Ce putem spune despre Egipt? Este un tinut de mituri si legende, civilizatii antice si Piramidele din Giza. Egiptul este o tara interesanta de vizitat, cu unele dintre cele mai fascinante locuri istorice de pe planeta. Exista mult mai mult in Egipt decat doar piramide si veti vedea de ce, pe masura ce trecem prin aceste fapte cele mai interesante despre Egipt!

Fiind una dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii, Egiptul este o destinatie captivanta. Daca intentionati sa vizitati Orientul Mijlociu, aceste fapte despre Egipt va vor ajuta sa intelegeti istoria egiptenilor antici si fundalul unora dintre cele mai populare atractii ale tarii.

Fapte interesante despre Egipt

fapte interesante despre Egipt

Vorbind ca este una dintre cele mai vechi civilizatii, multe dintre cele mai bune fapte despre Egipt au legatura cu Egiptul antic. Multe dintre atractiile sale turistice de top au fost construite de egiptenii antici si multe dintre obiceiuri si urmeaza traditiile egiptene antice care au fost urmate de faraoni si de religia lor islamica. 

1. Egiptul gazduieste singura minune antica ramasa din lume

fapte despre piramidele din Egiptul antic

Singurul monument ramas din cele 7 minuni antice ale lumii este inca in picioare in Egipt. Doar Marea Piramida din Giza, din El Giza, Egipt a trecut testul timpului. Piramidele din Giza sunt situate in capitala Cairo si sunt la fel de uluitoare ca intotdeauna. Marea Piramida a lui Khufu este cea mai mare dintre toate piramidele si a fost construita pentru a-l gazdui pe Pharoah Khufu in secolul al IV-lea. Astazi este cunoscuta drept piramida lui Keops.

Nu puteti rata vizitarea piramidelor cand calatoriti la Cairo, acestea putand fi vazute din tot orasul. Piramida lui Khufu este masiva, la o inaltime de 146,7 metri (481 de picioare) Citeste mai mult: 7 minuni ale lumii – cele noi, cele naturale si cele antice

2. Nu, piramidele nu au fost construite de sclavi

fapte amuzante despre pryamidele din Egiptul Antic

Apropo de piramide, am crezut mereu ca sunt construite de sclavi. Abia cand am vizitat Cairo, am aflat ca piramidele au fost de fapt construite de muncitori corespunzatori. Descoperirile arheologice au dovedit ca existau sate special construite pentru a gazdui muncitorii si acestia erau hraniti si tratati bine. Lucrurile pe care le inveti cand calatoresti, ne umple capetele cu o multime de fapte amuzante!

Cititi despre o piramida egipteana minunata pe care am vizitat-o ​​- Piramida rosie a Egiptului – Experimentati-o in interior si in exterior

3. Egiptenii antici si viata de apoi

Egiptul antic

Unele fapte amuzante despre Piramide sunt ca acestea au fost construite pentru a gazdui conducatorii Egiptului antic si pentru a-i transporta pe ei si familiile lor in viata de apoi. Piramidele au fost facute ca morminte pentru faraoni si familiile lor.

Egiptenii antici credeau ca trebuie sa urmeze reguli stricte pentru a avea o viata buna de apoi. De asemenea, credeau ca depinde de cei vii sa-i ajute sa ajunga in viata de apoi. S-a avut mare grija in procesul de mumificare, deoarece egiptenii antici credeau ca corpul trebuie pastrat pentru a renaste si a fi transportat catre viata de apoi. Ei chiar mumificau animale.

4. Multi zei ai Egiptului Antic

A fost greu sa navighezi in viata ca egiptean antic, aveau multi zei pe care sa-i multumeasca. Ei s-au inchinat sute de zei si zeite si au trebuit sa munceasca constant pentru a-i face pe toti fericiti sa-si mentina viata in echilibru si sa-si asigure locul in viata de apoi. De-a lungul anilor, zeii au cazut la moda si s-au demodat asa cum fac celebritatile noastre astazi. Unii dintre cei mai durabili zei au fost Isis, Osiris si Ra – Zeul Soare.

