Nu e nicio ştire nouă, de fapt. Facebook a anunţat, în urmă cu puţin timp, că va scădea reach-ul pe mesajele text publicate pe paginile din reţea şi că va creşte reach-ul pentru mesajele care conţin link-uri, foto sau video. Am tot spus asta la Social Media School şi o repet şi aici, că are sens pentru orice om de marketing.


Link foto via Shutterstock

Utilizatorii de Facebook nu sunt interesaţi de mesajele de la mulţi ani şi de bună dimineaţa, pe care companiile se încăpăţânează să le publice în cursa disperată după like-uri. Ştim încă din 2011 că utilizatorii de Facebook aşteaptă trei lucruri mari şi late de la companiile prezente în reţea: reduceri, concursuri cu premii şi informaţii utile. Aceste aşteptări presupun, în 99% dintre cazuri, linkuri ataşate mesajelor publicate (către aplicaţii sau către site-urile oficiale).

Am prietenii din reţea pentru mesaje text, pentru urări de ziua mea de naştere, pentru citate celebre şi altele de genul. De la companii aştept mesaje cu o utilitate practică, mesaje din care pot învăţa ceva şi, de cele mai multe ori, mesaje care conţin link-uri. E atât de simplu. În relaţia utilizator-companie Facebook e un canal de distribuţie de oportunităţi.

În cazul persoanelor publice (vedete, actori, muzicieni etc), lucrurile sunt la fel de simple. Ai un blog, scrii articole şi le promovezi pe Facebook alături de câteva cuvinte descriptive. Pui o poză cu tine şi o descriere. Pui un clip video cu tine şi o descriere.

Plus că orice mesaj care conţine un link aduce beneficii reale pentru companie, spre deosebire de orice mesaj fără link, cu milioane de like-uri şi comentarii.

Ştirea oficială e aici, via TechCrunch


Nu ţin partea Facebook, reţeaua e tot mai haotică iar statisticile de pagină dau rateuri mari, aşa cum se vede şi în imaginea de mai jos, dar cele mai multe comunicate de presă venite de la ei au logică. Plus că văd în continuare multe oportunităţi de marketing aici, mai ales în România.