Revista BIZ prin Unlock Market Research a publicat azi, in cadrul evenimentului BrandRO, topul celor mai puternice marci romanesti. Mai jos veti gasi, pe langa lista celor 50 de marci, cateva detalii despre activitatea acestor companii pe Facebook.

Borsec

Apa plata pe care o am si eu in frigiderul de acasa, Borsec, produs al companiei Romaqua-Group Borsec, nu exista oficial pe Facebook. Sunt cateva pagini facute de fani, dar nu au activitate si o pagina de comunitate pe care reteaua de socializare o creeaza automat.

Gerovital

Brandul care reprezinta formula anti-imbatranire a doctorului Ana Aslan este impartita intre doua societati din Romania. Prima dintre ele, Farmec Cluj, are o pagina de Facebook cu peste 37.000 fani si e implicata in mai multe proiecte cu bloggerii romani. Bloggerul Cristian China a fost unul dintre ambasadorii Farmec la Jocurile Olimpice de la Londra din acest an (articolele din campanie).

Dorna

Fiind un produs Coca Cola, e clar ca Dorna face parte din elita companiilor cu deschidere spre social media. Pagina de Facebook Dorna a depasit 80.000 fani si publica, in medie, un mesaj pe zi. Nu-mi place ca pozele publicate pe pagina nu au un logo al companiei pe ele, desi primesc zeci de share-uri.

Poiana

Una dintre marcile de baza ale copilariei mele, produs al companiei Kraft Foods Romania, Poiana nu are pagina de Facebook si nici nu-mi amintesc sa fi desfasurat campanii pe bloguri sau altfel de proiecte online. Spoturile TV sunt principala metoda de promovare. Exista o pagina de Facebook a Kraft Foods US, dar fara legatura cu Poiana.

La Dorna

Laptele si produsele lactate au un nume comun in topurile de specialitate din Romania: La Dorna. Nu exista o pagina de Facebook oficiala si nu au desfasurat campanii pe bloguri.

Plafar

Aparuta pe piata in 1999, compania farmaceutica Plafar ocupa locul 6 in topul celor mai puternice branduri Romanesti. Pe Facebook sunt mai multe pagini cu acest nume, majoritatea detinute de comercianti Plafar din toata tara. Cea mai importanta dintre acestea, care are peste 7000 de fani, este aici.

Cristim

Companie romaneasca producatoare de mezeluri, Cristim face parte din grupul Cristim (care cuprinde alte patru companii) si nu s-a implicat pana acum in social media. Exista o pagina de comunitate pe Facebook, dar nu are activitate.

Kandia

Ciocolata produsa de compania Kandia Dulce, alaturi de alte marci la fel de iubite (ciocolata ROM, Magura sau Primola), ocupa locul 8 in topul celor mai puternice marci romanesti. Pe Facebook are peste 14.000 fani si este implicata in social media prin campanii ale Kandia Dulce la diverse produse din portofoliu.

Napolact

Al doilea producator de lactate din acest top, Napolact este o companie cu fabrici in Cluj si Taga, care are peste 90.000 fani pe Facebook si care mai activeaza si pe Youtube cu diverse campanii video. Nici pozele lor de pe Facebook nu au logo, deci compania/produsul nu beneficiaza de efectul viral al acestora.

Fares

O companie producatoare de medicamente naturiste care nu are pagina pe Wikipedia. Nu prea am gasit mare lucru despre ei, in afara de un site oficial si o pagina de comunitate pe Facebook. Poate stiti voi mai multe despre ei.