5. Egiptul gazduieste 7 situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO

fapte despre Egipt abu simble

Stiti ca Egiptul gazduieste si sapte dintre siturile Patrimoniului Mondial UNESCO? Asa e, Egiptul are multe de oferit! Cele 7 situri sunt Abu Mena, Cairo istoric, Abu Simbel, Sfanta Ecaterina, Wadi Al-Hitan, (alias Valea Balenelor in desertul de vest al Egiptului) si Memphis si necropola ei si Teba antica. Ai fost la vreunul dintre ei?

Memphis si Necropola sa sunt de fapt Campurile Piramidelor de la Giza la Dahshur, asa ca sunt sanse ca daca ati fost in Egipt, ati vazut acest SIT UNESCO. Teba antica este locul unde veti gasi Luxor si Valea Regilor, Abu Simbel este pe lacul Nasser, Cairoul istoric este o destinatie evidenta si Sfanta Ecaterina este situata la poalele muntilor unde Moise a primit cele 10 Porunci.

6. Muntele Sinai si cele 10 porunci

Muntele Sinai este muntele pe care l-a urcat Moise pentru a primi cele 10 porunci. Situat in Peninsula Sinai, acest munte este sacru atat in ​​religiile crestine, cat si in cele islamice. Este un important loc de pelerinaj si are o inaltime de 2.285 de metri (7.497 de picioare). Aici veti gasi Manastirea Sfanta Ecaterina, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care am mentionat-o mai sus. Citeste mai mult: Situri istorice uimitoare din lume – pe care le-am vazut

7. Egiptenii antici iubeau jocurile de societate

fapte despre jocurile de societate din Egipt

De fapt, avem multe in comun cu egiptenii antici si unul dintre cele mai amuzante fapte despre egiptenii antici este ca si ei iubeau jocurile de societate. Nu doar cei bogati au jucat jocuri de societate, chiar si oamenii de rand se bucurau de un joc de masa bun.

Cele mai populare jocuri de societate au fost Senet si Mehen. Senet era un joc care presupunea aruncarea cu bastoane si era atat de popular incat pana si faraonii erau ingropati impreuna cu jocul pentru a-i tine ocupati in viata de apoi. Aceste jocuri de societate dateaza de 5000 de ani. Care este jocul tau de masa preferat?

8. Cleopatra nu era egipteana

Un alt fapt interesant despre Egipt este ca Cleopatra, una dintre cele mai faimoase figuri din Egiptul Antic, este de fapt greaca, nu egipteana. In timp ce s-a nascut in Alexandria, nu avea sange egiptean si era in schimb un descendent al dinastiei Ptolemaice, care era o linie de macedoneni greci. Dinastia Ptolemaica a condus Egiptul antic intre 323 si 30 i.Hr. Numele Cleopatra este de fapt greaca pentru „Famous in tatal ei” sau „Fama tatalui ei”

9. 95 la suta dintre egipteni traiesc de-a lungul raului Nil

fapte despre croaziera pe Nil in Egipt

Stiati ca cel mai lung rau din lume se afla in Egipt. Raul Nil trece prin Egipt si aproximativ 95% din populatia Egiptului locuieste de-a lungul raului Nil. Avand in vedere ca o mare parte a tarii este ocupata de desert, acest fapt despre Egipt nu este chiar atat de surprinzator. 90% din Egipt este alcatuit din desert, iar raul Nil imparte acel desert.

Vechii egipteni au impartit Egiptul in doua tari, desertul si Valea Nilului. Contrar a ceea ce ati crede, Egiptul de Sus este situat in sud, iar Egiptul de Jos este la nord. Asta pentru ca Nilul curge spre nord spre Marea Mediterana.

10. Deserturile Egiptului

fapte amuzante despre desertul alb al Egiptului

Exista trei deserturi in Egipt, Desertul de Vest, (alias Desertul Libian), Desertul de Est, (aka Desertul Arabiei) si Marea Mare de Nisip, care este o portiune din Desertul Sahara.

Deserturile Egiptului au propriile lor ecosisteme formate din mai multe Oaze, munti, dune de nisip si rezervoare de petrol. Desertul nostru preferat din Egipt a fost Desertul Alb din centrul Egiptului. Cititi totul despre Desertul Alb aici.

11. Regele Tut si blestemul mumiei

fapte interesante despre mormantul regelui egiptean

Regele Tut este probabil cel mai faimos dintre toti egiptenii antici, dar se stiau foarte putine despre baiatul rege care a murit la varsta de 19 ani, pana cand arheologul britanic Howard Carter a gasit mormantul in 1922. Mormantul Regelui Tuts este cel mai mic dintre morminte. in Valea Regilor, dar era plina de o mare bogatie.

