Ieri a inceput oficial campania electorala (neoficial, nici nu se mai stie cand), iar Capitala este deja presarata cu corturi, bannere, afise si alte cele din recuzita de publicitate electorala.

Victor Ponta domina, cum era de asteptat, piata afisajului cu al sau slogan “Victor Ponta, presedintele care uneste” (ce si pe cine, nu e clar), dar contracandidatii sai cu sanse, din partea opozitiei, n-au raspuns pana acum cu aceeasi moneda la ofensiva electorala a PSD. Nici Klaus Iohannis, nici Elena Udrea, nici Monica Macovei si nici Teodor Melescanu, ca sa pomenim doar de principalii adversari ai actualului premier, nu au impanzit Bucurestiul cu arsenalul lor de campanie. Echipele acestora asteapta probabil sa intre in forta pe piata ceva mai tarziu, eventual de saptamana viitoare, dupa ce efectul “a furat startul”, pe care a mizat Victor Ponta prin debutul in forta, se va fi consumat deja.

Intre timp, “candidatii-iepuras”, asa cum au fost denumiti cei cu sanse zero intrati in cursa pentru a-i ajuta de fapt pe cei care vor ajunge in turul doi, se anunta mai activi decat “greii” prezidentialelor, in privinta campaniei electorale stradale.

Wiliam Branza, de exemplu, candidat al Partidului Ecologist Roman, are deja corturi chiar in buricul targului, la Universitate, lucru cu care Udrea sau Iohannis nu se pot lauda inca. Branza e reprezentantul unui partid fara forta financiara, dar campania sa sugereaza contrariul. Insa cu toate acestea, activistii sai sunt departe de a fi implicati suta la suta.

Ba chiar unii lasa impresia ca sunt total dezinteresati de banii si de telul “sefului”, asa cum se poate vedea si din imaginea alaturata, surprinsa ieri, intr-un cort de campanie de pe trotuarul din fata Universitatii Bucuresti, peste drum de sediul PSD. Un cetatean posibil turmentat, sau, daca nu, doar obosit, a gasit o utilizare mult mai pamanteana pentru adapostul ecologist al lui Branza: a transformat cortul de campanie in dormitor de zi in aer liber, departe de lumea dezlantuita si de intrigile unei batalii ce par sa-l fi lasat lat (rece sigur nu, caci sforaia) pe “soldatul” necredincios al candidatului ecologist. Un fel de “brinza buna in burduf de caine”, pe care trimisul special al PER pentru un loc la Palatul Cotroceni a cheltuit ceva banuti degeaba.

Ceva-ceva tot se leaga. Ieri a fost soare in Capitala si ce poate fi mai elocvent pentru un candidat ecologist decat sa-si puna cortul electoral la dispozitia unui cetatean dispus sa-l ia in brate pe Mos Ene chiar pe caldaram, in plina natura urbana, la kilometrul zero al Capitalei! Nu e un peisaj chiar verde (Oprescu si bordurile sale sa traiasca!), dar tot imbie el la tras pe dreapta pentru o siesta damboviteana.

“Sa le spargem gasca!” scrie pe adapostul din plastic al lui Wiliam Branza sub care s-a furisat nevinovat un somnoros cu drept de vot. Suna bine, dar nu tine, cel putin la kilometrul zero al Romaniei. Dupa intamplarea de la Universitate cu militantul ecologist ademenit de cortul verde al candidatului PER, “Votati somnul!” ar fi un slogan mai nimerit pentru campania sa electorala…