Rastignirea este o pedeapsa atat de notorie din punct de vedere istoric, pe cat de semnificativa din punct de vedere religios; totusi, ea continua sa fie una dintre cele mai misterioase metode de executie din antichitate, in primul rand datorita faptului ca nu s-au gasit vreodata dovezi fizice ale acestei practici timp de milenii dupa moartea lui Iisus Hristos. De fapt, singurele descrieri ale acesteia au fost gasite in arta si literatura din epoca. Unde erau dovezile fizice ale rastignirii?

Totul s-a schimbat in 1968 , cand arheologii au  descoperit o cutie de piatra ascunsa intr-un mormant situat in nord-estul Ierusalimului. In interiorul cutiei se gaseau ramasitele unui evreu pe nume Yehohanan, dar ceea ce a fost deosebit de uimitor la acest om a fost ca osul calcaiului sau parea sa aiba un cui gros infipt in el – ceva care ar putea dovedi ca omul fusese rastignit. Asa este – un singur os este singura dovada fizica existenta ca crucificarea a avut loc vreodata. Poate si mai curios a fost ca trupul unui baiat a fost gasit si in cutie.

O cutie de piatra a fost gasita in afara Ierusalimului, cu o inscriptie tulburatoare pe ea

In 1968, un arheolog pe nume  Vassilios Tzaferis ajunsese in cele din urma la excavarea unui grup de morminte evreiesti din secolul I d.Hr., situate la Giv’at ha-Mivtar din nord-estul Ierusalimului. Acolo, el a dat peste un osuar particular, sau o cutie de piatra, care continea oasele mortilor – in esenta, un sicriu care s-ar dovedi a fi o descoperire semnificativa in sprijinul povestilor biblice de rastignire.

In exteriorul cutiei, a fost gasita o inscriptie slaba care se presupune ca scria ,,Yehohanan ben Hagkol” sau Yehohanan, fiul lui Hagkol. Initial, se credea ca aceasta este o referinta la numele complet al barbatului si linia familiei; cu toate acestea, s-ar dezvalui ulterior ca inscriptia sugereaza ceva mult mai tragic in ceea ce priveste continutul cutiei.

Cutia contine un os de calcai cu unghia strapunsa si oasele unui copil

In urma unor investigatii suplimentare, sa dovedit ca nu exista nicio inregistrare a numelui de familie Hagkol. In schimb, atunci cand este comparat cu modelele lingvistice folosite in timp, cuvantul ar fi putut de fapt sa insemne ,,rastignit”. Aceasta sugereaza ca inscriptia se refera la ramasitele tanarului baiat – ,,fiul celui rastignit” – care a fost gasit si in interiorul osuarului. Cei doi au fost ingropati impreuna.

Apoi, in interiorul cutiei, arheologii au dat peste primele dovezi fizice ale unei crucificari gasite vreodata – un os de calcai care inca poarta cuiul care fusese folosit pentru a-l cuie pe o cruce. Aceasta dovada a schimbat tot ceea ce credeam ca stim despre crucificari

Exista cateva motive destul de bune pentru care exista atat de putine dovezi

Desi rastignirea a fost probabil dezvoltata pentru prima data de  asirieni si babilonieni , ea a castigat popularitate in Imperiul Roman. De fapt, aceasta metoda de pedepsire si executare a criminalilor si a prizonierilor politici a devenit atat de obisnuita incat lipsa dovezilor materiale ale practicii a frustrat in mod constant arheologii si istoricii de-a lungul istoriei moderne.

Cu toate acestea, atunci cand analizam scopul si metoda crucificarii in ansamblu, devine putin mai putin surprinzator. Lemnul folosit la realizarea crucilor, desigur, este un material organic moale si se descompune rapid, asa ca este rezonabil sa ne asteptam ca arheologii sa nu dezgropeze nicio cruce intacta in curand. In ceea ce priveste unghiile, expertii cred ca au fost de fapt colectate si utilizate ca amulete de catre indivizi care credeau ca au calitati magice si medicinale. In cele din urma, cel mai adesea, indivizii fortati sa suporte aceasta executie lenta si dureroasa au fost folositi ca infractori, astfel incat ingroparea corpurilor lor ulterior nu a fost o preocupare grava pentru oficiali sau cetateni. Ca urmare, majoritatea ramasitelor lor au fost lasate probabil sa se descompuna in aer liber sau in gramezi de gunoi.