat in urma ideologia”. Pentru Ayalon, Netanyahu „incalca toate regulile morale si democratice ale Israelului, iar  discursul sau este un discurs instigator la ura”. „Cuvantul pace a disparut de pe masa si de pe scoli. Acest lucru este foarte periculos pentru fundamentele democratiei”, avertizeaza el. “Educam tinerii in asa fel incat sa creada ca democratia merge impotriva tuturor institutiilor democratice. La ce sa ne asteptam de la Israel peste cativa ani?”, subliniaza acest rabin din Ierusalim.

Analistul Dahlia Scheindlin impartaseste aceasta opinie: „Cele mai mari schimbari sub Netanyahu au fost in  erodarea culturii democratice a Israelului, atacul asupra instantelor, institutiilor democratice, presei si societatii civile. Daca extrema dreapta guverneaza, acest lucru va continua si se va inrautati.”

In ultimii ani, activisti precum Shaul au fost incriminati de guvern. „Toti cei din stanga  sunt  numiti acum tradatori, chiar daca sunt sionisti si lupta pentru acest stat”, subliniaza Ayalon. Acest rabin crede ca „societatea s-a intors la dreapta pentru ca ii ofera o viata confortabila, care este o iluzie”.

Ideologia colonistilor,  care alcatuiesc 5% din populatie, si-a inceput lent asaltul asupra puterii in urma cu 14 ani, cu evacuarea asezarilor din Gaza prin decizia prim-ministrului israelian Ariel Sharon, pana atunci campion al colonistilor.

Dreapta religioasa a trait un moment traumatizant si a decis sa cucereasca democratia israeliana  prin infiltrarea locurilor de putere in toate sectoarele. Cu ani in urma era neobisnuit sa vezi ofiteri din Armata purtand kippah, astazi 40% o poarta.

Noua dreapta national-religioasa importa o ideologie conservatoare in stil american si viziunea sa se raspandeste in societate datorita organizatiilor  finantate de evreii americani  de cea mai conservatoare aripa.

Din unele dintre ele au venit  legea statului-natiune evreiasca sau manualele de civica  folosite in sistemul scolar public din Israel, care reincadeaza sionismul ca o miscare religioasa si ii descriu pe arabi ca pe o amenintare.

„Daca continuam pe aceasta cale, ne indreptam catre un viitor foarte intunecat”, avertizeaza Talia, o tanara de 25 de ani din Ierusalim. „In urma cu cativa ani, nimeni nu ar fi indraznit sa vorbeasca despre anexarea Cisiordaniei, acum nu exista limite”, adauga el.

In urma cu cativa ani, niciun prim-ministru nu ar fi indraznit sa foloseasca cuvinte similare cu acestea de la rabinul de extrema dreapta Meir Kahana: „(Arabii din Israel) vor sa ne omoare, vor sa ne elimine”.