Se credea ca hieroglifele de pe peretele mormantului regelui Tut aveau blestemul mortii. Ma bucur ca nu am stiut despre acest blestem inainte de a intra in mormantul regelui Tut in timpul vizitei noastre sau poate ca nu am intrat in acest mormant modest. Citeste mai mult: Locuri uimitoare de vizitat in Egipt

12. Alexandria a fost numita dupa Alexandru cel Mare

fapte despre Egiptul Antic Alexandria

Nu este surprinzator ca orasul Alexandria a fost numit dupa cuceritorul Egiptului in 331 i.Hr. Una dintre minunile antice ale lumii, Farul din Alexandria a fost aici. Cititi mai multe despre minunile lumii la: 7 minuni ale lumii – cele noi, cele naturale si cele stravechi

13. Egiptul se invecineaza cu doua mari

Egiptul antic fapte geografie

Egiptul este situat intr-o locatie strategica intre Marea Mediterana si Marea Rosie. Canalul Suez conecteaza cele doua mari, permitand navelor sa navigheze cu usurinta intre Asia si Europa. Egiptul a fost o locatie foarte strategica de secole.

14. Unul dintre cele mai mari baraje din lume se afla in Egipt

Egiptul gazduieste unul dintre cele mai mari baraje din lume. Barajul Aswan High este cel mai mare baraj din lume, care se intinde peste Nil, separand Egiptul de Sudan si creand Lacul Nassar. Lacul Nassar este unul dintre cele mai mari rezervoare din lume.

Desi aceasta pare a fi o isprava grozava, cand am mers cu bicicleta din Egipt in Sudan, am vazut devastarile provocate de acest baraj. La un moment dat, Sudanul era luxuriant si verde de-a lungul Nilului si chiar si turistii din Marea Britanie aveau vacanta in Wadi Halfa din Sudan. Astazi, este o mizerie uscata datorita barajului lacului Nassar. Verificati: Am pedalat pe continentul Africii

15. Pisicile sunt sacre

fapte despre Egipt - pisicile sunt sacre

Este adevarat, pisicile erau considerate animale sacre in Egiptul antic. Si din cate am putut vedea din vizitele noastre in Egipt, ei sunt inca ingrijiti si venerati. Pensiunea noastra din Cairo avea o multime de pisici pe terasa de pe acoperis, cu care ne-am bucurat sa ne imbratisam. Se credea ca pisicile aduc noroc si erau atat de venerate incat atunci cand moare o pisica, faraonii le mumifica. Ca iubitor de pisici, ma pot identifica.

16. Calendarul de douasprezece luni a fost inventat in Egipt

Probabil ca nu stiti asta, dar calendarul pe care il folosim astazi a fost inventat de egiptenii antici. Da, doamnelor si domnilor, primul calendar cunoscut omenirii a fost inventat in Egipt. De fapt, este anul 6264 in calendarul egiptean.

Vechii egipteni au folosit calendarul de 12 luni ca si noi astazi. Cu toate acestea, fiecare luna a fost intotdeauna de 30 de zile, ceea ce insemna ca anii lor au fost doar 360 de zile in total, ceea ce face ca anii sa nu sincronizeze cu anotimpurile. Asa ca, pentru a recupera timpul pierdut, au organizat un festival de 5 zile la sfarsitul fiecarui an.

17. Machiajul si egiptenii antici

Egiptenii antici credeau ca machiajul avea puteri vindecatoare care ii protejeaza de soare si, prin urmare, atat barbatii, cat si femeile se machiau. Vopseaua neagra pentru ochi pe care am ajuns sa o cunoastem atat de bine din reprezentarile egiptene antice a fost facuta din rosu si purtau, de asemenea, machiaj verde care a fost facut din cupru.

18. Fast Fun Egipt Fapte

Cairo, Egipt

Capitala Egiptului este Cairo si este cel mai mare oras din Egipt. Cairo este, de asemenea, cel mai mare oras din Orientul Mijlociu si din lumea araba.

Limba oficiala a Egiptului este araba, dar nu va faceti griji, multi oameni vorbesc si engleza si daca stiti franceza, va merge mult si in Egipt.