Pe 25 ianuarie, Buletinul Oamenilor de Stiinta Atomisti si-a mutat actionarile Ceasului de Apocalipsa la doar doua minute de la miezul noptii. Ceasul simbolic nu a fost atat de aproape de Armaghedon din 1953, cand Statele Unite si Uniunea Sovietica si-au finalizat primele bombe cu hidrogen.

Desi bomba cu hidrogen poate inmulti de pana la o mie de ori puterea celor care au cazut asupra Hiroshima si Nagasaki, in Statele Unite un grup mic de 9.000 de oameni sunt autorizati sa se salveze daca ceasul bate 12. Trebuie doar sa ajunga la timp. la trei buncare gigantice pe care Casa Alba le-a sapat pentru ei in munti pentru a asigura „continuitatea guvernului”, asa cum se spune in jargonul militar.

Povestea acestor trei refugii este centrul lui Raven Rock , cea mai recenta carte a istoricului si jurnalistului american Garrett Graff, care este anuntata de pe coperta drept „planul secret al guvernului SUA de a se salva in timp ce noi ceilalti murim”. 

Asa cum insusi Graff a spus in timpul unui interviu pe Skype pentru eldiario.es, „oamenii nu prea inteleg ce sunt aceste adaposturi, munti pustii cu un oras inauntru, cladiri prin care te poti plimba, centrale electrice, facilitati medicale, lacuri subterane”.

Cartea lui trece in revista constructia tuturor celor trei. Primul a fost Raven Rock din Pennsylvania, care a inceput sa fie excavat sub presedintia lui Harry Truman cu scopul de a crea un Pentagon paralel. Pe masura ce Razboiul Rece a progresat, celelalte doua au fost construite: Mount Weather, in Virginia, pentru a proteja vietile legislatorilor si oficialilor guvernamentali de rang inalt; si Cheyenne Mountain, in Colorado, pentru a detecta atacurile si a coordona apararea antiaeriana. 

Dar Zidul Berlinului a cazut, Ceasul Apocalipsei a bifat cu 17 minute dupa miezul noptii, iar adaposturile au inceput sa para ridicole. Pana la 11 septembrie 2001, un avion s-a prabusit in Pentagon. „Nu voi spune ca luminile lui Raven Rock au trebuit sa fie aprinse din nou pentru ca erau stinse, dar aproape. In acea zi, multi oameni si-au dat seama cat de invechite au devenit facilitatile, asa ca s-a investit mult in noi echipamente de comunicatii si computere si in re-personalul lor”, a explicat Graff. 

Actualizarea a fost doar din cauza amenintarii teroriste?

Sunt concepute pentru a face fata diferitelor tipuri de amenintari. Una dintre ele este catastrofa nucleara, fie printr-un schimb limitat de rachete cu Coreea de Nord, fie printr-un razboi deschis impotriva Rusiei. Al doilea este un atac terorist, care ar putea fi cu arme nucleare improvizate, cu un atac chimic sau biologic asupra Washingtonului. A treia ipoteza este un atac cibernetic, cea mai recenta amenintare dintre toate si pentru care aceste facilitati se pregatesc din ce in ce mai mult, fie ca vine de la un stat national sau un grup terorist. Sau posibilitatea unui atac cu impuls electromagnetic asupra oricarui oras de coasta.

De ce ar fi necesar sa fii in interiorul unui munte in timpul unui atac cibernetic?

Daca Washingtonul ar ramane fara apa sau electricitate de la un astfel de atac, in interiorul Raven Rock nu ar avea aceasta problema.

Cat timp pot trai in munte?

Depinde de provizii, dar cei 3.000 de oameni pe care le gazduieste Raven Rock, de exemplu, ar putea rezista intre doua si patru saptamani.

Este Raven Rock indestructibil?

Niciuna dintre aceste instalatii nu a fost conceputa pentru a rezista bombardamentelor nucleare directe. Nu exista nicio instalatie in lume capabila sa reziste la asa ceva. Dar ceea ce s-a intamplat in Razboiul Rece este ca nici Uniunea Sovietica, nici Statele Unite nu au pus comanda operatiunilor adversarului printre obiectivele lor militare pentru ca aveau nevoie de cineva cu care sa negocieze pacea. Trebuia sa ramana cineva care sa stinga razboiul nuclear.

Se mai aplica acea logica?

Asta nu poate fi cunoscut. Planurile noastre de razboi sunt secrete si cele ale restului, de asemenea. In cazul Coreei de Nord, credem ca nu are armele necesare pentru a pune capat postului de comanda al SUA. Au intre 10 si cel mult 20 de bombe nucleare si poate mai putine rachete balistice capabile sa ajunga in Statele Unite continentale. Nu exista nicio indicatie ca au stapanit sistemul de ghidare necesar pentru o tintire precisa sau tehnologia necesara pentru reintrarea in atmosfera. Cel mai probabil, nu ar atinge precizia necesara pentru a distruge comanda americana.

De asemenea, bombele lor nu sunt la fel de puternice: sunt in intervalul kiloton si nu in intervalul megaton, ca bombele rusesti. Este suficient ca ei sa rateze abia pentru ca Raven Rock sau Mount Weather sa supravietuiasca. 

