Au fost mai multi pasi foarte bine definiti pe care i-am urmat din momentul in care am inceput sa ofer consultanta de marketing si comunicare in social media, iar unul dintre ei a fost sa citesc toti termenii de utilizare ai retelelor sociale.

Sunt pagini intregi scrise cu font mic, care acopera aproape orice situatie ce ar putea pune in pericol afacerile din spatele Facebook, Google, Twitter si al oricarui serviciu online.

Cu toate astea, intotdeauna vor exista anumite riscuri legale pe care orice companie deschisa spre social media si le asuma in momentul in care decide sa comunice folosind astfel de canale de comunicare. Incepand cu incalcarea drepturilor de autor, care e probabil cea mai des intalnita problema si pana la politica interna de social media, mai rar incalcata, dar cu efecte destul de grave asupra companiei in cauza.

Cateva exemple

Am citit diverse articole despre problemele legale/profesionale aparute in urma utilizarii social media. Cateva dintre ele suna cam asa:

O chelnerita din cadrul Bixx Pizza se plange, pe profilul personal de Facebook, de un client care i-a lasat doar 5$ bacsis dupa ce a facut-o sa stea peste program si este concediata doua zile mai tarziu (link)

Un muncitor din cadrul stadionului Eagles se plange pe profilul personal de Facebook de conducerea echipei pentru care lucreaza, punandu-le la indoiala abilitatile administrative si e concediat cateva zile mai tarziu (link)

Kimberley Swann, angajata unei firme de marketing din Anglia, se plange pe profilul personal de Facebook, spunand ca are un job plictisitor si e concediata aproape imediat (link).

Gloria Gadsden, profesoara la East Stroudsburg University in Pennsylvania, incearca sa glumeasca pe profilul amuzant de Facebook, spunand ca e in cautarea unui hitman (avusese o zi aglomerata) si este concediata cateva zile mai tarziu (link)

Presedintele unei companii producatoare de inghetata din Montana a fost fortat sa demisioneze dupa ce a publicat un comentariu jignitor la adresa musulmanilor pe pagina de Facebook a companiei (link)

Sunt doar cateva exemple din zecile de astfel de cazuri despre care am citit de-a lungul timpului. Cum am mai spus si prin alte articole, avem dreptul la libera exprimare, dar, in acelasi timp, avem obligatia sa ne asumam opiniile. Social media ofera o libertate care la prima vedere nu include si aceasta asumare.

In contextul asta, unde punem limita? Cand e un abuz din partea companiei? Cand e un abuz din partea utilizatorului? Cand e justificat sa raspunzi legal pentru mesajele publicate pe un cont personal de Facebook sau de Twitter?

Legal Issues in Social Media 2012 + discount

Cristi Manafu si Evensys organizeaza, pentru a doua oara, o conferinta dedicata in totalitate problemelor legale cu care companiile si utilizatorii se confrunta pe internet – Legal Issues in Social Media. Inrebarile de mai sus isi pot gasi raspunsuri pe 8 noiembrie la hotel Howard Johnson din Bucuresti.

Am si cinci bilete cu discount de 50% pentru primii cinci dintre voi care se vor inscrie si vor mentiona codul „alex_legal” printr-un email catre [email protected]

Ne vedem acolo!