Vali îmi spunea ieri pe Facebook că nişte agenţii de media au ajuns la concluzia că, deşi publicitatea pe Facebook e ieftină, utilizatorii din reţea nu sunt interesaţi de produse şi servicii, ei având alte mize. Nu ştiu despre ce agenţii de media e vorba (Vali are tendinţa să construiască pluralul dintr-o mică discuţie avută cu un singur om), dar sunt de acord cu miza utilizatorilor. Asta nu înseamnă, însă, că dacă targetezi corect nu le vei trezi interesul pentru produse şi servicii.

Nu intră pe Facebook pentru asta neapărat, dar cu siguranţă folosesc cu toţii produse şi servicii. Altfel spus, când targetezi corect vei avea rezultate. Mai jos e o campanie cu buget mic pe care am desfăşurat-o în luna ianuarie.

Am împărţit un buget de 100$ în două, obiectivul fiind acela de a aduce cât mai mulţi utilizatori interesaţi pe site (pe o pagină dedicată care conţinea descriere de produs).

Boost Post pe o pagină cu 5000 de fani

40$ au mers către Boost Post, rezultatele după 4 zile fiind cele din imaginea de mai jos. Mesajul conţinea un link, o imagine şi o descriere cu un îndemn de click pe link. Deşi aveam obiectiv de trafic pe site, în campanie am mers pe obiectiv de Post Engagement, pentru că îmi doream să ajung la cât mai mulţi oameni din target (820.000) cu un buget destul de mic, iar ca sistem de licitaţie am ales CPM Optimizat (pe bugete mici e cea mai bună variantă).

La un reach de peste 80.000 de utilizatori, fani şi prieteni ai fanilor, lăsând la o parte like-urile şi share-urile, pe mesaj am avut 2956 de acţiuni concrete (click-uri pe link sau pe alte secţiuni din mesaj), cu un CPM de aproximativ 0,40$. Pe pagina dedicată de pe site, din raportul Google Analytics, lucrurile s-au văzut cam aşa:

Pagina respectivă din site era făcute special pentru această campanie, link-ul fiind disponibil dar în mesajul publicat pe pagina de Facebook.

Dacă ignorăm complet acţiunile care s-au întâmplat pe pagina de Facebook (like-uri, share-uri, comentarii) şi ne raportăm doar la rezultatele din site (434 vizitatori unici), avem un cost de 0,09$ per vizitator, iar targetarea corectă a rezolvat şi obiectivul final, acela de timp petrecut pe pagina din site – o medie de peste 5 minute în cele 4 zile.

Newsfeed Ad targetat pe interese specifice

60$ au mers către un Ad pe Newsfeed, afişat timp de 5 zile, de data asta targetat către utilizatori care nu aveau nicio legătură cu pagina de Facebook (nu erau fani şi nici prieteni ai fanilor), pe care i-am targetat exclusiv pe interese specifice. Obiectivul campaniei era tot de trafic pe site, dar şi aici am mers pe obiectiv intern de Post Engagement, ca să ajung la cât mai mulţi utilizatori.

Reach-ul a crescut la peste 85.000 de utilizatori, dar acţiunile concrete au scăzut la 2207. Costul pe mia de afişări a crescut şi el la 0,57$. Analiza pe pagina din site, conform Google Analytics, a fost cea din imaginea de mai jos:

Din nou, lăsând la o parte acţiunile din Facebook, am avut un cost de 0,14$ per vizitator adus pe site (60$/407 vizitatori unici), cu un timp mediu petrecut pe pagină de peste 4 minute. Costurile sunt mai mari, rezultatele mai mici, iar asta explică rolul paginii de Facebook şi al recomandărilor venite din partea prietenilor.

PS: Bounce Rate-ul e mare pentru că pagina era disponibilă doar în această campanie şi era separată de site, deci utilizatorii nu aveau ce altceva să facă.


Mai departe vă las pe voi să trageţi concluziile. Eu nu aş putea să afirm, în condiţiile astea, că nu funcţionează campaniile de Facebook Ads. Sigur, nu toate funcţionează, că nu toate sunt făcute de oameni care au timpul sau cunoştinţele necesare ca să targeteze până la cele mai mici detalii şi să verifice de câteva ori pe zi dacă trebuie schimbată imaginea, ce Ad-uri trebuie şterse, să facă A-B testing şi aşa mai departe.

„Utilizatorii de Facebook nu sunt interesaţi de produse şi servicii”. Înţeleg din asta că Facebook a prins foarte bine la oamenii care se îmbracă cu frunze şi beau apă de ploaie.

Vino cu un produs bun şi oamenii îl vor cumpăra, indiferent de mediul de comunicare. Hai să lăsăm gargara asta cu nu funcţionează Facebook, că până la o astfel de concluzie trebuie să rezolvăm problemele de produs. Ce vinzi? E bun? E scump? Se bat oamenii pe stradă pe produsul tău şi pe Facebook nu e nimeni interesat?

Apropo de asta, mai sunt doar 6 locuri libere la cursul intensiv de social media pe care îl organizăm la sfârşitul acestei luni.