Ce parere aveti despre alerta de razboi nuclear anuntata de Bulletin of Atomic Scientists?

Este adevarat ca suntem mai aproape de catastrofa globala decat oricand din anii 1950. Daca te uiti la istorie, razboaiele nu incep neaparat din cauza unei decizii deliberate a unei tari, ci atunci cand doua sau mai multe tari se ciocnesc si ajung intr-una. Si deja se intampla.

Cu doar cateva zile in urma, armata americana a anuntat ca a avut loc o confruntare serioasa intre un avion de lupta rus si un avion de razboi american deasupra Marii Baltice. Asa ceva este acum mult mai probabil sa escaladeze daca mai exista accidente sau confuzii care cresc tensiunile. 

11 septembrie 2001 a fost pentru prima data cand au fost puse in aplicare planurile de „continuitate guvernamentala”, cu evacuarea politicienilor si a militarilor la adaposturi. A fost asemanator cu manevrele?

Nu a functionat deloc bine. A servit la intelegerea tuturor problemelor care existau cu sistemul de comunicatii. Pe Air Force One, nici macar nu se puteau uita la TV prin satelit. O mare parte a zilei, presedintele (George W.) Bush a fost mult mai putin informat decat orice persoana normala cu acces la CNN.

L-au reparat?

S-au cheltuit mult pentru a-l remedia, dar nu vom sti daca sistemul functioneaza pana cand nu trebuie sa-l folosim. Cert este ca acum este mult mai sofisticat decat inainte. 

Bush nu a fost dus la Raven Rock pentru ca este mai sigur sa zbori?

Din anii 1970, s-a dovedit ca, daca presedintele se misca, ii era mai greu sa fie o tinta militara. De asemenea, puteti zbura departe de pericol. Pe 11 septembrie, prioritatea era sa-l scoatem in aer cat mai repede posibil, si asa ramane si astazi. Exista o echipa de avioane numite paznicii de noapte, gata sa decoleze cu un preaviz de 15 minute si sa-l ia pe presedinte oriunde s-ar afla.

Dar pe 11 septembrie a zburat cu Air Force One.

Da, dar cand a aterizat in cele din urma, a fost la Offutt Air Force Base, langa Omaha, unde se afla hangarul pentru aceste avioane. 

Un alt lucru pe care 11 septembrie a demonstrat a fost nepopularitatea disparitiei in timpul amenintarii, asa cum a facut Bush.

Aceasta a fost intotdeauna o tensiune dificil de rezolvat. Presedintii trebuie sa aleaga intre a fi in siguranta sau in control. A trecut de pe vremea lui Harry Truman, cand a decis sa ramana la Casa Alba in timpul unei alarme false a unui atentat cu bomba asupra tarii. 

Pe langa cele militare si politice, aceste adaposturi mai rezerva spatiu pentru jurnalisti?

Sunt o multime de companii private implicate si intentioneaza sa pastreze jurnalistii, da. Logica este ca intr-un dezastru, daca guvernul reuseste sa comunice cu populatia, cel mai bine ar fi sa o faca prin intermediul oamenilor din media si al cunoscutilor.

A schimbat Donald Trump lista acelor jurnalisti?

Nu stim exact cine sunt. Acea lista este necunoscuta. 

In cazul unei catastrofe nucleare, senatorii nu au voie sa-si duca familiile la adapost. Este posibil?

Asta a fost intotdeauna o provocare. Nimeni nu stie cum ar reactiona. Ar onora ei datoria fata de familie sau tara? 

Nu ar fi mai usor sa schimbi aceasta regula?

Facilitatile nu sunt concepute pentru a salva familii, ci pentru ca Guvernul sa continue.

Cum vad oamenii din Statele Unite ca exista aceasta posibilitate de a fi salvati pentru cativa?

Cred ca nu exista o constientizare publica cu privire la existenta acestor planuri. Nu cred ca oamenii stiu ca politicienii au un sistem pentru a se salva.

Cum vezi?

Cred ca este important ca un guvern sa aiba acest sistem. Acesta este ceea ce inseamna a fi o tara suverana. Suntem ceva mai mult decat generatia actuala si asta incercam sa pastram. Statele Unite vor sa pastreze ideea Americii, ceva care este mai mare decat orice grup de lideri, orice grup de politicieni sau orice generatie de americani. De aceea, in toate aceste planuri, de la Razboiul Rece si pana astazi, se include evacuarea Declaratiei de Independenta sau a Constitutiei. Aceasta este inima a ceea ce trebuie salvat.

Ar putea fi si scuza celor care vor sa se salveze.

Ar putea fi.

In timpul Razboiului Rece, „distrugerea asigurata reciproc” nu a contribuit la ca niciuna dintre parti sa faca primul pas. Existenta unui refugiu aproape inviolabil pune capat acestei protectie?

Acesta este un subiect foarte interesant si complex. Ideal este sa ai un sistem despre care crezi ca functioneaza, dar nu unul despre care stii sigur ca functioneaza. Vrem ca liderii nostri sa se simta putin nesiguri cu privire la ce s-ar intampla cu tara intr-un razboi nuclear. In cadrul strategiei nucleare, aceasta este o parte foarte importanta a teoriei descurajarii.